06.06.2018 Beograd

Ivan Jovanović: Kordonska kultura

Ivan Jovanović: Kordonska kultura
Kod nas je sve politika. Da li će biti jeftinijeg goriva, kako će igrati i protiv koga najagilnije i koliku će nagradu dobiti reprezentacija u fudbalu, i ko je podoban, a ko nije. Za sve, otprilike, od medija preko kulture do građevinske dozvole.

U krajnje politizovanoj zemlji uopšte nije čudno da kulturni festival koji bi trebalo da ruši političke zidove, a to je upravo održana “Mirdita, dobar dan”, postaje mesto obesmišljavanja bilo kakvog kulturnog dijaloga. Ne samo dijaloga već i prezentacije kulture, ma koliko politički odnosi i pitanja Kosova i Srbije bili teški i komplikovani.

Festival je mesto gde se publika upoznaje s kulturnom ponudom i sadržajima koje poznaje, a ne mesto fašističkog stend-ap nastupa političara iz 90-ih koji svojim akcijama pokušavaju da se spasu da ne potonu ispod cenzusa. Festival je mesto gde se ljudi upoznaju, dele iskustva, prolaze kroz zajednički angažman konzumacije kulture, a ne vežba policijskog kordona i desničarskog pljuvanja (u bukvalnom smislu te reči) umetnika. Ili zabrane prelaska nekog dela preko administrativne granice bez upoznavanja s kontekstom dela.

Čini se da svima ovako više odgovara. Šešelj izvodi svoj profašistički nastup uz prećutno klimanje glavom. pošto je tu policija da spreči bilo šta ozbiljno. pa sve postaje “ona njegova sprdačina”. Političari sa obe strane fingiraju demokratiju i prepucavanjima i nazovi oštrinom stvaraju privid prkosa. A on hrani najniže strasti biračkog tela, pa je svima, u stvari, najbolje kada se politički kontroverzan festival održi u nemogućim uslovima. Tako su i jedni i drugi dokazali da su demokrate i patriote, a na konkretnom primeru pokazali da je najbolje ništa ne raditi. Situacija je delikatna, pa je najbolje ne talasati.

Gde su tu primenjene umetnosti, pozorište, susreti umetnika, dijalog, saradnja? Nema ih. Nema čak ni iskrene političke namere ili želje za sređivanjem odnosa nego samo jeftina demagogija i puštanje najekstremnijih s lanca kako bi ostatak političke scene ispao bogzna kako liberalan. U konačnici, policija je najpoštenija. Njen kordon iz naslova ovog teksta odbranio je umetnike i omogućio održavanje za neke neprijatnog, ali u stvari sasvim običnog festivala kulture Srbije i Kosova. Politički kordon s početka ovog teksta truje naše društvo, a pogotovo kulturu. Kada i da li će elite to shvatiti, ostaje nepoznanica.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Vladimir Gligorov: Sledeća kriza Vladimir Gligorov: Sledeća kriza

  Američka centralna banka želi da normalizuje monetarnu politiku. Ovo je praktično promena monetarnog režima, i to ne onog koji je uspostavljen posle 2008, kada je njena kamatna stopa, ona koju zaračunava centralna banka, spuštena na nulu.

 • Momčilo Pantelić: Geografija (ni)je sudbina Momčilo Pantelić: Geografija (ni)je sudbina

  Nema sličnosti, reklo bi se, između francuskih Žutih prsluka, Bregzita, uspona Donalda Trampa, rasta Kine, širenja Rusije, međunarodnog rejtinga EU i strateškog lelujanja Srbije.

 • Ivan Jovanović: Počasti i stara dobra vremena Ivan Jovanović: Počasti i stara dobra vremena

  Novogodišnji i božićni praznici tek što su prošli, a imali smo dve vesti koje su nas rastužile. Paradoksalno, otišle su dve legende srpske kulture iako jedan od njih nije bio ličnost iz kulture: jedna je Marko Nikolić, a druga Dragoslav Šekularac, verovatno prva sportska pop-kulturna ikona i prvi jugoslovenski sportista čija popularnost beše tolika da je dobio i film o sebi, “Šeki snima, pazi se” Marijana Vajde iz 1962.

 • Draško Đenović: Vratolomej Prvi je otvorio Pandorinu kutiju Draško Đenović: Vratolomej Prvi je otvorio Pandorinu kutiju

  Ukrajina je religijski fenomen. Ima tri pravoslavne crkve i najveću grkokatoličku crkvu na svetu. Čini se da se Čerčilove reči da Balkan proizvodi više istorije nego što može da svari mogu preneti i na Ukrajinu.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side