Jelka Jovanović: Gaće mračnih duša
05.02.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Gaće mračnih duša

Jelka Jovanović: Gaće mračnih duša
Gaće su odevni predmet smišljen da štiti čoveka – zdravstveno, kulturološki, estetski i socijalno.

No, kao i svaki predmet želja, gaće umeju da budu i mračna strana ljudske duše, čak i kad su u vedrim bojama, kao one što u Narodnoj skupštini izneše na svetlo dana Šešeljevi radikali. Namenili su ih potpredsednici Vlade i ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović, koja je stalni predmet njihovih mračnih želja.

Podsetimo i da gaće često više otkrivaju nego što skrivaju, pa toj sudbini ne mogu da umaknu ni kada se pretvore u zastavu, i to u svakom smislu – zdravstvenom, kulturološkom, estetskom i socijalnom, a sada i naglašeno političkom. U najnovijem skupštinskom skandalu pink gaće (gle slučaja komedijanta! ) otkrile su ono što “poklonodavac” nije želeo; svu bedu radikalskog političarenja, u dobroj meri podržanu vladajućom većinom koja je reagovala nadasve blago, mada bi preciznije bilo reći i blagonaklono. Istina, bilo je opomena i pauza, izostali su glasni smeh i “pošalice”, kojih bi sigurno bilo da su se šešeljevci, posebno šešeljevke, “vragolije” dosetili/le dok su Aleksandra Jerkov, Gordana Čomić, Marinika Tepić... sedele u skupštinskim klupama izložene unakrsnoj radikalsko-naprednjačkoj vatri. Primirice, tange sa motivom šahovnice…

Ipak, uprkos opomenama i pauzama, golim okom je bilo vidljivo da je potpredsednica Vlade i vladajuće stranke ostavljena na vetrometini da se sama brani kako zna i ume. Pride je i u javnosti zabeležena slična ravnodušnost; branili su se tek neki/e aktivisti/kinje i novinari/ke, i to iz suprotnog ideološkog spektra, ako se tako može reći, od onog kojem pripada ministarka, a uz jasnu osudu bilo je i komentara koji su ukazivali na intenzitet toplog zeca kojem su poslednjih godina bili izloženi uglavnom lideri i poslanici opozicije, najčešće poslanice, pre svih iz Demokratske stranke.

Nonsens koji još valja zabeležiti jeste i izrazita mizoginija radikala, posebno radikalki. Nimalo ih nije omela činjenica, naprotiv, da je Mihajlović na čelu Koordinacionog tima za ravnopravnost polova i uz premijerku i predsednicu parlamenta najuticajnija političarka. Ministarka je, doduše, uzvratila udarac na licu mesta, ali efekti njene odbrane nisu ni približni jačini napada, tim pre što su se izgubili u pisanju tabloida koje je, blago rečeno, sumnjiče za malverzacije vezane za hapšenje visokih državnih službenika iz njenog resora.

Analitičari su, pak, saglasni u oceni da je Zorana Mihajlović, kao osoba izrazito prozapadne orijentacije, za radikale prava crvena marama, kao i da su je iskoristili da pred licem javnosti ozvaniče svoju predizbornu kampanju, demonstrirajući, pri tome, da nisu na Vučićevom povocu.

Sve ovo napred navedeno, međutim, ma koliko ružno, pada u vodu pred golom istinom da je parlament vođen koalicijom SNS-SPS, uz sasluženje bahatih poslanika/ica SRS-a, pretvoren u poprište najnižih političkih pobuda i bahanalija. Čak ni vidno odsustvo ranijih meta, poslanika koji bojkotuju zasedanja, nije dovoljan razlog da se bar naoko poslanici/ice uljude, pa je pravo pitanje na šta će ličiti sledeći saziv ako u njemu bude još više narodnih “tribuna” čiji se potencijal iscrpljuje u uvredama i mahanju gaćama?

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Ko menja predsednika? Jelka Jovanović: Ko menja predsednika?

  Pitanje iz naslova zvuči besmisleno, posebno onima koji se rukovode mišlju “Vučić nezamenjivi”, ali je logično.

 • Mijat Lakićević: Avioni, milioni Mijat Lakićević: Avioni, milioni

  Para ima, ima li pameti? Tako je glasio naslov teksta od pre nekoliko brojeva (NM 481) nakon što je Aleksandar Vučić izjavio kako država nema “ćup s parama” i “ne može da obezbedi još novca za pomoć privredi”.

 • Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada

  Čini se da Vučić najviše zazire od “razdvajanja gaća” od naslednika Miloševićeve ideologije i politike, okupljenih oko Ivice Dačića.

 • Jelka Jovanović: Oluja u srcima Jelka Jovanović: Oluja u srcima

  Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

 • Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici

  Zemlja propada otkad su ljudi koji su na vlasti u Srbiji počeli da je oslobađaju od Jugoslavije, a oni idu iz političkog uspeha u uspeh. Evo sada epidemije i njene zloupotrebe, a vlasti nikada više. Kako? Tako što će se građani pretvoriti u navijače

 • Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta

  “Paradoksalno je da je demokratizacija društva dovela do smanjenja poverenja u demokratske institucije”, jedna je od uvodnih rečenica Ivana Krastava u knjizi “S verom u nepoverenje”, koja je štampana 2013. Izdvojiću samo još dve rečenice iz tog uvoda “da građansko nepoverenje kada prekorači određeni prag slabi poziciju građana” i citata Semjuela Džonsa: “Bolje je nekada biti prevaren nego uopšte ne verovati”.

 • Vladimir Gligorov: Sada Belorusija Vladimir Gligorov: Sada Belorusija

  Lukašenko će najverovatnije biti prepušten sudbini. O čemu bi valjalo da razmišljaju ruski klijenti na Balkanu.

Preporuke prijatelja