15.01.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Cenzus iz šešira

Jelka Jovanović: Cenzus iz šešira
Kao ušati zec iz mađioničarevog šešira, nekoliko meseci pre redovnih izbora u Srbiji iz SNS-vladajućeg tabora stiga je najava spuštanja cenzusa za ulazak u parlament sa sadašnjih pet na tri odsto, na nacionalnom i lokalnom nivou.

To bi, računa se tamo gde treba, na Andrićevom vencu, u život vratilo parlamentarizam, koji je zamro bojkotom Skupštine/a većeg dela opozicije, a budući da je ugrožen najavom bojkota izbora dela opozicije, pre svega okupljene u Savezu za Srbiju.

No, izbori su po terminu redovni, ali po svemu drugom više nego vanredni, a tu vanrednost dodatno komplikuje upravo najava o spuštanju cenzusa. Iz nekoliko razloga, pri čemu je sama inicijativa čak i pohvalna, ali iz drugog razloga koji se ne razmatra – nije logično da isti prag važi za stranke koje se pojedinačno nadmeću i konglomerate partija i pokreta kakav je okupljen oko SNS-a, a do pre sedam godina nešto manje obiman oko DS-a. Pri čemu, zahvaljujući snažnoj političkoj i propagandnoj mašineriji, SNS i bez prirepaka može da računa na pobedu.

Osnovni je postulat, međutim, da se izborna pravila ne menjaju u izbornoj godini. Moguće je, naravno, i to ako je parlamentu stigla na dnevni red ranije zacrtana – i kroz javnu raspravu izoštrena – izborna reforma, ali čak i tada demokratska pristojnost nalaže da se ta pravila ne primenjuju na prve izbore koji dolaze već na naredne. To su Srbiji poručili i evropski parlamentarci, koji su u dva navrata krajem prošle godine bez uspeha pokušali da približe stavove opozicije i vlasti, sve zarad legitimizacije izbora, a time i same Skupštine.

Zna to, van spora, i idejni mađioničar izbornih veština, pa je čak i natuknuo kako bi se manjim cenzusom proširio politički front, posebno na lokalu, pa mu je cenzus 3+ efikasan korbač za sređivanje odnosa unutar stranke, koja je glomaznošću odavno prevazišla sve poznate formate višestranačkog parlamentarizma. I kojoj u suštini više prete, a bogami već i škode, unutrašnja konkurencija i apetiti funkcionerčića nego sva srpska opozicija, o čemu svedoče i brojni skandali i afere koje nagrizaju monolit, od Krušika i Jovanjice preko Brusa i Grocke do železnice.

Spuštanjem izbornog praga na mesec, dva pre raspisivanja izbora Vučić u izbornu trku uvodi mnoštvo subjekata posebno na lokalnim izborima, koji se ne bi upustili u unapred izgubljenu utakmicu 5+. Primerice, da je na beogradskim izborima 2018. cenzus bio na koti tri, Žuta patkica, odnosno pokret Ne davimo Beograd bi bio u parlamentu. Sa druge strane, na parlamentarnim izborima 2016. raspored bi bio isti, pošto je između onih koji su prekoračili cenzus i onih koji to nisu mnogo veća razlika – nijedna od lista ispod crte nije uspela da premaši jedan odsto glasova.

Napokon da podsetimo, sličnu gimnastiku samo u suprotnom smeru primenila je druga vlada Vojislava Koštunice kada je 2007, nekoliko meseci pre lokalnih izbora, podigla cenzus sa tri na pet odsto i time unapred eliminisala neke od mogućih takmaca, posebno u Beogradu. No, Vučić se još nije setio tog “argumenta”, koji zaslužuje najgore superlative, baš kao i ova njegova nepristojna ponuda.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side