Dimitrije Boarov: Vesela afera
06.12.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Vesela afera

Dimitrije Boarov: Vesela afera
Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

Reč je o već tridesetogodišnjem obrazovnom čudu Srbije u vlasništvu neverovatno bogatog Miće Jovanovića, koji je krajem prošle sedmice izjavio da je prodao 100 odsto vlasništva nad Megatrendom “jednom nemačkom konzorcijumu” koji zastupa izvesni Dejan Đorđević – i to za čitavih 56,1 milion evra.

Prema Jovanovićevim rečima, taj ugovor sa “ozbiljnim poslovnim čovekom” overio je notar, a, opet navodno, na njegov račun tim povodom je već leglo “tridesetak miliona evra”. On je dodao da je to učinio zbog stalnog “medijskog linča” kojem je bio izložen poslednjih godina, a koji je kulminirao dokumentarcem u produkciji TV N1, čija je premijera priređena nekoliko dana ranije. Zbog svega toga, kako je rekao Mića Jovanović, on se povlači u svoju vilu u Kanu, a ostaće samo specijalni savetnik novog rektora Đorđevića. Na pitanje reportera TV N1 – da li je reč o “fantomskoj prodaji” jer su članovi spomenutog nemačkog “konzorcijuma fondova” u stvari “izmišljena lica”, to jest lica čiji su likovi sa interneta preimenovani, Jovanović je odgovorio da to ne zna jer je ceo posao zaključio samo sa Dejanom Đorđevićem.

Ubrzo se u Danasu (od 2. decembra) pojavio i “SMS intervju” sa spomenutim Đorđevićem. Da nije reč o Srbiji i o poznatom, neverovatnom samopouzdanju njenih poslovnih ljudi, čovek bi rekao da je takav “biznis plan” s Megatrendom, koji je izneo ovaj četrdesetosmogodišnji vlasnik mesare u Leskovcu i navodno čovek sa tri diplome (pravnog, medicinskog i ekonomskog fakulteta) dosad nezabeležen na kugli zemaljskoj. Osnovna teza Đorđevića u navedenom intervjuu je da će kupovnu cenu i plus 150 miliona evra investicija u Megatrend obezbediti tako što profesori u ovoj instituciji neće primati platu “jer će im glavni motiv biti da uče studente”. Ergo, ako ovu ideju Đorđevića čitamo zlurado, on planira da uprosti rad Megatrenda do njegove stare suštine, to jest da u pogonu zadrži samo blagajnu Univerziteta i odeljenje za izdavanje diploma.

Vlasnici drugih “privatnih” fakulteta i univerziteta već dugo su se žalili da Megatrend ne preza od nelojalne konkurencije jer on je uveo besplatno školovanje za prvu godinu studija, a posle nje studenti se vezuju takvim ugovorima o školarini, da je iz njih gotovo nemoguće izaći bez velike štete. Uz to, Jovanović je osnovao takozvana “isturena odeljenja” po srpskim selima i varošicama, od Tavankuta do Tutina, pa je u ovoj akciji “demokratizacije luksuza obrazovanja” zahvatio vrlo široko tržište “brzog obrazovanja” (u Zaječaru se, navodno, može diplomirati na ovom fakultetu za samo sedam meseci, itd.).

Cela ta vesela storija s Megatrendom, na kojem su se obrazovala četiri aktuelna ministra u Vladi Srbije i na kojem je doktorirala i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, traje već tri decenije. Izvorno ju je, koliko sećanje služi, stvorio čuveni Miloševićev ministar prosvete Danilo Dača Ž. Marković, a kasnije su taj univerzitet potiho podržavale sve dosadašnje srpske vlade, bilo koje ideološke orijentacije bile, iako se s Marsa moglo videti o čemu se tu radi i koliko je Srbija ozbiljna i pravna država.

Tek sada je književnik i režiser Siniša Kovačević ulučio priliku za protest ispred Ministarstva prosvete zbog “sumnjive prodaje” Megatrenda, iznoseći ocenu da je Mića Jovanović ili prevaren ili deo prevare u ovom poslu koji potkopava samu ideju nedržavnog visokog obrazovanja. U najgoroj situaciji su nastavnici i studenti Univerziteta, koji se jedno vreme zvao i Džon Nezbit – procene o njihovom broju su “rastegljive” i kreću se između 1.000 i 10.000 – koji su u obrazovanje uložili svoje pare, a uz uverenje da taj univerzitet i njegov način rada imaju državnu zaštitu već 30 godina. Odgovornost, zapravo, snose sve moguće komisije za akreditaciju i sva dosadašnja nadležna ministarstva, pa pošto je tu previše odgovornih, niko neće biti odgovoran jer “sve je bilo po zakonu”. Samo sramota ostaje Srbiji.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 6.12.2019, 11:04h alek (3)

  trla baba dlan

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje

  Čadež je nedavno rekao: “Tu smo – gde smo i moramo da radimo zajedno, privrede su nam povezane više nego što ljudi znaju, što mogu i da pretpostave i što političari ne razumeju.” Ne znam zašto se u poslednjim spekulacijama o budućem premijeru Srbije Čadež više ne spominje, ali sada mogu da pretpostavim zašto je tako.

 • Vladimir Gligorov: Plate Vladimir Gligorov: Plate

  Udvostručiti plate u evrima za, recimo, pet godina veoma je teško ostvarljivo.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Hrvatska Vladimir Gligorov: Srbija i Hrvatska

  U poslednjih desetak godina stvarni proizvod Hrvatske trajno je veći od srpskog i razlika se ne smanjuje, a po stanovniku se nominalno povećava.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side