26.07.2017 Beograd

Jelka Jovanović: Dijalog, da, ali o čemu?

Jelka Jovanović: Dijalog, da, ali o čemu?
Najskuplja srpska reč ili kamen o vratu Srbiji? Dabome, Kosovo, a i jedno i drugo je tačno i ne treba zalaziti u duboku prošlost da bi se silogizam objasnio; na temelju mita, Kosovo je pre nekoliko decenija postalo „najskuplja“ reč, a potom u decenijama koje su usledile sve teži teret koji Srbiju stopira ma kud da krene.

Tako bi se mogla sažeti i poruka predsednika Aleksandra Vućića iz teksta „Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu“ (Blic, 24. jul). Istina, napisano je to u blažim tonovima, ali ne manjka ni zabijanja glave u pesak, ni sasecanja mita, ni pokušaja razbijanja floskula o ratnim pobedama i mirnodopskim gubicima, sve do perspektiva koje se otvaraju ako se „gordijev čvor“ razreši.

Nema sumnje da je do većine ljudi ponuda dospela, makar rudimentarno kao vest, a valja podsetiti i da je u prvom predsedničkom obraćanju naciji Vučić taj poziv najavio. Dakle, nije reč o nepromišljenom političkom potezu, naprotiv. Razlozi su više nego jasni; uprkos briselskom dijalogu, stvari stoje; lako je reći da Priština koči i dijalog i primenu, ali to se može, kao u slučaju neosnivanja ZSO, ponavljati godinu, dve, pa i tri, ali pre ili kasnije sledi pitanje; dokle tako? I koliko status quo još može da opstoji, posebno ako Srbija i Kosovo žele u EU, a to neće biti moguće dok ne normalizuju odnose. U slučaju Srbije dok ne zatvori Poglavlje 35, a isti uslov će biti i pred Kosovom kad stigne do te pregovaračke faze.

E, sad, ako Srbija želi da do 2021. ispuni zahteve Brisela, pregovori koje vode Vučić i Tači se moraju ubrzati. A da bi se ubrzali, moraju se nazreti njihov krajnji rezultat i, pre toga, postaviti ciljevi. Pri tome, vreme busanja u prsa da Srbija nikad neće priznati nezavisnost prolazi neumitno, a i besmisleno je jer formalno to niko i ne traži, a sva je prilika i da neće. Takođe, formalno niko u Srbiji i nema pravo to da učini, a ni najavljene ustavne izmene neće omogućiti „veleizdaju“.

Sve sabrano znači da je, zaista, vreme za dijalog unutar Srbije, koji bi trebalo da dovede do konsenzusa o tome kako dalje? Ali, razgovarati sa predubeđenjem „Kosovo je naše i tačka“ ili  „Kosovo je država i tačka“, ne vodi nikuda. Kao što i poziv na dijalog bez platforme nema smisla, izuzev kao opipavanje pulsa. Ali, čijeg i koliko je otkucaja dozvoljeno? I ko to meri? Koliko je „iskakanje“ iz nesumnjivo većinskog stava - nikad se nećemo odreći KiM – opasno najbolje zna prvi među akademicima Vlada Kostić koji je koliko juče stavljen na rub srama zbog činjenice da je otvorio – dijalog o Kosovu. A sad je pozvan da se izjasni!

Kvalitetu dijalogu ne doprinosi ni etiketiranje opozicije kao nesposobne za pametan savet. Sem, ako ta Vučićeva žaoka nema za cilj da se opozicija sama isključi i dijalog svede na razgovor unutar vladajuće koalicije. Na kojoj, jasno, leži i najveća odgovornost za vođenje zemlje, pa i kosovskih razgovora, ali pošto je unisona u podršci predsedniku – takav dijalog je izlišan. Njih, što se tiče, ali ne i Srbije, kojoj fali otvoren i utemeljen razgovor. Inače će je najskuplja reč ugušiti kao kamen o vratu!

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Ime i zamrznuti konflikti Vladimir Gligorov: Ime i zamrznuti konflikti

  Ivica Dačić je zapretio da će promeniti zvanično, za Srbiju, ime Makedonije u Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, “kako je zove ceo svet”, kaže on. Ovo drugo nije tačno, ali nije zapravo preterano važno.

 • Vladimir Gligorov: Javni dug, bankrotstvo i održivost Vladimir Gligorov: Javni dug, bankrotstvo i održivost

  Šta znači kada se kaže da je država pred bankrotstvom? I kako se to ispoljava? Jedan je slučaj kada vlasti cene da je bolje da ne izvršavaju obaveze prema poveriocima nego da dodatno oporezuju.

 • Dimitrije Boarov: "Naša zemlja" i stranci Dimitrije Boarov: "Naša zemlja" i stranci

  Nakon isprazne rasprave o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Skupštini Srbije, postavlja se krupno pitanje – zašto ova prilika nije iskorišćena da se doista utvrdi čemu služi prohibicija prometa obradivog zemljišta kojoj će biti izloženi državljani zemalja članica Evropske unije i zašto se baš njima, faktički, u narednih deset godina zabranjuje da učestvuju u neminovnom procesu ukrupnjavanja poseda u zemlji u kojoj prosečan vlasnik ima njivu od samo četiri hektara?

 • Mijat Lakićević: Laban oprostio Polovini Mijat Lakićević: Laban oprostio Polovini

  Laban oprostio Polovini što ga je tukao. Ovaj “njuznetovski” naslov u Srbiji više nikog ne bi iznenadio. Likovi iz Kovačevićevih crnih komedija vaskrsavaju na naše oči, življi nego ikad.

 • Dimitrije Boarov: Koska je bačena Dimitrije Boarov: Koska je bačena

  Nakon što je šef delegacije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf završio svoju “tehničku posetu” Beogradu, Fiskalni savet je izašao u javnost sa svojom analizom fiskalnih kretanja u našoj zemlji ove godine, a tim povodom Pavle Petrović, šef Saveta, izjavio je krajem prošle sedmice da “postoji prostor za povećanje penzija i plata u javnom sektoru u 2018. i to do pet odsto u proseku, što odgovara rastu BDP-a” (Tanjug, 28. septembra).

 • Dimitrije Boarov: Kako ubrzati privredni rast Dimitrije Boarov: Kako ubrzati privredni rast

  Protekle sedmice su čak i listovi u kojima pršte napisi o mnogobrojnim uspesima i privrednim pobedama širom naše zemlje bili prinuđeni da prenesu bankarske procene da je nerealno očekivati da će Srbija ove godine dostići planiranu i projektovanu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od tri odsto u odnosu na prošlu godinu (kada je ostvarena stopa rasta od 2,8 odsto).

 • Mijat Lakićević: Vulin i Vukašin Mijat Lakićević: Vulin i Vukašin

  Gase se Novine Vranjske. Stojte galije carske.

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side