Dimitrije Boarov: Štiglic i Srbija
14.06.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Štiglic i Srbija

Dimitrije Boarov: Štiglic i Srbija
Kad god neke novine u Srbiji prenesu neki tekst čuvenog ekonomiste, nobelovca i kolumniste Džozefa Štiglica, pozovu me neki stari drugovi da me pitaju šta ja mislim o “fijasku neoliberalizma” i tezi da se “neoliberalizam mora proglasiti mrtvim”, što je lajtmotiv ovog ekonomskog velikana – i pitaju me zašto Srbija, uprkos tome, i dalje istrajava na “neoliberalističkoj ekonomskoj filozofiji”.

S takvim pitanjem suočavam se i sada, kada je beogradski Danas preneo njegov tekst pod naslovom “Nakon neoliberalizma” (u broju od 10. juna).

Ja na to uporno, i ranije i sada, odgovaram tezom da je smešno govoriti da u Srbiji vlada neoliberalistička ekonomska politika kad imamo visoke poreze; kad i dalje imamo oko 50 odsto kapitala pod direktnom vlasničkom kontrolom države; kad država faktički “upravlja” gotovo svim ozbiljnijim privrednim investicijama i direktni je partner većine stranih ulagača; kada u infrastrukturnim investicijama, osim Aerodroma “Nikola Tesla”, praktično nemamo nijednu javno-privatnu koncesiju; rečju, kad imamo uglavnom sve indikatore “partijsko-burazerske ekonomije”. Jedino što je “neoliberalno” u Srbiji jeste to što smo “strateški partneri” sa dve svetske privredne sile Rusijom i Kinom, koje je istoričar neoliberalizma Dejvid Harvi proglasio za “šampione neoliberalističke ideologije”.

Ako se vratimo na Štiglica i njegovo “levičarenje” u poznim godinama (obično je to obrnuto, u mladim godinama si levo, a u starim si sklon konzervativizmu), mogu da kažem da mi se dopada njegov napor da identifikuje političke reperkusije neoliberalnog nehaja prema siromašnima i srednjoj klasi (koja je sve siromašnija posle “fijaska koncepcije države blagostanja” pred kraj prošlog veka) – a to je pre svega jačanje desnih, nacionalističkih pokreta ili snaga levog centra, kao “neoliberalizma sa ljudskim likom”. Sve ostalo o čemu govori već duže vreme, pa i njegove projekcije poželjnog modernog kapitalizma oslonjenog na demokratiju i tržište, ali uz povećanu ulogu države u suzbijanju “prekomerne tržišne moći” i nejednakosti među individuama koju takva moć, navodno, širi putem “globalizma i finansijalizma” – meni se čini suviše simplifikovano. Kao da i on podleže onom raširenom “intelektualnom očajanju” što velike ljudske i socijalne nepravde ne uzbuđuju mnogo političke elite na Zapadu, pa, gle paradoksa, poziva države i njihove reformatore da se aktivnije umešaju u rešavanje tih teških problema. Problemi su doista kompleksni, ali ne možete očekivati od političara izraslih na populističkim težnjama da zaustave svoju regulativu na granicama privrednih sloboda i pravne države.

Sticajem okolnosti upravo ovih dana, s velikim zakašnjenjem, čitam sjajnu i obimnu biografiju Džona Keneta Galbrejta koju je napisao Ričard Parker, a koji je daleko pre Štiglica stekao veliku slavu i kao pisac novinskih članaka u Forčunu, Tajmu i Lajfu (to jest, listovima koje je osnovao legendarni milijarder Hari Lus). Ken Galbrejt je u tu novinsku kompaniju stigao nakon što je 1943. (usred rata) bio otpušten iz Komisije za kontrolu cena jer se zamerio mnogim američkim industrijalcima. Elem, i Galbrejt je kasnije bio kod nas veoma cenjen jer je u svojim knjigama žestoko kritikovao američki kapitalizam. No, ni Galbrejt tada ni Štiglic danas zapravo ništa nisu mogli ponuditi našim jugoslovenskim i srpskim realnostima jer, mada su u osnovi bili kejnzijanci, oni su državnu intervenciju uglavnom vezivali za krizna razdoblja koja je pratila ogromna nezaposlenost, ali ni tada nisu odustajali od tržišta kao osnovnog regulatora privrednih tokova. To, naravno, nije zaboravljao ni sam Kejnz, koji je počeo da stiče pristalice u SAD u vreme kada je američka vlada uticala na tek 2,6 odsto BDP-a države (1929). Kod nas se, međutim, i kejnzijanizam shvatao kao vladavina države nad tržištem, to jest kao opravdanje za očuvanje državnog monopola nad svim resursima. Uostalom, i danas sam republički budžet Srbije zahvata oko 25 odsto BDP-a Srbije, a gde je sve ostalo što kontrolišu razni legalni fondovi i ilegalni partijski prijatelji vladajuće strukture.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Vladimir Gligorov: Plate Vladimir Gligorov: Plate

  Udvostručiti plate u evrima za, recimo, pet godina veoma je teško ostvarljivo.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

 • Vladimir Gligorov: Improvizacije Vladimir Gligorov: Improvizacije

  Kako već i biva sa improvizacijama, i ova oko susreta u Americi neslavno je prošla. Slično će, međutim, biti i sa briselskim zabludama.

 • Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica

  Nije Sheveningen iz kojeg su Srbiji dugo stizali izveštaji o pritvorenicima Haškog tribunala, nije ni znameniti “29”, kako se još kolokvijalno naziva zgrada Policijske uprave Beograd iliti SUP, a nije ni CeZe, kako najvećem zatvoru u Beogradu od “milja” tepaju i zatvorenici i ini.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side