Jelka Jovanović: Između dve vatre
16.04.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Između dve vatre

Jelka Jovanović: Između dve vatre
Uskrs, Konova kratkotrajna ostavka, Gerontološki centar Niš. Šta je tema za komentar? Pa sve je to tema, i to ista.

 

 

Slika prva: Sinod SPC traži slobodno kretanje za uskršnju liturgiju. Kao protivmeru nadležni su najavili najduži dosad policijski sat od petka do utorka. Ne treba biti osion i odmah baciti drvlje i kamenje na one koji se dvoume u nameri da jednoj od najmoćnijih institucija u Srbiji ograniče najveće praznovanje, kao ni otpor SPC, no i jedni i drugi moraju znati da će toplo-hladni politički ples izazvati tenzije, posebno posle poslanice patrijarha Irineja u kojoj je, začuđujuće dvolično, i podržao mere i pozvao vernike na liturgiju. I predsednikovog obećanja da neće hapsiti vladike, što je čist inat Crnoj Gori za prošlonedeljno privođenje mitropolita Amfilohija! No, i patrijarhov nepastirski manjak razumevanja za ljude i predsednikov nesekularni strah izazivaju veliku zebnju, za razliku od prošlonedeljnog obraćanja (urbi et orbi) pape Franje vernima u praznoj bazilici Sv. Petra, zadivljujuće jasnog i potresnog, koje je podjednakom snagom stiglo do vernika, inovernika i neverujućih.

Slika druga: Vodeći epidemiolog u Kriznom štabu Predrag Kon najavio je povlačenje iritiran komentarima na Fajsbuku o odgovornosti za masovno obolevanje štićenika niškog doma, mada je naknadno objasnio da ga je, zapravo, pogodio zahtev Sinoda SPC da se omoguće liturgije. Kon se predomislio posle razgovora s predsednikom i premijerkom, što je, uprkos izvesnoj mučnini, dobra vest.

Slika 3: Gerontološki centar Niš ima 151 obolelog, među kojima i nekoliko zaposlenih. Nešto manje ljudi iz tog doma posle prvog testiranja nije bilo pozitivno na virus, pa su sada u karantinu koji obezbeđuje vojska. Ne zna se koliko je još obolelih, pošto je direktor dopustio posete uprkos striktnoj zabrani, što je ključna greška, tim veća što nije pratio protokol zaštite. Za takav nehat, makar bio rukovođen milosrđem, direktoru preti do 12 godina zatvora, štićenicima prerana smrt, niški COVID-kapaciteti su prepunjeni, a virus se ubrzano širi ka jugu i na jugu.

Pri tome, ima još domova za starije u koje je prodro COVID-19, što automatski znači i veću stopu smrtnosti.

Slika 4: Do srede su obolela 533 zdravstvena radnika, dvostruko više čekalo je testiranje, a sve je više preminulih.

Moglo bi se ređati još slika, što iz izolacije, što pretpostavljenih iz bliske zabrinjavajuće socijalno-ekonomske budućnosti i zemlje i građana, ali ostanimo kod pouka korona-krivulje, koja beleži sve veće i opasnije skokove.
Iako prokazano kao izdajničko, legitimno je pitanje da li je moglo bolje? Vrlo verovatno da jeste, mada to može pokazati samo naknadna nepristrasna analiza koja će uzeti u obzir i vreme pre korone i tokom nje. Biće, međutim, problem ako se ne izvuče jedini moguć nauk – nijedan sistem, zdravstveni posebno, ne može bez ljudi. I ne manje važan – da nijedna mera, ma koliko opravdana bila, ne može dati dobre rezultate ako joj ne prethodi poverenje; pretnje i kazne daju kratkoročne rezultate, ali se rizična igra između dve vatre uvek vraća kao bumerang, a ceh plaćaju svi.

Neko gubitkom života, neko gubitkom vlasti, neko gubitkom domovine, neko gubitkom vere.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture

  Malo je reći da svetsko tržište, od kojeg Srbija sve više zavisi, posle korone neće biti onakvo kakvo je bilo pre pandemije. Neće biti isto ni u samoj Srbiji. Zbog svega toga suočićemo se s hitnom potrebom restrukturiranja cele privrede, što obično prilično košta i donosi nove rizike.

 • Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu

  Znam mnoge ljude koji su se tokom godine mnogo čega odricali da bi putovali i letovali širom sveta i o tome potom sve vreme govorili u svojim prijateljskim krugovima, pokazivali slike, itd. Ako im se to oduzme, njihov život će u suštinskom smislu postati siromašniji.

 • Mijat Lakićević: Dijalog u paklu... Mijat Lakićević: Dijalog u paklu...

  Sportski ideolog Nebojša Čović izjavio je pre neki dan da je “Crvena zvezda narodski klub”, te da je kao takva “prethodnih godina odlično predstavljala državu Srbiju, glavni grad Beograd i region”.

 • Momčilo Pantelić: Korona-triler Momčilo Pantelić: Korona-triler

  Kad se neko zlo izrodi na Istoku, a najveće žrtve odnese na Zapadu, je li to dovoljno za novi Hladni rat? Ovako uprošćena strateška nedoumica razmahala se po svetu povodom pandemije koja se začela u Kini, a dosad najviše ojadila Evropu i Ameriku.

 • Momčilo Pantelić: Obični, a vrlo važni Momčilo Pantelić: Obični, a vrlo važni

  Pandemijska kriza uzdrmala je hijerarhiju autoriteta. Odjednom smo uvideli da nam životi neposredno više zavise od dotad nepoznatih nam raznovrsnih “majstora svog zanata” nego od svakojakih političkih usmerivača naših sudbina.

 • Vladimir Gligorov: Virus u regiji Vladimir Gligorov: Virus u regiji

  Srbija ima značajno veći broj obolelih nego zemlje u susedstvu, ali ne i veći broj umrlih. Zapravo, tek nešto više od dva odsto obolelih je umrlo, dok je u svim drugim zemljama u susedstvu taj procenat veći.

 • Vladimir Gligorov: Hibridi Vladimir Gligorov: Hibridi

  Koja je saznajna korist od hibridnih režima? Takođe, šta se postiže višekriterijumskim ocenjivanjem?

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side