26.07.2017 Beograd

Jelka Jovanović: Dijalog, da, ali o čemu?

Jelka Jovanović: Dijalog, da, ali o čemu?
Najskuplja srpska reč ili kamen o vratu Srbiji? Dabome, Kosovo, a i jedno i drugo je tačno i ne treba zalaziti u duboku prošlost da bi se silogizam objasnio; na temelju mita, Kosovo je pre nekoliko decenija postalo „najskuplja“ reč, a potom u decenijama koje su usledile sve teži teret koji Srbiju stopira ma kud da krene.

Tako bi se mogla sažeti i poruka predsednika Aleksandra Vućića iz teksta „Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu“ (Blic, 24. jul). Istina, napisano je to u blažim tonovima, ali ne manjka ni zabijanja glave u pesak, ni sasecanja mita, ni pokušaja razbijanja floskula o ratnim pobedama i mirnodopskim gubicima, sve do perspektiva koje se otvaraju ako se „gordijev čvor“ razreši.

Nema sumnje da je do većine ljudi ponuda dospela, makar rudimentarno kao vest, a valja podsetiti i da je u prvom predsedničkom obraćanju naciji Vučić taj poziv najavio. Dakle, nije reč o nepromišljenom političkom potezu, naprotiv. Razlozi su više nego jasni; uprkos briselskom dijalogu, stvari stoje; lako je reći da Priština koči i dijalog i primenu, ali to se može, kao u slučaju neosnivanja ZSO, ponavljati godinu, dve, pa i tri, ali pre ili kasnije sledi pitanje; dokle tako? I koliko status quo još može da opstoji, posebno ako Srbija i Kosovo žele u EU, a to neće biti moguće dok ne normalizuju odnose. U slučaju Srbije dok ne zatvori Poglavlje 35, a isti uslov će biti i pred Kosovom kad stigne do te pregovaračke faze.

E, sad, ako Srbija želi da do 2021. ispuni zahteve Brisela, pregovori koje vode Vučić i Tači se moraju ubrzati. A da bi se ubrzali, moraju se nazreti njihov krajnji rezultat i, pre toga, postaviti ciljevi. Pri tome, vreme busanja u prsa da Srbija nikad neće priznati nezavisnost prolazi neumitno, a i besmisleno je jer formalno to niko i ne traži, a sva je prilika i da neće. Takođe, formalno niko u Srbiji i nema pravo to da učini, a ni najavljene ustavne izmene neće omogućiti „veleizdaju“.

Sve sabrano znači da je, zaista, vreme za dijalog unutar Srbije, koji bi trebalo da dovede do konsenzusa o tome kako dalje? Ali, razgovarati sa predubeđenjem „Kosovo je naše i tačka“ ili  „Kosovo je država i tačka“, ne vodi nikuda. Kao što i poziv na dijalog bez platforme nema smisla, izuzev kao opipavanje pulsa. Ali, čijeg i koliko je otkucaja dozvoljeno? I ko to meri? Koliko je „iskakanje“ iz nesumnjivo većinskog stava - nikad se nećemo odreći KiM – opasno najbolje zna prvi među akademicima Vlada Kostić koji je koliko juče stavljen na rub srama zbog činjenice da je otvorio – dijalog o Kosovu. A sad je pozvan da se izjasni!

Kvalitetu dijalogu ne doprinosi ni etiketiranje opozicije kao nesposobne za pametan savet. Sem, ako ta Vučićeva žaoka nema za cilj da se opozicija sama isključi i dijalog svede na razgovor unutar vladajuće koalicije. Na kojoj, jasno, leži i najveća odgovornost za vođenje zemlje, pa i kosovskih razgovora, ali pošto je unisona u podršci predsedniku – takav dijalog je izlišan. Njih, što se tiče, ali ne i Srbije, kojoj fali otvoren i utemeljen razgovor. Inače će je najskuplja reč ugušiti kao kamen o vratu!

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivan Ninić: Kad će “srpski Sanader”? Ivan Ninić: Kad će “srpski Sanader”?

  “Prima socijalnu pomoć 7.000 dinara i nema šta da jede, a uplatio stranci 650.000 dinara” – ovako su 2015. godine izveštavali mediji o donatoru SPS.

 • Vladimir Gligorov: Slobodna trgovina Vladimir Gligorov: Slobodna trgovina

  Pre 200 godina objavljena su Načela političke ekonomije Davida Rikarda. Savremeni, u smislu današnji, interes je najviše za njegovo zalaganje za slobodnu trgovinu. I uopšte, za njegovu teoriju spoljne trgovine.

 • Dimitrije Boarov: Štrajk u Kragujevcu Dimitrije Boarov: Štrajk u Kragujevcu

  Iako štrajk u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu, zbog doista niskih plata zaposlenih (nižih od srpskog proseka) traje tek desetak dana, već sada je jasno da je otvoren veliki privredni problem Srbije koji neće biti ni brzo ni jeftino rešen i koji će zagorčati život ne samo novoj-staroj vladi, na čelu s premijerkom Anom Brnabić, nego i mnogim poreskim obveznicima države.

 • Aleksandar Simić: Nekad i sad Aleksandar Simić: Nekad i sad

  Mislim da nisam još pošao ni u osnovnu školu, kada sam prvi put osetio duboku nostalgiju za "dobrim starim vremenima".

 • Vladimir Gligorov: Dramatično poboljšanje Vladimir Gligorov: Dramatično poboljšanje

  “Ekonomska situacija u Srbiji se dramatično popravila od usvajanja ekonomskog programa” koji podržava MMF stendbaj sporazumom.

 • Dimitrije Boarov: Kurs i otkupna cena Dimitrije Boarov: Kurs i otkupna cena

  Na pragu žetve pšenice i sa početkom prikupljanja ovogodišnjeg roda malina ponovo je pokrenuto pitanje po kojim cenama će se moći prodati ova dva od tri najvažnija poljoprivredna proizvoda Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Kako povećati ulaganja Vladimir Gligorov: Kako povećati ulaganja

  Ukupna proizvodnja jedne zemlje, merena bruto domaćim proizvodom BDP, jednaka je njenoj ukupnoj upotrebi koja se sastoji od potrošnje, ulaganja i neto izvoza (izvoz minus uvoz robe i usluga).

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side