05.02.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Gaće mračnih duša

Jelka Jovanović: Gaće mračnih duša
Gaće su odevni predmet smišljen da štiti čoveka – zdravstveno, kulturološki, estetski i socijalno.

No, kao i svaki predmet želja, gaće umeju da budu i mračna strana ljudske duše, čak i kad su u vedrim bojama, kao one što u Narodnoj skupštini izneše na svetlo dana Šešeljevi radikali. Namenili su ih potpredsednici Vlade i ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović, koja je stalni predmet njihovih mračnih želja.

Podsetimo i da gaće često više otkrivaju nego što skrivaju, pa toj sudbini ne mogu da umaknu ni kada se pretvore u zastavu, i to u svakom smislu – zdravstvenom, kulturološkom, estetskom i socijalnom, a sada i naglašeno političkom. U najnovijem skupštinskom skandalu pink gaće (gle slučaja komedijanta! ) otkrile su ono što “poklonodavac” nije želeo; svu bedu radikalskog političarenja, u dobroj meri podržanu vladajućom većinom koja je reagovala nadasve blago, mada bi preciznije bilo reći i blagonaklono. Istina, bilo je opomena i pauza, izostali su glasni smeh i “pošalice”, kojih bi sigurno bilo da su se šešeljevci, posebno šešeljevke, “vragolije” dosetili/le dok su Aleksandra Jerkov, Gordana Čomić, Marinika Tepić... sedele u skupštinskim klupama izložene unakrsnoj radikalsko-naprednjačkoj vatri. Primirice, tange sa motivom šahovnice…

Ipak, uprkos opomenama i pauzama, golim okom je bilo vidljivo da je potpredsednica Vlade i vladajuće stranke ostavljena na vetrometini da se sama brani kako zna i ume. Pride je i u javnosti zabeležena slična ravnodušnost; branili su se tek neki/e aktivisti/kinje i novinari/ke, i to iz suprotnog ideološkog spektra, ako se tako može reći, od onog kojem pripada ministarka, a uz jasnu osudu bilo je i komentara koji su ukazivali na intenzitet toplog zeca kojem su poslednjih godina bili izloženi uglavnom lideri i poslanici opozicije, najčešće poslanice, pre svih iz Demokratske stranke.

Nonsens koji još valja zabeležiti jeste i izrazita mizoginija radikala, posebno radikalki. Nimalo ih nije omela činjenica, naprotiv, da je Mihajlović na čelu Koordinacionog tima za ravnopravnost polova i uz premijerku i predsednicu parlamenta najuticajnija političarka. Ministarka je, doduše, uzvratila udarac na licu mesta, ali efekti njene odbrane nisu ni približni jačini napada, tim pre što su se izgubili u pisanju tabloida koje je, blago rečeno, sumnjiče za malverzacije vezane za hapšenje visokih državnih službenika iz njenog resora.

Analitičari su, pak, saglasni u oceni da je Zorana Mihajlović, kao osoba izrazito prozapadne orijentacije, za radikale prava crvena marama, kao i da su je iskoristili da pred licem javnosti ozvaniče svoju predizbornu kampanju, demonstrirajući, pri tome, da nisu na Vučićevom povocu.

Sve ovo napred navedeno, međutim, ma koliko ružno, pada u vodu pred golom istinom da je parlament vođen koalicijom SNS-SPS, uz sasluženje bahatih poslanika/ica SRS-a, pretvoren u poprište najnižih političkih pobuda i bahanalija. Čak ni vidno odsustvo ranijih meta, poslanika koji bojkotuju zasedanja, nije dovoljan razlog da se bar naoko poslanici/ice uljude, pa je pravo pitanje na šta će ličiti sledeći saziv ako u njemu bude još više narodnih “tribuna” čiji se potencijal iscrpljuje u uvredama i mahanju gaćama?

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side