26.07.2017 Beograd

Jelka Jovanović: Dijalog, da, ali o čemu?

Jelka Jovanović: Dijalog, da, ali o čemu?
Najskuplja srpska reč ili kamen o vratu Srbiji? Dabome, Kosovo, a i jedno i drugo je tačno i ne treba zalaziti u duboku prošlost da bi se silogizam objasnio; na temelju mita, Kosovo je pre nekoliko decenija postalo „najskuplja“ reč, a potom u decenijama koje su usledile sve teži teret koji Srbiju stopira ma kud da krene.

Tako bi se mogla sažeti i poruka predsednika Aleksandra Vućića iz teksta „Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu“ (Blic, 24. jul). Istina, napisano je to u blažim tonovima, ali ne manjka ni zabijanja glave u pesak, ni sasecanja mita, ni pokušaja razbijanja floskula o ratnim pobedama i mirnodopskim gubicima, sve do perspektiva koje se otvaraju ako se „gordijev čvor“ razreši.

Nema sumnje da je do većine ljudi ponuda dospela, makar rudimentarno kao vest, a valja podsetiti i da je u prvom predsedničkom obraćanju naciji Vučić taj poziv najavio. Dakle, nije reč o nepromišljenom političkom potezu, naprotiv. Razlozi su više nego jasni; uprkos briselskom dijalogu, stvari stoje; lako je reći da Priština koči i dijalog i primenu, ali to se može, kao u slučaju neosnivanja ZSO, ponavljati godinu, dve, pa i tri, ali pre ili kasnije sledi pitanje; dokle tako? I koliko status quo još može da opstoji, posebno ako Srbija i Kosovo žele u EU, a to neće biti moguće dok ne normalizuju odnose. U slučaju Srbije dok ne zatvori Poglavlje 35, a isti uslov će biti i pred Kosovom kad stigne do te pregovaračke faze.

E, sad, ako Srbija želi da do 2021. ispuni zahteve Brisela, pregovori koje vode Vučić i Tači se moraju ubrzati. A da bi se ubrzali, moraju se nazreti njihov krajnji rezultat i, pre toga, postaviti ciljevi. Pri tome, vreme busanja u prsa da Srbija nikad neće priznati nezavisnost prolazi neumitno, a i besmisleno je jer formalno to niko i ne traži, a sva je prilika i da neće. Takođe, formalno niko u Srbiji i nema pravo to da učini, a ni najavljene ustavne izmene neće omogućiti „veleizdaju“.

Sve sabrano znači da je, zaista, vreme za dijalog unutar Srbije, koji bi trebalo da dovede do konsenzusa o tome kako dalje? Ali, razgovarati sa predubeđenjem „Kosovo je naše i tačka“ ili  „Kosovo je država i tačka“, ne vodi nikuda. Kao što i poziv na dijalog bez platforme nema smisla, izuzev kao opipavanje pulsa. Ali, čijeg i koliko je otkucaja dozvoljeno? I ko to meri? Koliko je „iskakanje“ iz nesumnjivo većinskog stava - nikad se nećemo odreći KiM – opasno najbolje zna prvi među akademicima Vlada Kostić koji je koliko juče stavljen na rub srama zbog činjenice da je otvorio – dijalog o Kosovu. A sad je pozvan da se izjasni!

Kvalitetu dijalogu ne doprinosi ni etiketiranje opozicije kao nesposobne za pametan savet. Sem, ako ta Vučićeva žaoka nema za cilj da se opozicija sama isključi i dijalog svede na razgovor unutar vladajuće koalicije. Na kojoj, jasno, leži i najveća odgovornost za vođenje zemlje, pa i kosovskih razgovora, ali pošto je unisona u podršci predsedniku – takav dijalog je izlišan. Njih, što se tiče, ali ne i Srbije, kojoj fali otvoren i utemeljen razgovor. Inače će je najskuplja reč ugušiti kao kamen o vratu!

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama

  Nakon što je fudbalski klub “Crvena zvezda”, uz pomoć Fudbalskog saveza Srbije i još ko zna koga drugog, dobio priliku da u proteklu subotu, a ne u četvrtak, kada su svi drugi ligaši igrali poslednje takmičarsko kolo, pompezno u Beogradu proslavi zvanično 28. titulu prvaka (nezvanično 29. titulu), došlo je do očekivane “demonstracije navijačke sile”, sa bakljadom i paljenjem autobusa u kojem su likovali fudbaleri našeg šampiona.

 • Mijat Lakićević: Ruski lobi u Vladi Srbije Mijat Lakićević: Ruski lobi u Vladi Srbije

  Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali državna politika je nešto drugo. To je rekla Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, povodom jedne izjave “ministra vojnog”. U ovom kontekstu nevažno je šta je “Aleksandar drugi” rekao – važna je premijerkina “percepcija” – ali, u najkraćem, iz (polu)rečenice Sema Fabricija, šefa evropskog predstavništva u Beogradu, da je “Kosovo ključno za EU”, Vulin je izvukao zaključak da u tom slučaju “Srbija treba da nastavi svojim putem”.

 • Dimitrije Boarov: Malinari i oružari Dimitrije Boarov: Malinari i oružari

  Mada nemam preciznu statistiku, mislim da za poslednjih dvadeset godina nije prošla nijedna, a da “malinari” i “oružari” Srbije nisu organizovali javne proteste i štrajkove.

 • Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji

  Tramp je Kimu pustio futuristički film o Koreji, Severnoj, ako prihvati mir, odrekne se nuklearnog naoružanja i posveti se, uz pomoć SAD, privrednom razvoju.

 • Momčilo Pantelić: Par, raspar Momčilo Pantelić: Par, raspar

  Najzad smo doživeli da svetska vest dana bude događaj koji nas ne zabrinjava i podseća na vremena kad smo rasli uz bajke.

 • Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna

  Ovih dana počela je žetva pšenice, koja je u Srbiji zasejana na (poslednje dve decenije) rekordnih 675.000 hektara. Seljaci očekuju dobar, natprosečan rod, u Vojvodini prosečno oko šest tona po hektaru, a u Šumadiji nešto preko pet tona po hektaru. To bi značilo da će se u narednim sedmicama u Srbiji ovršiti oko 3,3 miliona tona pšenice, što dalje upućuje na zaključak da bi se ove sezone moglo izvesti oko 1,7 miliona tona hlebnog žita.

 • Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje

  Parlamentarni izbori u Italiji održani su 4. marta, kada i izbori u Beogradu za gradsku vlast. Izbori u Italiji, za razliku od beogradskih, nisu imali jasnog pobednika. Najveći broj glasova i poslanika dobile su populističke stranke koje nemaju mnogo zajedničkog, pa je s rascepkanim parlamentom bilo teško doći do saglasja kako bi vlada mogla izgledati i ko bi je mogao voditi.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side