31.10.2018 Beograd

Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom
Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.


Uz poziv svima koji imaju saznanja o ubistvu Ivanovića da kontaktiraju Policiju Kosova. I obećanje da će im identitet biti sačuvan.

Jedan od najuticajnijih srpskih političara na Kosovu Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija svoje stranke. Rano izjutra, s leđa, sa šest metaka. Devet i po meseci kasnije nema ni traga od ubica, nema ni osumnjičenih, a nalogodavci su spokojni jer se ni u naznakama ne zna dokle je stigla istraga. Iako su obećanja bila i brza i znakovita.

Slučajno? Zasigurno ne.

“Onaj koji je ispalio šest metaka u Ivanovića je specijalista za likvidacije”, napisao je u gotovo proročki tačnom tekstu Ismet Hajdari 18. januara (https://lupiga.com/vijesti/u-fokusu-kome-je-toliko-smetao-oliver-ivanovic-da-naredi-njegovo-ubistvo). I još: “Odluka da se ubije Ivanović nije donesena primarno zbog mržnje prema njemu ili njegovoj političkoj filozofiji, zato što je pravio velike greške za nacionalnu stvar ili je nesnošljivo nekom mnogo smetao već zato što je ocenjeno da njegovo žrtvovanje predstavlja dobar ulog za generisanje novog ciklusa krize na severu i šire, kao i blaćenje suprotne strane za ovo ubistvo. Iz tih razloga, odluka o Ivanovićevoj likvidaciji ne može da ne bude politička. Zato nikad i neće biti otkriveni njeni naredbodavci, čak i da bude uhvaćen onaj koji je za novac šest puta nemilosrdno povukao oroz na Ivanovića.”

Mesecima kasnije postaje jasno koliko je bio u pravu; nema sumnje da je reč o brutalnoj političkoj likvidaciji, sračunatoj da se glava Olivera Ivanovića koristi po potrebi. Bukvalno.

I jasno je da sve manje ljudi sa ove i one strane Ibra veruje da će ubice biti pronađene. Štaviše, sumnjaju da ih uopšte traže.

To je, izgleda, slučaj i sa zaduženima za istragu. Uostalom, da zdušno rade i veruju u ishod koji će krivce dovesti pred sud, ne bi za informacije o najtežem političkom atentatu poslednjih godina u ovom delu sveta nudili bednih 20.000 evra. Da, bednih, jer toliko u nekoliko minuta zarade svi kojima je Ivanović mogao da zasmeta, pre svega narko-trgovci i političari, neretko spojeni u iste figure. Ma toliko zarade i oni iz drugog kriminalno-političkog ešelona.

Nonsens je što svi oni mogu otići u Policiju Kosova i zaraditi koji evro pride, uključujući i egzekutora. Biće zaštićeni svedoci.

Glasan će biti pokoji zvaničnik sa obe strane administrativne linije, tj. granice, posebno onda kad je potrebno drugoj strani “natrljati nos”, što je bezmalo iskonska potreba i Prištine i Beograda. A šta je zgodnije od politikantskih igrarija tuđim životom? I za života i posthumno.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 1.11.2018, 22:27h alo (1)

  draga jelka to sa 20.000 nije istina zvala sam zamenika gen direktora kp i rekao je da je pogrsio. ako poslusas intervju 30 minut dj sa bn videces i sama. zvala sam ga jer nikad nisam volela da prepisujem tudje vesti. dobro zvuci 20.000 ali nije istina ali opet govori previse da nista nije ucinjeno pozdrav aljo

Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Vladimir Gligorov: Kosovske carine Vladimir Gligorov: Kosovske carine

  Ako sam dobro razumeo, Kosovo carini uvoz iz Srbije, i Bosne i Hercegovine, po stopi od 100 odsto.

 • Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni

  Pre 22 godine koleginica S. Č. je, izveštavajući sa protesta tadašnje opozicije – slične današnjoj i po idejnoj šarolikosti i po organizacionim ne/sposobnostima – napisala da se na kišoviti i hladni Đurđic okupilo tridesetak hiljada ljudi.

 • Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove

  Čini mi se da nam neprijatelji i nisu potrebni jer sami sebi štetimo više. Mnogi naši mediji, političari, intelektualci i “intelektualci” sa malih ekrana utrkuju se u otkrivanju zavera i neprijatelja: “Ameri obučavaju Šiptare za rat protiv Srba”, “Britanski ambasador je najveći zaverenik i direktni eksponent sve-svetske borbe protiv Srbije”, “Impotentna Evropa, koja se raspada, šuruje sa Prištinom protiv nas”, “Između Putina i Tačija postoji tajna veza” , “Susedi se udružuju protiv nas”…

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side