Dimitrije Boarov: Vreme je za odluke
13.06.2014 Beograd

Dimitrije Boarov: Vreme je za odluke

Dimitrije Boarov: Vreme je za odluke
Nova vlada Srbije nikako da se izvuče iz tekućih afera i svađa, pa da društvo fokusira na reforme i štednju koja je potrebna radi finansijske stabilizacije države.

Ako se u tom smislu može razumeti problem saniranja šteta koja su nanele protekle poplave, sve ostale afere dobijaju ogroman publicitet pre svega zbog toga što još nije u toku nijedna druga doista krupna akcija na realnoj izmeni stanja u ekonomiji i u domenu finansija.

Ako Vlada danas prvo namerava da personalno potpuno „reformiše“ policiju, to jest upodobi je sopstvenom stranačkom sastavu, pa tek onda da sprečava bankrotstvo države, onda će se sutra pojaviti slične ideje i u sudstvu, u sindikatima ili na nekom devetom mestu, a reforme će se odlagati u nedogled. Možda će poseta premijera Vučića Berlinu doneti izvesnu prekretnicu – da se Vlada vrati ozbiljnim reformskim poslovima.

Sada se čuje da je pomeren i rok za rebalans državnog budžeta, navodno zbog toga što još nisu izmerene i popisane sve štete koje su izazvale majske bujice, kao da se te štete mogu namiriti do kraja godine, pa da Obrenovac i drugi nastradali gradovi do zime budu „kao novi“. To, nažalost, nije moguće, te takav cilj nije ni potrebno postavljati.

Bolje je u sanaciju poplavljenih područja ići temeljnije, što istovremeno znači i sporije. Uostalom, problem sa svakom prirodnom katastrofom je u tome što one brzo ruše prethodna dugoročna ulaganja, to jest objekte koje nije moguće ponovo izgraditi mnogo brže i bolje nego što je to činjeno ranije. A najčešće to nije ni potrebno, to jest čak je i pogrešno, baš sve izgraditi ponovo isto onakvo kako je bilo.

U tom pravcu bilo bi racionalno, kao i u svakom državnom poslu, postaviti prioritete i plan dugoročne sanacije, sa dinamikom ulaganja koji bi bila primerena materijalnim mogućnostima države, to jest njenog građanstva. Zato bi, verovatno, bilo pogrešno posegnuti za nekim velikim „porezom solidarnosti“, kad običan svet ionako već čeka u zasedi „ovakav ili onakav porez“ za spasavanje državne kase.

Poplave bi, istina, mogle biti jedna od uporišnih tačaka za političku pripremu „kriznog poreza“ koji bi udario na plate i penzije. Ono što je dosada učinjeno da se obrazloži nužnost „kriznog desetka“ nije dovoljno i Vlada bi u tom pravcu morala da učini mnogo više, da bi svako mogao da veruje da će današnje odricanje biti relativno kratkoročno i da će se država temeljno reformisati kako stanje krize ne bi postalo hronično.

Mi zasad vidimo samo planove štednje, ali ne vidimo jasno kako će se menjati sistem da bi on postao „održiv“, odnosno, da on ne bi zakonito vodio državu iz krize u krizu. A sama štednja u javnoj potrošnji ili platni razredi, sami po sebi, i nisu nekakvi reformski potezi.

Da će prave reforme teško ići vidi se i po problemima koje Vlada ima u pripremi promena u radnom zakonodavstvu. Ne znam tačno na kojim promenama doista insistira MMF, ali mi je sumnjivo što se one glasnije ne obrazlažu rešenjima koja dominiraju u Evropskoj uniji. Ni na tom pravcu očigledno se ne može postići sve odjedanput, ali bi i ova vlada, kao i većina evropskih vlada, morala da pokaže da ume da se usaglasi sa sindikatima.

Ovih kratkih mesec dana otkako funkcioniše nova Vlada Srbijevideli smo da nije sve u komfornoj većini u parlamentu, niti u činjenici da u javnosti ne deluju jake opozicione stranke sa jasnim alternativnim političkim programima. Jer, javnost uvek nađe načina da prozove vladu kad oseti da je ona nesigurna, a ponekad i nekompetentna. Tu mnogo ne pomaže nikakav pritisak na medije.

Sve u svemu, nova Vlada Srbije će očigledno doista morati da krene bodljikavom stazom reformi, bosih nogu i praznog novčanika, a ne samo da najavljuje „bolne reforme“ i pronalazi razloge zašto se one odlažu.

autor: Dimitrije Boarov izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 13.06.2014, 11:42h qryber

  gospodin deluje kao ozbiljan stručnjak, samo mi nije jasno zašto se bavi ovim neozbiljnim, takoreći tabloidskim, temama. kakav vučić, sns, vlast, država, ekonomija, pa to nikako ne ide jedno s drugim...glavna ekspertiza sadašnje vlasti je u vazalstvu EU, da ne kažem Nemačkoj.

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side