Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti
06.01.2020 Beograd

Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

Karakter čoveka često ocenjujemo u skladu s njegovim integritetom, dok se snaga države ceni ne po broju vojnika ili balističkih raketa nego upravo po integritetu njenih institucija, po broju visoko plasiranih univerziteta na Šangajskoj listi ili broju dobitnika Nobelove nagrade. Nema mnogo zemalja u svetu u kojima bi se pokrenula demokratska procedura za opoziv predsednika, kao što je to učinjeno u SAD, na samu pojavu sumnje da predsednik Tramp stavlja lični interes ispred nacionalnog. Od naših nejakih institucija tako nešto ne možemo ni očekivati, posebno u situaciji kada se u kontinuitetu nalaze na političkom tržištu.

A partija s najvećim političkim legitimitetom, po pravilu, ima veći interes za udomljavanje svojih zaslužnih poslušnika nego za izgradnju institucionalnog kapaciteta. Takva situacija podseća na čuvenu pesmu grupe ABBA “The Winner Takes It All”.

 

AUTISTIČNE POLITIKE: Imajući u vidu iskustva koalicionih trgovina, ne treba se čuditi što se u Srbiji čak i nezavisne institucije percipiraju kao politički plen. A jednom kad se plen osvoji, politikanti smatraju da su nad institucijom dobili imperijum, odnosno vlast nad životom i smrću kakvu je stari Rim dodeljivao imperatorima. I upravo tako se ponašaju čelni ljudi pojedinih institucija i ministarstava, sprovodeći autističnu politiku koju mogu slobodno kreirati u segmentima u kojima se ne sukobljavaju sa vizijom legitimnog lidera. Ono što niti jedna vlada u Srbiji nije uspela, jeste puna integracija Vladinih institucija i sposobnosti.

Nažalost, svaka institucija kojoj je određen budžetski razdeo feudalistički razmatra i rešava isključivo probleme iz sopstvene nadležnosti, bez imalo sluha za koordinaciju i saradnju. Moglo bi se čak analizirati koliko se bilo koja dobra namera za integrativnim procesima opstruira od same vladajuće garniture, ko god i kad god ona upravljala državnim aparatom. Takvim ponašanjem gube se sinergija, finansijska sredstva, ali i vizija budućnosti, a dobija se samo nedodirljiva fotelja koja po principu “plave krvi” ostaje u određenoj političkoj partiji.

U takvoj vrsti feudalizacije institucija ne treba se čuditi partikularnim vizijama i, sledstveno tome, formalnim strategijama koje se donose najviše radi poštovanja međunarodnih normi i pomalo isprazne, ali zahvalne retorike namenjene isključivo unutrašnjoj političkoj sceni. Stoga se opravdano pitamo gde je tu interes društva u celini ? I kako shvatiti da, na primer, Ministarstvo odbrane uopšte nije percipiralo bezbednosni rizik kontrole malog i lakog oružja, što je uglavnom u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, te ga u izradi Strategije nacionalne bezbednosti nije ni razmatralo.

Zauzvrat, Ministarstvo unutrašnjih poslova se u izradi Strategije kontrole malog i lakog oružja za period 2019-2024. nije referenciralo na Strategiju nacionalne bezbednosti, propuštajući tako priliku da se uradi hijerarhijski niz strateških dokumenata, bar u oblasti bezbednosti. Ipak, najveći problem u donošenju strateških dokumenata ne predstavljaju same strategije već akcioni planovi za sprovođenje tih strategija jer se zadaci i finansiranje istih moraju interresorno usaglašavati, a to je u praksi često neizvodljivo.

Posebno je zanimljiva percepcija donosilaca odluka prema bezbednosnim izazovima koji nisu definisani kao isključiva nadležnost niti jedne institucije, poput hibridnih pretnji. S obzirom na to da nadležnost nije definisana, takvim vrstama pretnji niko se ozbiljno ni ne bavi, te je čak izostavljena i u Strategiji nacionalne bezbednosti.

Vladino usvajanje strateških dokumenata u oblasti odbrane i bezbednosti predstavlja eklatantan primer nedovoljnog razumevanja geopolitičke situacije i zavisnosti Srbije od mnogih globalnih i regionalnih faktora na koje ne može (ili vrlo malo može) da utiče. Umesto da doprinosimo našoj evropskoj orijentaciji, koja ne bi trebalo da je politički sporna, mi ambiciozno i dalje pokušavamo da koketiramo sa dve spoljnopolitičke pozicije, pretpostavljajući da velike sile ne poseduju analitičke sposobnosti da to prepoznaju. Održivost vojne neutralnosti upitna je sa mnogo aspekata, od kojih su ključni istorijski, demografski, ekonomski, finansijski, geostrateški i geopolitički. Ali kada se u Strategiji nacionalne bezbednosti tvrdi da opredeljenje Republike Srbije za vojnu neutralnost implicitno povlači i koncept totalne odbrane, dokazujemo opravdanost stare izreke da papir trpi sve.

 

SAVEZ ZAVISNIH: Koncept totalne odbrane podrazumeva korišćenje svih potencijala društva za odbranu od eventualne agresije, a osnova je angažovanje celokupnog stanovništva jedne zemlje, gde bi svaki pojedinac morao da ima svoju ulogu. Takav koncept načelno obuhvata šest oblasti – vojnu, civilnu, ekonomsku, socijalnu, psihološku i digitalnu odbranu – kako bi se pokrio celokupan spektar odbrambenih potencijala.

Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane. Pri tome je izostala bilo kakva vrsta analize, čak i finansijskih implikacija. O daljem razvoju privrede, cirkularnoj migraciji, perspektivi mladih i našoj evropskoj orijentaciji verovatno bi trebalo da razmišlja neko drugi, a ne Ministarstvo odbrane kao prinudni nosilac izrade strateških dokumenata, što je inače posao Ministarstva spoljnih poslova, sa ingenijalnim rešenjima o totalnoj odbrani koja (a to svi znamo) nikad neće profunkcionisati.

Istorija nas uči da u savremenom svetu nije preporučljivo odbacivati zajedničke vrednosti i potencijalne buduće saveznike već upravo suprotno.

Na pragu treće decenije 21. veka najavljeno nam je i usvajanje Deklaracije o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije. Ukoliko takav dokument bude poslužio za povećanje rejtinga u predizbornoj kampanji, onda je razumljivo njegovo usvajanje sa stranačkog aspekta. Ali kako jedna deklaracija kojoj se vojna neutralnost bazira na konceptu totalne odbrane, a politička nezavisnost verovatno na koketeriji sa Istokom, može da zadrži legitimnu EU orijentaciju, te da pri tome ne ugrozi budućnost i perspektivu nacije.

Da li društvene vrednosti kojima težimo treba da nam zavise od jedne deklaracije koja bi najverovatnije imala samo vremenski ograničen benefit za političku elitu? Svi znamo da Srbija nikad neće biti politički nezavisna ni od regiona, a ni od EU, kao svojih najvažnijih privrednih partnera, niti će ikada biti vojno neutralna sve dok je tako ne budu percipirale susedne zemlje.

Uostalom, zar poslednje aktivnosti predsednika i Vlade na formiranju malog Šengena ne idu u pravcu stvaranja saveza zemalja koje su ekonomski i bezbednosno već zavisne!?

Ne moramo mnogo da istražujemo i upoređujemo, dovoljno je da pogledamo susednu Rumuniju, zemlju koja je bila u velikom zaostatku za Jugoslavijom, a danas diktira tempo svima u regionu. Neko će reći da Srbija nije Jugoslavija, što je činjenica, ali šta se desilo sa Srbijom, pa da ovih dana čitamo kako je u Rumuniji životni standard 60 odsto bolji nego u Srbiji. U isto vreme u Mađarskoj je 80 odsto bolji standard, a u Bugarskoj čak 30 procenata. Bez svake sumnje, političke elite u Rumuniji rasteretile su se populističkih poruka o političkoj nezavisnosti i odbrambenoj neutralnosti i prihvatile da u okviru EU budu politički zavisne koliko i sve druge članice, dok su odbrambenu neutralnost rešile kroz najjači vojni savez NATO.

Da li se slično desilo i Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj – jeste, jesu li te zemlje napredovale ili nazadovale – sve do jedne su napredovale.

Nacionalna bezbednost je oblast od suštinskog značaja za državu i svakog pojedinca i poslednje što nam treba su nekompetentni donosioci odluka koji ne mogu sagledati nacionalni interes. Krajnje je vreme da kao nacija shvatimo geopolitički kontekst, te da završimo sa bajkovitim životom u zabludama.

Ovih dana Zdravko Čolić puni Arenu u Beogradu, a publika oduševljeno peva stih pesme “ko ne želi da se menja, vole ga iz sažaljenja”. Jesmo li spremni da se menjamo ili želimo da nas vole iz sažaljenja, možda će nam odgovor na to pitanje stići u 2020.

 


*Autor je predsednik Saveta za strateške politike

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa

  Iako “korona kriza” još nije širom sveta došla do svojih krajnjih granica i nanela sve moguće štete i mnogobrojne ljudske žrtve, u svetskom javnom mnjenju već se tu i tamo postavlja pitanje da li će ova pandemija ostaviti neke trajne posledice ili će se politički i ekonomski trendovi na planeti nastaviti tamo gde su prekinuti pre nekoliko sedmica, sa osnovnim ciljem da se nadoknadi propušteno?

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

 • Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

  “To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side