06.06.2018 Beograd

Ivan Jovanović: Kordonska kultura

Ivan Jovanović: Kordonska kultura
Kod nas je sve politika. Da li će biti jeftinijeg goriva, kako će igrati i protiv koga najagilnije i koliku će nagradu dobiti reprezentacija u fudbalu, i ko je podoban, a ko nije. Za sve, otprilike, od medija preko kulture do građevinske dozvole.

U krajnje politizovanoj zemlji uopšte nije čudno da kulturni festival koji bi trebalo da ruši političke zidove, a to je upravo održana “Mirdita, dobar dan”, postaje mesto obesmišljavanja bilo kakvog kulturnog dijaloga. Ne samo dijaloga već i prezentacije kulture, ma koliko politički odnosi i pitanja Kosova i Srbije bili teški i komplikovani.

Festival je mesto gde se publika upoznaje s kulturnom ponudom i sadržajima koje poznaje, a ne mesto fašističkog stend-ap nastupa političara iz 90-ih koji svojim akcijama pokušavaju da se spasu da ne potonu ispod cenzusa. Festival je mesto gde se ljudi upoznaju, dele iskustva, prolaze kroz zajednički angažman konzumacije kulture, a ne vežba policijskog kordona i desničarskog pljuvanja (u bukvalnom smislu te reči) umetnika. Ili zabrane prelaska nekog dela preko administrativne granice bez upoznavanja s kontekstom dela.

Čini se da svima ovako više odgovara. Šešelj izvodi svoj profašistički nastup uz prećutno klimanje glavom. pošto je tu policija da spreči bilo šta ozbiljno. pa sve postaje “ona njegova sprdačina”. Političari sa obe strane fingiraju demokratiju i prepucavanjima i nazovi oštrinom stvaraju privid prkosa. A on hrani najniže strasti biračkog tela, pa je svima, u stvari, najbolje kada se politički kontroverzan festival održi u nemogućim uslovima. Tako su i jedni i drugi dokazali da su demokrate i patriote, a na konkretnom primeru pokazali da je najbolje ništa ne raditi. Situacija je delikatna, pa je najbolje ne talasati.

Gde su tu primenjene umetnosti, pozorište, susreti umetnika, dijalog, saradnja? Nema ih. Nema čak ni iskrene političke namere ili želje za sređivanjem odnosa nego samo jeftina demagogija i puštanje najekstremnijih s lanca kako bi ostatak političke scene ispao bogzna kako liberalan. U konačnici, policija je najpoštenija. Njen kordon iz naslova ovog teksta odbranio je umetnike i omogućio održavanje za neke neprijatnog, ali u stvari sasvim običnog festivala kulture Srbije i Kosova. Politički kordon s početka ovog teksta truje naše društvo, a pogotovo kulturu. Kada i da li će elite to shvatiti, ostaje nepoznanica.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Minimalne plate Vladimir Gligorov: Minimalne plate

  Mislio sam da možda ima smisla videti kako stoje stvari s minimalnim platama u grupi balkanskih zemalja uz Austriju (AT) i Mađarsku (HU). Podaci za Srbiju (RS), Makedoniju (MK), Bugarsku (BG), Rumuniju (RO), Hrvatsku (HR), kao i za Albaniju (AL) i Crnu Goru (ME), uglavnom su dostupni, a u manjoj meri i za Bosnu i Hercegovinu (BA) i Kosovo (XK). Valja imati u vidu da su minimalne plate u većini zemalja, osim u Austriji u kojoj ih nema, uglavnom oko 40 odsto prosečne plate.

 • Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama

  Nakon što je fudbalski klub “Crvena zvezda”, uz pomoć Fudbalskog saveza Srbije i još ko zna koga drugog, dobio priliku da u proteklu subotu, a ne u četvrtak, kada su svi drugi ligaši igrali poslednje takmičarsko kolo, pompezno u Beogradu proslavi zvanično 28. titulu prvaka (nezvanično 29. titulu), došlo je do očekivane “demonstracije navijačke sile”, sa bakljadom i paljenjem autobusa u kojem su likovali fudbaleri našeg šampiona.

 • Dimitrije Boarov: Malinari i oružari Dimitrije Boarov: Malinari i oružari

  Mada nemam preciznu statistiku, mislim da za poslednjih dvadeset godina nije prošla nijedna, a da “malinari” i “oružari” Srbije nisu organizovali javne proteste i štrajkove.

 • Mijat Lakićević: Ruski lobi u Vladi Srbije Mijat Lakićević: Ruski lobi u Vladi Srbije

  Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali državna politika je nešto drugo. To je rekla Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, povodom jedne izjave “ministra vojnog”. U ovom kontekstu nevažno je šta je “Aleksandar drugi” rekao – važna je premijerkina “percepcija” – ali, u najkraćem, iz (polu)rečenice Sema Fabricija, šefa evropskog predstavništva u Beogradu, da je “Kosovo ključno za EU”, Vulin je izvukao zaključak da u tom slučaju “Srbija treba da nastavi svojim putem”.

 • Momčilo Pantelić: Par, raspar Momčilo Pantelić: Par, raspar

  Najzad smo doživeli da svetska vest dana bude događaj koji nas ne zabrinjava i podseća na vremena kad smo rasli uz bajke.

 • Dragan Varagić: Zašto živimo u vremenu tabloidnih medija? Dragan Varagić: Zašto živimo u vremenu tabloidnih medija?

  Da bi danas medij opstao kao “najveći” i time zaradio najviše sredstava – najbrži, najjednostavniji i najjeftiniji način da se to postigne jeste kreiranjem tabloidnog medija.

 • Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje

  Parlamentarni izbori u Italiji održani su 4. marta, kada i izbori u Beogradu za gradsku vlast. Izbori u Italiji, za razliku od beogradskih, nisu imali jasnog pobednika. Najveći broj glasova i poslanika dobile su populističke stranke koje nemaju mnogo zajedničkog, pa je s rascepkanim parlamentom bilo teško doći do saglasja kako bi vlada mogla izgledati i ko bi je mogao voditi.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side