Ivan Jovanović: Made in Serbia
24.07.2019 Beograd

Ivan Jovanović: Made in Serbia

Ivan Jovanović: Made in Serbia
Dolaskom leta kultura prelazi iz svog repertoarskog u očekivani, festivalski modus.

U uslovima smanjenih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije i uspostavljenjem simpatičnog, ali jasno nametnutog neutralnog izraza “region”, pozorišne predstave i filmovi sele se u prostore bivših republika ili srpskih gradova koji su odlučili da hrabro uđu u letnji festivalski ritam i zainteresuju svoje građane za kulturna dešavanja, kao što je uspeo Sombor sa drugim izdanjem Sombor Film festa.

Paralelno s laganijim prikazivačkim kulturnim ritmom, ono što definitivno obeležava ovo (kulturno) leto jeste produkcija više od 20 domaćih dramskih serija, što govori da je “zlatno doba” srpske televizije (ili “peak TV”, kako su ga Amerikanci nazvali još pre 10-ak godina) definitivno došlo. Nove tendencije uspele su da u drugi plan stave čak i omiljene, folklorne, događaje, kao što su novi izbori upravnika Narodnog pozorišta, urednika RTS-a i direktora Filmskog centra Srbije, što je prijatno osveženje jer su sadržaji ipak uvek ispred upravljača.

Što se festivala tiče, najviše pažnje privukao je tek završeni (a nekada najbolji i najprestižniji) Pulski festival. Kontroverze je privukao novi film Antuna Vrdoljaka “General”, propagandistički biografski film o Anti Gotovini i jedan od najskupljih hrvatskih filmova (i serija). Kao svojevrsna (festivalska) protivteža prikazan je film “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljke Dane Budisavljević, priča o heroini koja je spasla više od 10.000 dece iz Jasenovca i drugih logora NDH za vreme Drugog svetskog rata.

Uz oštre kritike hrvatskih filmskih kritičara za “Generala”, “Dnevnik...”, koji je i srpska koprodukcija osvaja najbitnije Zlatne arene uz još jedan film kontroverznog naslova “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine, dok one sporedne odlaze “Generalu” kako bi fijasko bio izbegnut, što je skrajnulo dobre naslove kao što su dečiji naučno-fantastični film “Moj dida je pao s Marsa” i krimić “Dopunska nastava”. Tako se došlo do interesantne situacije sa nagradama koju je duhovito komentarisao i Dimitrije Vojnov, rekavši da film sa malim robotom (“Moj dida...”) nije dobio nagradu za specijalne efekte kako bi je dali didi iz HDZ-a, aludirajući na vremešnog Vrdoljaka.

A što se sadržaja tiče, videćemo kako će domaća publika dočekati ovoliku ekspanziju domaćih serija. Ako gledamo dosadašnje brojeve – veoma dobro! Prošle godine serija “Koreni” potukla je sve rijaliti i druge programe po gledanosti, pa autori i televizije s pravom očekuju dobre rezultate s novim serijama. Nove serije su produkcijski i sadržinski na mnogo višem nivou od onoga na šta se navikla domaća publika, pa i ovaj nerealno veliki broj serija uliva nadu da će iz kvantiteta proizaći kvalitet. Sa oznakom “Made in Serbia”.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje

  Čadež je nedavno rekao: “Tu smo – gde smo i moramo da radimo zajedno, privrede su nam povezane više nego što ljudi znaju, što mogu i da pretpostave i što političari ne razumeju.” Ne znam zašto se u poslednjim spekulacijama o budućem premijeru Srbije Čadež više ne spominje, ali sada mogu da pretpostavim zašto je tako.

 • Vladimir Gligorov: Plate Vladimir Gligorov: Plate

  Udvostručiti plate u evrima za, recimo, pet godina veoma je teško ostvarljivo.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Hrvatska Vladimir Gligorov: Srbija i Hrvatska

  U poslednjih desetak godina stvarni proizvod Hrvatske trajno je veći od srpskog i razlika se ne smanjuje, a po stanovniku se nominalno povećava.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side