Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke
28.02.2020 Beograd

Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke
Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

Naime, posle dugog tendera i vesti koje su stigle od Siniše Malog, ministra finansija, da su počeli pregovori sa NLB bankom iz Ljubljane, koja je, sa navodno 450 miliona evra, dala najbolju ponudu za otkup državnog udela u Komercijalnoj banci od 83,23 odsto, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković iznela je u više navrata (a poslednji put krajem prošle sedmice) “lični stav” da ovu banku ne treba prodavati.

Guvernerka se, istina, ogradila da ona u pitanju ove prodaje nije nadležna i da ne učestvuje u odlučivanju, ali da smatra da “država Srbija, osim Poštanske štedionice, koja je dobra banka i treba da raste, treba da ima još jednu državnu banku”. U stvari, pošto je suvlasnik NLB banke i slovenačka država, Tabakovićeva je iznela ocenu da “Srbija nije manje odgovoran vlasnik, naprotiv”, te da je “država Srbija mnogo odgovornija u finansijskom smislu od većih i značajnijih država u okruženju, što dokazuju i pokazatelji u oblastima koje pratimo”. Naša guvernerka je ovim rečima učinila aluziju ne samo na činjenicu da je slovenačka država bila prinuđena da pre nekoliko godina značajno dokapitalizuje NLB banku nego da su sličnim dokapitalizacijama pribegavale i Nemačka država i neke druge državne administracije.

Inače, stavu naše guvernerke, kako piše Politika (od 21. februara), na neki način pridružio se i nekadašnji osnivač i dugogodišnji šef Komercijalne banke Ljubomir Mihajlović. On misli da je ova banka “nacionalno blago” koje državi uvek može da pomogne “kad zaškripi”. On, uz to, procenjuje da Komercijalna banka vredi oko 800 miliona evra. I u Narodnoj skupštini poslanik Đorđe Vukadinović se, postavljajući Vladi pitanje, indirektno izjasnio protiv prodaje Komercijalne banke, podržavajući guvernerku Tabaković.

Na drugoj strani, ministar finansija Siniša Mali izneo je ocenu da je “država bliža prodaji nego odluci da ostane vlasnik Komercijalne banke”, i to je obrazložio potrebom da se obezbedi kapital za program “Srbija 2025”. U drugoj prilici on je istakao da smo se ranije suviše oslanjali na zaduživanje u inostranstvu, što se takođe može smatrati argumentom za prodaju, te da se (to je rekao uvijeno) u pregovorima sa NLB možda može postići i bolja cena za banku.

Kada se ovlaš pogledaju spomenuti različiti pogledi, mogu se steći dva utiska. Prema prvom, možda je u toku igra “tvrđenja pazara”, to jest pritiska na potencijalnog kupca Komercijalne banke da poboljša ponudu. U toj spekulaciji, o “dobrom i lošem policajcu”, guvernerka i ministar finansija dobili su samo različite uloge, a odluku će doneti predsednik države. Druga mogućnost je da prodaja Komercijalne banke pre parlamentarnih izbora u Srbiji, krajem aprila, ne odgovara vodećoj stranci vlasti, s obzirom na njen “tradicionalni stav” protiv privatizacije banaka i navodnog stavljanja finansija u ruke stranaca.

U krajnjoj liniji, zar stranačkim funkcionerima na vlasti nije bolje da mogu telefonom urgirati kod “domaćih bankara”, koje će upravo oni postaviti na čelna mesta, da se ovom ili onom podobnom tražiocu kredita taj zahtev odobri iz “patriotskih razloga”. Uostalom, tako se i nakupilo relativno malih 4,5 odsto nenaplativih kredita u bilansu Komercijalne banke. No, i to relativno malo učešće teško je oko 100 miliona evra.

Nema potrebe da ovde raspredam sve načelne razloge zbog kojih treba prodati i privatizovati i banke u jednoj “nedovršenoj državi” (pa tako i Komercijalnu banku), a argument guvernerke Tabaković da srpska država može profesionalno i profitabilno upravljati još jednom bankom – sudara se s pitanjem zašto to dosad ta država nije pokazala i dokazala nego su u nedavnoj prošlosti sve banke u njenom dominantnom vlasništvu ili pod njenim uticajem nestajale po sistemu “pojeo vuk magarca”.

 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Ko menja predsednika? Jelka Jovanović: Ko menja predsednika?

  Pitanje iz naslova zvuči besmisleno, posebno onima koji se rukovode mišlju “Vučić nezamenjivi”, ali je logično.

 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada

  Čini se da Vučić najviše zazire od “razdvajanja gaća” od naslednika Miloševićeve ideologije i politike, okupljenih oko Ivice Dačića.

 • Jelka Jovanović: Oluja u srcima Jelka Jovanović: Oluja u srcima

  Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

 • Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici

  Zemlja propada otkad su ljudi koji su na vlasti u Srbiji počeli da je oslobađaju od Jugoslavije, a oni idu iz političkog uspeha u uspeh. Evo sada epidemije i njene zloupotrebe, a vlasti nikada više. Kako? Tako što će se građani pretvoriti u navijače

 • Vladimir Gligorov: Sada Belorusija Vladimir Gligorov: Sada Belorusija

  Lukašenko će najverovatnije biti prepušten sudbini. O čemu bi valjalo da razmišljaju ruski klijenti na Balkanu.

 • Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta

  “Paradoksalno je da je demokratizacija društva dovela do smanjenja poverenja u demokratske institucije”, jedna je od uvodnih rečenica Ivana Krastava u knjizi “S verom u nepoverenje”, koja je štampana 2013. Izdvojiću samo još dve rečenice iz tog uvoda “da građansko nepoverenje kada prekorači određeni prag slabi poziciju građana” i citata Semjuela Džonsa: “Bolje je nekada biti prevaren nego uopšte ne verovati”.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side