31.10.2018 Beograd

Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom
Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.


Uz poziv svima koji imaju saznanja o ubistvu Ivanovića da kontaktiraju Policiju Kosova. I obećanje da će im identitet biti sačuvan.

Jedan od najuticajnijih srpskih političara na Kosovu Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija svoje stranke. Rano izjutra, s leđa, sa šest metaka. Devet i po meseci kasnije nema ni traga od ubica, nema ni osumnjičenih, a nalogodavci su spokojni jer se ni u naznakama ne zna dokle je stigla istraga. Iako su obećanja bila i brza i znakovita.

Slučajno? Zasigurno ne.

“Onaj koji je ispalio šest metaka u Ivanovića je specijalista za likvidacije”, napisao je u gotovo proročki tačnom tekstu Ismet Hajdari 18. januara (https://lupiga.com/vijesti/u-fokusu-kome-je-toliko-smetao-oliver-ivanovic-da-naredi-njegovo-ubistvo). I još: “Odluka da se ubije Ivanović nije donesena primarno zbog mržnje prema njemu ili njegovoj političkoj filozofiji, zato što je pravio velike greške za nacionalnu stvar ili je nesnošljivo nekom mnogo smetao već zato što je ocenjeno da njegovo žrtvovanje predstavlja dobar ulog za generisanje novog ciklusa krize na severu i šire, kao i blaćenje suprotne strane za ovo ubistvo. Iz tih razloga, odluka o Ivanovićevoj likvidaciji ne može da ne bude politička. Zato nikad i neće biti otkriveni njeni naredbodavci, čak i da bude uhvaćen onaj koji je za novac šest puta nemilosrdno povukao oroz na Ivanovića.”

Mesecima kasnije postaje jasno koliko je bio u pravu; nema sumnje da je reč o brutalnoj političkoj likvidaciji, sračunatoj da se glava Olivera Ivanovića koristi po potrebi. Bukvalno.

I jasno je da sve manje ljudi sa ove i one strane Ibra veruje da će ubice biti pronađene. Štaviše, sumnjaju da ih uopšte traže.

To je, izgleda, slučaj i sa zaduženima za istragu. Uostalom, da zdušno rade i veruju u ishod koji će krivce dovesti pred sud, ne bi za informacije o najtežem političkom atentatu poslednjih godina u ovom delu sveta nudili bednih 20.000 evra. Da, bednih, jer toliko u nekoliko minuta zarade svi kojima je Ivanović mogao da zasmeta, pre svega narko-trgovci i političari, neretko spojeni u iste figure. Ma toliko zarade i oni iz drugog kriminalno-političkog ešelona.

Nonsens je što svi oni mogu otići u Policiju Kosova i zaraditi koji evro pride, uključujući i egzekutora. Biće zaštićeni svedoci.

Glasan će biti pokoji zvaničnik sa obe strane administrativne linije, tj. granice, posebno onda kad je potrebno drugoj strani “natrljati nos”, što je bezmalo iskonska potreba i Prištine i Beograda. A šta je zgodnije od politikantskih igrarija tuđim životom? I za života i posthumno.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 1.11.2018, 22:27h alo (1)

  draga jelka to sa 20.000 nije istina zvala sam zamenika gen direktora kp i rekao je da je pogrsio. ako poslusas intervju 30 minut dj sa bn videces i sama. zvala sam ga jer nikad nisam volela da prepisujem tudje vesti. dobro zvuci 20.000 ali nije istina ali opet govori previse da nista nije ucinjeno pozdrav aljo

Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Nadežda Gaće: ID SRBIJE Nadežda Gaće: ID SRBIJE

  Srbija ima nesvakidašnji problem; živi sa zabunama oko definicije svoje teritorije.

 • Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo

  Posle makedonskog referenduma i glasanja o ustavnim promenama u Skupštini, ruska reakcija je bila da je sve to nelegitimno.

 • Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti

  Pre neki dan, u našoj štampi su se “srele” dve informacije o poslovanju Gaspromovog NIS-a u Srbiji i o veličini rudne rente koja se sliva u naše državne budžete, koje “povezuje” ne ono što je u njima rečeno već ono što tim vestima nedostaje (ili ostaje nejasno).

 • Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

  Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

 • Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd. Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd.

  Brazil se potvrdio kao zemlja vrhunskih paradoksa: hvaljen po tome što nema spoljnih neprijatelja, najednom je pokazao sklonost da na čelo države dovede političara koji masovno “vidi” neprijatelje unutar njega.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side