07.02.2019 Beograd

Drago Pilsel: HBK prekomjerno granatira patrijarha Irineja i obezvređuje Papu

Drago Pilsel: HBK prekomjerno granatira patrijarha Irineja i obezvređuje Papu Foto: Goran Mehkek
Nakon šoka koji je uslijedio kada je jučer, malo iza podneva, IKA objavila pismo članova Hrvatske biskupske konferencije patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju (svi do jednoga su se potpisali, dakle i ”ekumenski nastrojeni biskup Požege Antun Škvorčević”), lako se nazrela laž, a onda i opaka namjera onoga koji je privatno pismo datirano 18. studenog 2018. odlučio učiniti javnim, pazite dobro, nakon što su predstavnici HBK (predvođeni njenim predsjednikom Želimirom Puljićem) u zajedništvu s vladikama sa sjedištem u RH u Požegi i na poziv rečenog biskupa Škvorčevića 17. siječnja 2019. poručili ”kako ni jedna strategija, usmjerena protiv drugog čovjeka, naroda ili Crkve ne može biti uspješna”.

U pismu laži ima više, ali ključna se čini laž uredništva IKA-e kojom se najavljuje pismo (koje se donosi u cijelosti). Naime, uredništvo IKA-e piše ovako: ”Poznato je u našoj javnosti da su hrvatski biskupi, 18. studenoga 2018. uputili patrijarhu Srpske pravoslavne prkve Irineju pismo, čiji sadržaj nije objavljen. U određenim novinarskim krugovima pojavile su se o njemu određene špekulacije. Kako bi se izbjegla nagađanja, pogrešna tumačenja ili neistine, HBK objavljuje pismo u cijelosti.”

Istina je pak sljedeća: za to pismo nitko izvan HBK, osim eventualno onih čiji se rukopis jako prepoznaje, osobito oni s kaptolskom adresom, nije znao sve dok u prostorima HBK u Zagrebu pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića nije 30. studenoga 2018. održana redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog. Biskup je tada izvijestio vijećnike da su hrvatski biskupi ”minulih dana” uputili pismo srpskom patrijarhu Irineju u vezi ”određenih poteškoća” u odnosima  dviju Crkava. O tome je kraću vijest donijela IKA. Reakcija na tu vijest nije bilo. Niti pomama za pismom.

To je manevar koji bi trebao namiriti apetite fašista koji su se prepali (ali i nasurnuli na kardinala Josipa Bozanića) nakon što je zagrebački nadbiskup dao do znanja da stiže vrijeme govorenja istine

Onaj koji je pustio pismo u javnosti preko IKA-e mora se ispovijediti, premda sumnjam da iskreno vjeruje u Boga. Istina je pak sljedeća: za to pismo nitko izvan HBK, osim eventualno onih čiji se rukopis jako prepoznaje, osobito oni s kaptolskom adresom, nije znao sve dok u prostorima HBK u Zagrebu pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića nije 30. studenoga 2018. održana redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog. Biskup je tada izvijestio vijećnike da su hrvatski biskupi ”minulih dana” uputili pismo srpskom patrijarhu Irineju u vezi ”određenih poteškoća” u odnosima  dviju Crkava. O tome je kraću vijest donijela IKA. Reakcija na tu vijest nije bilo. Niti pomama za pismom.

Kako u IKA-i kao ni u strukturama HBK nema talentiranih novinara za maskiranje, manevar s tim pismom je očit: s jedne strane je to diverzija, to jest, atentat na ekumenizam i dijalog, na nastojanja da se krene iz gliba međusobnih optuživanja, atentat koji vrše jastrebovi u redovima Katoličke crkve u RH (s blagoslovom vrlo visoko pozicioniranog biskupa), a s druge strane je to, na neki način kao i jučerašnji nastup šefice države kod neoustaški raspoloženog sisačkog biskupa Vlade Košića, manevar koji bi trebao namiriti apetite fašista koji su se prepali (ali i nasurnuli na kardinala Josipa Bozanića) nakon što je zagrebački nadbiskup dao do znanja da stiže vrijeme govorenja istine. I to kakve – istine ”bez ikakve zadrške”, o ”strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi”.

Naime, jer se manifestacija na zagrebačkoj katedrali i ispred nje u režiji Josipa Bozanića, kako sam reče, dogodila ”da bismo prepoznavali zlo i govor mržnje te mu se oduprli (…), da bismo zajedno gradili uzajamno poštovanje i ljubav, na dobro našega hrvatskog društva i svega čovječanstva”. Ali je li Bozanić u ovoj diverziji potpuno nevin? Nisam baš u to siguran.

Zašto kažem da je objava pisma ”diverzija” i ”atentat na ekumenizam”? Zato što je sastanak u Požegi 17. siječnja organiziran između ostalog i da bi se pronašlo riješenje nakon što je pismo poslano patrijarhu i da bi se jasnom izjavom porkazao put kojim moraju krenuti obje hijerarhije i crkve. A netko zaista žarko želi da se na tom putu ne uspije do cilja.

Analizom pisma HBK patrijarhu Irineju se ovđe ne možemo baviti (pismo ima 24.845 znakova s razmacima!!). Uostalom, to je pismo kojim se prekomjerno granatira ne samo njega, već i glasnogovornika SPC-a, bačkog vladiku Irineja Bulovića i članove Svetog Sinoda SPC-a, ali pismo koje smo na početku naznačili linkom možete pročitati i ono će svakako dobiti odgovarajuću analizu i opsežan komentar.

Ono što mogu i moram danas učiniti je signalizirati štetnost i pisma i načina na koji se ono čini javnim.

Ne vjerujem da može biti u interesu crkava i iskrenih kršćana da se vrtimo u paklenom krugu međusobnog optuživanja, pogotovo ako se pri tome izgovaraju laži; savršeno dobro pamtim smijeh hijena onih biskupa koji su pratili Franju Tuđmana u tzv. Vlaku slobode kada je u Karlovcu nakon Oluje vrijeđao preostale Srbe, pa i srpski narod kao takav.

Ne vjerujem da nam može služiti na čast kad članovi HBK lažu da nema biskupa koji gaje proustaše sentimente (najotvorenije su to učinili Vlado Košić i Valentin Pozaić).

To je diverzija, to jest, atentat na ekumenizam i dijalog, na nastojanja da se krene iz gliba međusobnih optuživanja, atentat koji vrše jastrebovi u redovima Katoličke crkve u RH

Ne može biti istina da biskupi ne šute, jer šute ako se pod šutnjom podrazumijeva nedostatak adekvatne geste kajanja (na koju je bio pozvan Josip Bozanić 2000. godine u povodu jubileja, bio sam na Ksaveru blizu njega, slušao sam ga i to njegovo trabunjanje je bila sramotna epizoda) jer se, gospodo draga, ne želi priznati da se nad Srbima (ali i Romima i Židovima) u doba NDH provodio genocid u kojem su ustašama pomagali mnogi, ali zaista mnogi katolici, pa i članovi klera.

Nipošto nije pametno da se sabotiraju ekumenska i mirotvorna nastojanja; ja ću samo spomenuti trojicu iz Hrvatske koje dobro poznajem i čiji se rad može javno provjeriti: mitropolita Porfirija Perića, vladiku Jovana Ćulibrka i vladiku Nikodima Kosovića.Ne može biti istina da biskupi ne šute, jer šute ako se pod šutnjom podrazumijeva nedostatak adekvatne geste kajanja (na koju je bio pozvan Josip Bozanić 2000. godine u povodu jubileja, bio sam na Ksaveru blizu njega, slušao sam ga i to njegovo trabunjanje je bila sramotna epizoda) jer se, gospodo draga, ne želi priznati da se nad Srbima (ali i Romima i Židovima) u doba NDH provodio genocid u kojem su ustašama pomagali mnogi, ali zaista mnogi katolici, pa i članovi klera.

Advokat patrijarha Irineja nisam i dobro znam da se neke njegove rečenice mogu smatrati, u najmanju ruku, nekorektnima, ali jesam stručnjak za religijska pitanja i jesam teolog. I kao takav znam da ovo što HBK radi nije dobro. Nije dobro željeti ispasti pravednikom među narodima na kolektivan način.

Jer ako, na primjer, pokojnom zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću ili pokojnom šibenskom biskupu Srećku Badurini pripadaju stanovite, možda i velike zasluge, one ne pripadaju ni Košiću, ni Pozaiću, ni Bogoviću, ni Jezerincu, ni Ivasu ni drugima.

I što ćemo, gospodo iz HBK, sa silnim promocijama revizionističke i proustaške literature u vašim crkvama i biskupijama? Hej, pa promovirali ste čak i knjigu o Maksu Luburiću! Ma, jeste li vi normalni?!

A u ovo sam sto posto siguran: ovakim šutiranjem patrijarha i vladika SPC-a članovi HBK cementiraju blokadu Stepinčeve kanonizacije, što meni osobno baš i ne smeta, ali mislim da je poprilično nesuvislo od članova HBK da upregnu sve snage u promociju navodne Stepinčeve svetosti i u isto vrijeme rade ono što su im papa Franjo i državni tajnik kardinal Pietro Parolin eksplicitno kazali da NE RADE.

Podsjetit ću.

Objavio sam pismo koje je u Vatikanu 8. travnja 2015. potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin (Broj: 3342/14/RS), a upućeno je predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, zadarskome nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću. U njemu se jasno vidi da je papa Franjo kazao da će kanonizacija blaženog nadbiskupa Stepinca doći, ali kada i ako se stvori ”klima dijaloga  (…) bez tenzija i polemika”!

Naravno da su i sam nadbiskup Želimir Puljić i članovi HBK, kao i katolički mediji, predvođeni Glasom Koncila i IKA-om, prešutjeli to pismo. Zato tvrdim da je ovo sadašnje pismo HBK patrijarhu u korijenu neiskreno i štetno, kompromitirano i anticrkveno.

Papa Franjo je preko kardinala Parolina poručio članovima HBK kako se čini da je potrebno ”ponovno ali objektivno povijesno čitanje kako likova tako događaja prošlosti”, ali kako bi ”dijalog i suradnja među katolicima i pravoslavnima u ime Gospodnje mogla biti inspirirana Božjim milosrđem”

Dapače, mislim da su članovi HBK izvršili ne toliko udar na SPC koliko na samog papu Franju i njegova nastojanja da pozove ovdašnje katolike i pravoslavne na bratski i konstruktivan dijalog.Naravno da su i sam nadbiskup Želimir Puljić i članovi HBK, kao i katolički mediji, predvođeni Glasom Koncila i IKA-om, prešutjeli to pismo. Zato tvrdim da je ovo sadašnje pismo HBK patrijarhu u korijenu neiskreno i štetno, kompromitirano i anticrkveno.

Papa Franjo je preko kardinala Parolina poručio članovima HBK kako se čini da je potrebno ”ponovno ali objektivno povijesno čitanje kako likova tako događaja prošlosti”, ali kako bi ”dijalog i suradnja među katolicima i pravoslavnima u ime Gospodnje mogla biti inspirirana Božjim milosrđem”.

Ja u ovom sumanutom pismu članova HBK, kao ni u jučerašnjoj diverziji u režiji katoličkih ekstremista, ne vidim ni Božjeg duha ni želju za mirom.

 

izvor: autograf.hr
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 8.02.2019, 08:53h Dragan Ra

  Ako se čita izmedju linija, i Hrvatska crkva i SPC imaju slične stavove jedna prema drugoj. Ono sto je najvažnije je da Hrvatska crkve, a ne gol obalna katolička crkva, neće ni ne želi da javno iskaze sve o genocidu u Jasenovcu. Zašto ? Zato sto je i izvesni doživotni predsednik to i sam zataskavao, pa Hrvatska smatra da joj to nije obaveza. Odnosi izmedju dve hrišćanske crkve bi bili popravljeni kada bi to Hrvatska priznala uz izvinjenje.

Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Vladimir Gligorov: Sledeća kriza Vladimir Gligorov: Sledeća kriza

  Američka centralna banka želi da normalizuje monetarnu politiku. Ovo je praktično promena monetarnog režima, i to ne onog koji je uspostavljen posle 2008, kada je njena kamatna stopa, ona koju zaračunava centralna banka, spuštena na nulu.

 • Momčilo Pantelić: Geografija (ni)je sudbina Momčilo Pantelić: Geografija (ni)je sudbina

  Nema sličnosti, reklo bi se, između francuskih Žutih prsluka, Bregzita, uspona Donalda Trampa, rasta Kine, širenja Rusije, međunarodnog rejtinga EU i strateškog lelujanja Srbije.

 • Ivan Jovanović: Počasti i stara dobra vremena Ivan Jovanović: Počasti i stara dobra vremena

  Novogodišnji i božićni praznici tek što su prošli, a imali smo dve vesti koje su nas rastužile. Paradoksalno, otišle su dve legende srpske kulture iako jedan od njih nije bio ličnost iz kulture: jedna je Marko Nikolić, a druga Dragoslav Šekularac, verovatno prva sportska pop-kulturna ikona i prvi jugoslovenski sportista čija popularnost beše tolika da je dobio i film o sebi, “Šeki snima, pazi se” Marijana Vajde iz 1962.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side