Jelka Jovanović: Doktorand razdora
30.10.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Doktorand razdora

Jelka Jovanović: Doktorand razdora
Internetom već mesecima kruži urnebesna tuča na nekoj svadbi, a salve radosti izaziva “dijalog” dve prije u kojem jedna poentira proverenom kombinacijom “glupa ku..o”, dok se druga zapanjeno pita: “Što sam glupa?” Iako je afera “doktorat-plagijat” daleko od te svadbe, reakcija ministra finansija Siniše Malog na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu da mu se izrekne javna osuda zbog akademske nečasti neodoljivo asocira na tu svadbenu zgodu.

Mali je, naime, neskriveno zadovoljan što FON njegov rad ni ovog puta nije proglasio plagijatom – sa izuzetkom onih već utvrđenih oko sedam odsto! – a za javnu osudu haje isto koliko i prija broj dva za optužbu da se bavi najstarijim zanatom na svetu. “Neke greške”, kaže Mali: “Prihvatiću odgovornost i idemo dalje!”

Kratkoročno, to dalje je već za nekoliko dana, kada će se o odlukama FON-a izjasniti Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta, mada u ovom momentu nije jasno na osnovu čega, pošto je fakultetska odluka, blago rečeno, nemušta; ako je delikt doktoranda Malog za javnu osudu – koja podrazumeva čitanje te odluke u svim univerzitetskim učionicama – ostaje nejasno čime je ukaljao akademsku čast? A ako FON ostaje pri odluci da doktorat nije plagijat, logično je pitanje zašto Malog treba javno osuditi? No, ako se rektorka bude držala obećanja da će 4. novembra pasti poslednja klapa na aferu doktorat Siniše Malog, stvari će biti jasnije.

Ne u pogledu samog doktorata jer Odbor za profesionalnu etiku nije nadležan da se izjašnjava o kakvoći rada već o ponašanja doktoranda, moralu i akademskoj ne/časti. U koju se, očito, uverila i ogromna većina profesora FON-a iako ona manjina kojoj je pripala obaveza da se izjasni o stručnom delu nije baš gadljiva na njegov naučni doprinos. Što je, popularnom političkom terminologijom rečeno, zamrznuti konflikt, ali ovaj sa ozbiljnim izgledima da postane vruć.

Posle dvanaestodnevne blokade Rektorata, koju su krajem leta izveli studenti iz Udruženja #1od5miliona i njihovog dogovora s rektorkom da se postupak okonča, taj 4. novembar u delu akademske, političke i obične javnosti shvaćen je kao Dan D. Studenti su najavili žestok otpor ako Mali ne bude primereno kažnjen, a to je isključivo osporavanje rada i doktorske titule (što je, nezavisno od simpatija ili zamerki, pritisak). Nema, međutim, sumnje da će ispuniti obećanje i da će imati podršku opozicije i građana u protestu.

Ukoliko pak odluka bude kakvu studenti traže – plagijat i nečast – uvređena vlast će se “braniti” svim sredstvima i mogu se očekivati dodatni ataci na Univerzitet, rektorku, Odbor, studente, opoziciju… Ključni problem je, međutim, što vlast, kao ni sam ministar, neće biti uvređena potencijalnom nečašću u svojim redovima već odlukom Univerziteta koju ne odobrava. A to je, kako istorija pokazuje, često uvod u mnogo ozbiljnije sukobe od akademske rasprave o prepisivanju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Kristalna noć Mijat Lakićević: Kristalna noć

  Kristalna noć, poznato je iz istorije, zbila se 9. novembra 1938, kada su nacisti razbijali izloge jevrejskih radnji u Nemačkoj. Noć u ponedeljak 3. maja – mada ne kao početak nego kao završni čin – kristalno jasno je pokazala da su građani Srbije postali neka vrsta “modernih Jevreja” čije su, ne izloge nego živote, razbijale grupe razularenih bandita.

 • Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture

  Malo je reći da svetsko tržište, od kojeg Srbija sve više zavisi, posle korone neće biti onakvo kakvo je bilo pre pandemije. Neće biti isto ni u samoj Srbiji. Zbog svega toga suočićemo se s hitnom potrebom restrukturiranja cele privrede, što obično prilično košta i donosi nove rizike.

 • Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu

  Znam mnoge ljude koji su se tokom godine mnogo čega odricali da bi putovali i letovali širom sveta i o tome potom sve vreme govorili u svojim prijateljskim krugovima, pokazivali slike, itd. Ako im se to oduzme, njihov život će u suštinskom smislu postati siromašniji.

 • Momčilo Pantelić: Korona-triler Momčilo Pantelić: Korona-triler

  Kad se neko zlo izrodi na Istoku, a najveće žrtve odnese na Zapadu, je li to dovoljno za novi Hladni rat? Ovako uprošćena strateška nedoumica razmahala se po svetu povodom pandemije koja se začela u Kini, a dosad najviše ojadila Evropu i Ameriku.

 • Mijat Lakićević: Dijalog u paklu... Mijat Lakićević: Dijalog u paklu...

  Sportski ideolog Nebojša Čović izjavio je pre neki dan da je “Crvena zvezda narodski klub”, te da je kao takva “prethodnih godina odlično predstavljala državu Srbiju, glavni grad Beograd i region”.

 • Dimitrije Boarov: Varljive prognoze Dimitrije Boarov: Varljive prognoze

  Valjda iz predizbornih razloga, predsednik Aleksandar Vučić poslednjih dana uporno ponavlja da će Srbija u ekonomskom pogledu sjajno izaći iz korona-krize s “najboljim rezultatom u Evropi” kad je reč o stopi rasta BDP-a.

 • Momčilo Pantelić: Obični, a vrlo važni Momčilo Pantelić: Obični, a vrlo važni

  Pandemijska kriza uzdrmala je hijerarhiju autoriteta. Odjednom smo uvideli da nam životi neposredno više zavise od dotad nepoznatih nam raznovrsnih “majstora svog zanata” nego od svakojakih političkih usmerivača naših sudbina.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side