06.06.2018 Beograd

Ivan Jovanović: Kordonska kultura

Ivan Jovanović: Kordonska kultura
Kod nas je sve politika. Da li će biti jeftinijeg goriva, kako će igrati i protiv koga najagilnije i koliku će nagradu dobiti reprezentacija u fudbalu, i ko je podoban, a ko nije. Za sve, otprilike, od medija preko kulture do građevinske dozvole.

U krajnje politizovanoj zemlji uopšte nije čudno da kulturni festival koji bi trebalo da ruši političke zidove, a to je upravo održana “Mirdita, dobar dan”, postaje mesto obesmišljavanja bilo kakvog kulturnog dijaloga. Ne samo dijaloga već i prezentacije kulture, ma koliko politički odnosi i pitanja Kosova i Srbije bili teški i komplikovani.

Festival je mesto gde se publika upoznaje s kulturnom ponudom i sadržajima koje poznaje, a ne mesto fašističkog stend-ap nastupa političara iz 90-ih koji svojim akcijama pokušavaju da se spasu da ne potonu ispod cenzusa. Festival je mesto gde se ljudi upoznaju, dele iskustva, prolaze kroz zajednički angažman konzumacije kulture, a ne vežba policijskog kordona i desničarskog pljuvanja (u bukvalnom smislu te reči) umetnika. Ili zabrane prelaska nekog dela preko administrativne granice bez upoznavanja s kontekstom dela.

Čini se da svima ovako više odgovara. Šešelj izvodi svoj profašistički nastup uz prećutno klimanje glavom. pošto je tu policija da spreči bilo šta ozbiljno. pa sve postaje “ona njegova sprdačina”. Političari sa obe strane fingiraju demokratiju i prepucavanjima i nazovi oštrinom stvaraju privid prkosa. A on hrani najniže strasti biračkog tela, pa je svima, u stvari, najbolje kada se politički kontroverzan festival održi u nemogućim uslovima. Tako su i jedni i drugi dokazali da su demokrate i patriote, a na konkretnom primeru pokazali da je najbolje ništa ne raditi. Situacija je delikatna, pa je najbolje ne talasati.

Gde su tu primenjene umetnosti, pozorište, susreti umetnika, dijalog, saradnja? Nema ih. Nema čak ni iskrene političke namere ili želje za sređivanjem odnosa nego samo jeftina demagogija i puštanje najekstremnijih s lanca kako bi ostatak političke scene ispao bogzna kako liberalan. U konačnici, policija je najpoštenija. Njen kordon iz naslova ovog teksta odbranio je umetnike i omogućio održavanje za neke neprijatnog, ali u stvari sasvim običnog festivala kulture Srbije i Kosova. Politički kordon s početka ovog teksta truje naše društvo, a pogotovo kulturu. Kada i da li će elite to shvatiti, ostaje nepoznanica.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

  Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra “pod zaštitom države”.

 • Nadežda Gaće: ID SRBIJE Nadežda Gaće: ID SRBIJE

  Srbija ima nesvakidašnji problem; živi sa zabunama oko definicije svoje teritorije.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

 • Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti

  Pre neki dan, u našoj štampi su se “srele” dve informacije o poslovanju Gaspromovog NIS-a u Srbiji i o veličini rudne rente koja se sliva u naše državne budžete, koje “povezuje” ne ono što je u njima rečeno već ono što tim vestima nedostaje (ili ostaje nejasno).

 • Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd. Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd.

  Brazil se potvrdio kao zemlja vrhunskih paradoksa: hvaljen po tome što nema spoljnih neprijatelja, najednom je pokazao sklonost da na čelo države dovede političara koji masovno “vidi” neprijatelje unutar njega.

 • Dimitrije Boarov: Konfuzija oko "neprijatelja" Dimitrije Boarov: Konfuzija oko "neprijatelja"

  Iako se decenijama bavim privrednim temama i raznovrsnom proizvodnjom, moram priznati da sam stalno zaobilazio jednu od najstarijih i najrazvijenijih “proizvodnji” u Srbiji – proizvodnju “unutrašnjih i spoljnih neprijatelja”.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side