06.06.2018 Beograd

Ivan Jovanović: Kordonska kultura

Ivan Jovanović: Kordonska kultura
Kod nas je sve politika. Da li će biti jeftinijeg goriva, kako će igrati i protiv koga najagilnije i koliku će nagradu dobiti reprezentacija u fudbalu, i ko je podoban, a ko nije. Za sve, otprilike, od medija preko kulture do građevinske dozvole.

U krajnje politizovanoj zemlji uopšte nije čudno da kulturni festival koji bi trebalo da ruši političke zidove, a to je upravo održana “Mirdita, dobar dan”, postaje mesto obesmišljavanja bilo kakvog kulturnog dijaloga. Ne samo dijaloga već i prezentacije kulture, ma koliko politički odnosi i pitanja Kosova i Srbije bili teški i komplikovani.

Festival je mesto gde se publika upoznaje s kulturnom ponudom i sadržajima koje poznaje, a ne mesto fašističkog stend-ap nastupa političara iz 90-ih koji svojim akcijama pokušavaju da se spasu da ne potonu ispod cenzusa. Festival je mesto gde se ljudi upoznaju, dele iskustva, prolaze kroz zajednički angažman konzumacije kulture, a ne vežba policijskog kordona i desničarskog pljuvanja (u bukvalnom smislu te reči) umetnika. Ili zabrane prelaska nekog dela preko administrativne granice bez upoznavanja s kontekstom dela.

Čini se da svima ovako više odgovara. Šešelj izvodi svoj profašistički nastup uz prećutno klimanje glavom. pošto je tu policija da spreči bilo šta ozbiljno. pa sve postaje “ona njegova sprdačina”. Političari sa obe strane fingiraju demokratiju i prepucavanjima i nazovi oštrinom stvaraju privid prkosa. A on hrani najniže strasti biračkog tela, pa je svima, u stvari, najbolje kada se politički kontroverzan festival održi u nemogućim uslovima. Tako su i jedni i drugi dokazali da su demokrate i patriote, a na konkretnom primeru pokazali da je najbolje ništa ne raditi. Situacija je delikatna, pa je najbolje ne talasati.

Gde su tu primenjene umetnosti, pozorište, susreti umetnika, dijalog, saradnja? Nema ih. Nema čak ni iskrene političke namere ili želje za sređivanjem odnosa nego samo jeftina demagogija i puštanje najekstremnijih s lanca kako bi ostatak političke scene ispao bogzna kako liberalan. U konačnici, policija je najpoštenija. Njen kordon iz naslova ovog teksta odbranio je umetnike i omogućio održavanje za neke neprijatnog, ali u stvari sasvim običnog festivala kulture Srbije i Kosova. Politički kordon s početka ovog teksta truje naše društvo, a pogotovo kulturu. Kada i da li će elite to shvatiti, ostaje nepoznanica.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji

  SLIKA 1. Na tribini SNS u Beški 17. januara 2017. došlo je do incidenta kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava razvukli transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

 • Dimitrije Boarov: AZOTARA – SKUPO OKLEVANJE Dimitrije Boarov: AZOTARA – SKUPO OKLEVANJE

  Kada je početkom ovoga jula Ministarstvo privrede zatražilo da se otvori stečajni postupak za HIP Azotaru u Pančevu, postavilo se pitanje, “zašto baš sada, kada ova firma radi normalno”, umesto da se postavi pitanje zašto je nadležno ministarstvo toliko dugo oklevalo da izađe sa nekom dugoročnijom projekcijom opstanka ili gašenja ove firme koja protekle dve decenije, pa i duže, ne može da uskladi ulazne troškove sa cenama po kojima prodaje svoje proizvode.

 • Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit

  Kao što se vidi iz Slike 1, izvor svih podataka je Eurostat, BDP po glavi stanovnika po kupovnoj snazi, po EU standardu (PPS), u Srbiji stagnira u odnos na EU28 od 2008, kao uostalom i prosečni BDP za taj period.

 • Dimitrije Boarov: Turske opomene Dimitrije Boarov: Turske opomene

  Kada u jednoj velikoj privredi kao što je turska u jednom danu (petak prošle sedmice) paritet domaće lire prema američkom dolaru padne oko 18 odsto, onda se to ne može tumačiti samo Trampovim spoljnotrgovinskim ludorijama i dupliranjem carinskih taksi na uvoz aluminijuma i čelika i iz Turske nego i znakom da se svemoćni turski predsednik Tajip Erdogan ipak zaneo svojom veličinom i veličinom svoje zemlje i tako se opasno poigrao sa ekonomskom budućnošću svojih 80 miliona sugrađana.

 • Vladimir Gligorov: Subvencije Vladimir Gligorov: Subvencije

  Zašto bi se subvencionisala privatna, strana ili domaća ulaganja? Ako sam dobro razumeo, i Savez za Srbiju namerava da nastavi sa subvencijama, samo bi da ih uslovi, pre svega kada je reč o stranim ulaganjima, većim platama za zaposlene.

 • Mijat Lakićević: Savez za izolaciju Mijat Lakićević: Savez za izolaciju

  Da li je Tramp trapav, lud ili glup, nije ni važno – bar ne u kontekstu ove priče – ali je svojom izjavom o nekim “agresivnim Montenegrinima koji prete da izazovu treći svetski rat” američki predsednik, kao što je to već konstatovano, u stvari otkrio na šta mu se ruski kolega žalio.

 • Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice” Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice”

  Udarna vest 1. juna tekuće godine u svim srpskim medijima bila je da je Njegovo Veličanstvo Predsednik Srbije priredio svečani prijem za fudbalsku reprezentaciju naše zemlje, stručni štab i članove rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side