Dimitrije Boarov: Strah od pomirenja
24.07.2015 Beograd

Dimitrije Boarov: Strah od pomirenja

Dimitrije Boarov: Strah od pomirenja Foto: Miloš Ćirković
Jednom sedmično, pored nekoliko dnevnih listova koje pratim redovno, kupim i beogradske Večernje novosti, da vidim šta ima novog kod starih boraca za “srpsku istinu”.

Tako sam protekle nedelje kupio primerak ovog lista - da proverim da li slučajno ima ničeg novog u ovom glasilu, važnom za značajan deo najšire publike u Srbiji. Međutim, u tom listu se poslednjih četvrt veka, izgleda, stalno peva ista pesma. Naime, i u ovom primerku Večernjih novosti, kao i stotinu puta ranije, među glavnim junacima lista su Rajko Petrov Nogo, Danijel Šifer i Peter Handke. Te tekstove nisam ni pokušao da pročitam ponovo, jer sam ih tokom devedesetih čitao mnogo puta, pokušavajući da razumem kako oni koji se predstavljaju kao pisci i filozofi mogu zagovarati “kolektivne vrline”, “kolektivne krivice” i druge gluposti, te tako objektivno ići niz dlaku stereotipima svakog, a naročito srpskog nacionalizma. Nešto drugo mi je privuklo pažnju.

Primetio sam, naime, još na naslovnoj strani Večernjih novosti od 19. jula, da je i ovaj list na kraju “sedmice razglabanja o pomirenju na Balkanu” ovoj temi, što direktno, što indirektno, posvetio najveću pažnju. To se vidi i po tome što je “noseći intervju” obavljen sa Leonidom Rešetnjikovim, direktorom Ruskog instituta za strateška istraživanja, a čitava stranica lista posvećena je i traganju za odgovorom na pitanje: “Zašto nema pomirenja na Ju prostorima?”. Dakle, intervju sa Rešetnjikovim nosi naslov – “Granice na Balkanu su veštačke i privremene”, a analitički tekst o pomirenju, istaknut i na prvoj stranici lista, naslovljen je - “Zapad voli da stalno budemo na ivici rata”. Kako bi malo domišljatiji čitalac Večernjih novosti trebalo da razume ova dva naslova?

Rešetnjikov taj zadatak čitaocu čini gotovo lakim, jer eksplicitno kaže da su granice na Balkanu “veštačke i privremene”, pošto su “veštački nametnute spolja, na štetu srpskog naroda”. Tu “privremenu nepravdu” on upoređuje sa sličnom “nepravdom” učinjenom ruskom narodu, pa i sa doskorašnjom “nepravdom” učinjenom nemačkom narodu – što mu (zbog trećeg slučaja) daje mogućnost da kaže da je diplomatski put do ispravke granica “najpoželjniji”, ali je njegov ključni stav, ipak, da “borba za ujedinjenje nacije i za samostalnost često ne biva mirna”.

Ergo, kako drugačije razumeti Rešetnjikova nego kao zagovornika mišljenja da pomirenje na Balkanu nije moguće dok “veštačke i privremene granice” ne postanu “nacionalne granice”, a dotle se, kako sam Rešetnjikov kaže “treba setiti cara Lazara”, jer “Bog ne traži pobede, već hrabrost”. U krajnjoj konsekvenci, čitalac Večernjih novosti može iz ovog intervjua izvući zaključak da Rusija ne osuđuje ratove za “nacionalne teritorije” i da je pre “nacionalnog ujedinjenja” ne zanima nikakvo pomirenje, jer bi ono zapravo bilo veštačko, privremeno i nametnuto spolja.

Drugi naslov da “Zapad voli da stalno budemo na ivici rata”, nad tekstom posvećenom konstataciji da dve decenije od kraja rata u Hrvatskoj i Bosni, narodi Balkana nisu bliži suštinskom pomirenju, čini se da je više “urednička kreacija” nego što ima podlogu u novinarskoj analizi. Istina, neki od sagovornika novinara-autora ovog teksta izneli su mišljenje da bi se “narodi između sebe nekako i razumeli, ali ključan problem su političke igre velikih država, pre svega Nemačke, Britanije i SAD” (istoričar Čedomir Antić), iz čega bi se moglo razumeti da su zapadne velike sile prepreka narodima Balkana da se nekako izmire. Možda je urednik Večernjih novosti na tu konstataciju oslonio spomenuti naslov – da je Zapad zapravo kriv zbog nedostatka pomirenja na Balkanu, jer mu navodno odgovara da stalno budemo na ivici rata.

Na kraju dana, kada saberemo ovde izdvojene dve priče sa naslovnice Večernjih novosti, efekat bi bio sledeći: dok Rusija “ne isključuje” ni ratove za nacionalno ujedinjenje na Balkanu, Zapad nas drži na ivici rata da bi mogao da arbitrira na Balkanu – a mi uprkos svima njima treba da se mirimo na Balkanu. Tako u krajnjoj liniji ispada da ne samo u Srbiji, nego i širom sveta postoji strah od pomirenja na Balkanu. Rusija u tom slučaju ne bi mogla da štiti Srbe i Srbiju, Zapad bi ostao bez Srba i Srbije kao pravog balkanskog protivnika, a Večernje novosti bez publike. U stvari, najviše bi izgubili balkanski političari i “nacionalni radnici” – ali to je već suviše dugačka priča.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.07.2015, 10:20h Kako razumeti... (3)

  "Dakle, intervju sa Rešetnjikovim nosi naslov – “Granice na Balkanu su veštačke i privremene”, a analitički tekst o pomirenju, istaknut i na prvoj stranici lista, naslovljen je - “Zapad voli da stalno budemo na ivici rata”. Kako bi malo domišljatiji čitalac Večernjih novosti trebalo da razume ova dva naslova?" ... - Eh, gospodine Boarov, jasno je kako! Zaludu vaše (i mnogih drugih pametnih ljudi) racionalne reči! Srbijom su najveći deo XIX I XX veka vladali mračni popovi koji su u još mračnijim ruskim popovima imali pokrovitelje i svoje idole. Ruski carevi i njihovi imperijalni apetiti smatrani su u Srbiji - vrhuncem PROGRESA! Jedan kratak period u XX veku, posle II svetskog rata, duhom Srbije vladali su STALJINISTI - "levičarska" reinkarnacija RUSKOG IMPERIJALIZMA. Njih se oslobodio onaj srbomrzitelj (naravno Hrvat i jednovremi agent kominterne, Vatikana, perfidnih Engleza i, naravno, američke CIa-e) Josip Broz. A onda se Srbija oslobodila: zavladala je demokratija Slobe-Slobode sa drugim demokratskim ("levim", "centrističkim", "desnim") "građanskim" i inim partijama... Popovi SPC su vaskrsli veru u svespasavajuću RUSIJU PRAVOSLAVNUJU - VRHUNAC ČOVEKOLJUBLJA (a naročito SRBOLJUBLJA), a "građanske demokratske" stranke u novoj srBskoj SLOBODI prvo su kao žrtve Brozove (kako vole da ga zovu) despotije rehabilitovale - STALJINISTE ("golootočke mučenike", kako vole da ih nazivaju)... Kako razumeti? Eto, tako...

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side