31.10.2018 Beograd

Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom
Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.


Uz poziv svima koji imaju saznanja o ubistvu Ivanovića da kontaktiraju Policiju Kosova. I obećanje da će im identitet biti sačuvan.

Jedan od najuticajnijih srpskih političara na Kosovu Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija svoje stranke. Rano izjutra, s leđa, sa šest metaka. Devet i po meseci kasnije nema ni traga od ubica, nema ni osumnjičenih, a nalogodavci su spokojni jer se ni u naznakama ne zna dokle je stigla istraga. Iako su obećanja bila i brza i znakovita.

Slučajno? Zasigurno ne.

“Onaj koji je ispalio šest metaka u Ivanovića je specijalista za likvidacije”, napisao je u gotovo proročki tačnom tekstu Ismet Hajdari 18. januara (https://lupiga.com/vijesti/u-fokusu-kome-je-toliko-smetao-oliver-ivanovic-da-naredi-njegovo-ubistvo). I još: “Odluka da se ubije Ivanović nije donesena primarno zbog mržnje prema njemu ili njegovoj političkoj filozofiji, zato što je pravio velike greške za nacionalnu stvar ili je nesnošljivo nekom mnogo smetao već zato što je ocenjeno da njegovo žrtvovanje predstavlja dobar ulog za generisanje novog ciklusa krize na severu i šire, kao i blaćenje suprotne strane za ovo ubistvo. Iz tih razloga, odluka o Ivanovićevoj likvidaciji ne može da ne bude politička. Zato nikad i neće biti otkriveni njeni naredbodavci, čak i da bude uhvaćen onaj koji je za novac šest puta nemilosrdno povukao oroz na Ivanovića.”

Mesecima kasnije postaje jasno koliko je bio u pravu; nema sumnje da je reč o brutalnoj političkoj likvidaciji, sračunatoj da se glava Olivera Ivanovića koristi po potrebi. Bukvalno.

I jasno je da sve manje ljudi sa ove i one strane Ibra veruje da će ubice biti pronađene. Štaviše, sumnjaju da ih uopšte traže.

To je, izgleda, slučaj i sa zaduženima za istragu. Uostalom, da zdušno rade i veruju u ishod koji će krivce dovesti pred sud, ne bi za informacije o najtežem političkom atentatu poslednjih godina u ovom delu sveta nudili bednih 20.000 evra. Da, bednih, jer toliko u nekoliko minuta zarade svi kojima je Ivanović mogao da zasmeta, pre svega narko-trgovci i političari, neretko spojeni u iste figure. Ma toliko zarade i oni iz drugog kriminalno-političkog ešelona.

Nonsens je što svi oni mogu otići u Policiju Kosova i zaraditi koji evro pride, uključujući i egzekutora. Biće zaštićeni svedoci.

Glasan će biti pokoji zvaničnik sa obe strane administrativne linije, tj. granice, posebno onda kad je potrebno drugoj strani “natrljati nos”, što je bezmalo iskonska potreba i Prištine i Beograda. A šta je zgodnije od politikantskih igrarija tuđim životom? I za života i posthumno.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 1.11.2018, 22:27h alo (1)

  draga jelka to sa 20.000 nije istina zvala sam zamenika gen direktora kp i rekao je da je pogrsio. ako poslusas intervju 30 minut dj sa bn videces i sama. zvala sam ga jer nikad nisam volela da prepisujem tudje vesti. dobro zvuci 20.000 ali nije istina ali opet govori previse da nista nije ucinjeno pozdrav aljo

Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Srbija na opasnom putu Mijat Lakićević: Srbija na opasnom putu

  Đe smo bili svuđ smo poginuli – da parafraziram naziv one nezaboravne pozorišne predstave – ostalo je još samo fudbalsko polje Kosovo, ali i tu će uskoro “krvca da procveta”.

 • Drago Pilsel: Stopiranjem Stepinca papa Franjo želi “čišćenje pamćenja” Drago Pilsel: Stopiranjem Stepinca papa Franjo želi “čišćenje pamćenja”

  Kako to da će u septembru biti 25 godina od prve posjete Ivana Pavla Drugog Hrvatskoj, kada je Papa pozvao kršćane i druge na odlučno suočavanje s prošlošću, na oprost i pomirenje, a da se hrvatski biskupi dosad nisu odvažili izraditi jedan temeljiti i sveobuhvatni dokument na temu “povjesnog pamćenja na očišćen način”

 • Dimitrije Boarov: Štiglic i Srbija Dimitrije Boarov: Štiglic i Srbija

  Kad god neke novine u Srbiji prenesu neki tekst čuvenog ekonomiste, nobelovca i kolumniste Džozefa Štiglica, pozovu me neki stari drugovi da me pitaju šta ja mislim o “fijasku neoliberalizma” i tezi da se “neoliberalizam mora proglasiti mrtvim”, što je lajtmotiv ovog ekonomskog velikana – i pitaju me zašto Srbija, uprkos tome, i dalje istrajava na “neoliberalističkoj ekonomskoj filozofiji”.

 • Vladimir Gligorov: Transferi iz EU budžeta Vladimir Gligorov: Transferi iz EU budžeta

  Koji su efekti transfera iz razvijenijih u manje razvijene zemlje članice Evropske unije?

 • Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet

  Predstojeći izbori biće referendum o njemu. On je lider koji je okupirao javni prostor, pa kao da ne postoji nijedna tema koja se masovnije i sudbinskije tretira od podržavanja i osporavanja njegovog lika i dela. Da li je dotični zaista borac protiv elite zarad prosperiteta zapostavljenih slojeva, kako se diči, ili samo vulgarni narcis koji ne poštuje vladavinu zakona i institucije?

 • Dimitrije Boarov: Auto-putevi i razvoj Dimitrije Boarov: Auto-putevi i razvoj

  Povodom pompeznog otvaranja poslednje deonice Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri i otvaranja radova na deonici Koridora 11 od Čačka do Požege, setio sam se neprilike koju sam pre 10-15 godina doživeo u Kladovu.

 • Dimitrije Boarov: Premijerka nije zabrinuta Dimitrije Boarov: Premijerka nije zabrinuta

  Izjava premijerke Ane Brnabić da nije zabrinuta za evropski put Srbije, data povodom prilično kritički intoniranog Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU, deluje, upravo suprotno – prilično zabrinjavajuće.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side