29.06.2018 Beograd

Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna

Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna
Ovih dana počela je žetva pšenice, koja je u Srbiji zasejana na (poslednje dve decenije) rekordnih 675.000 hektara. Seljaci očekuju dobar, natprosečan rod, u Vojvodini prosečno oko šest tona po hektaru, a u Šumadiji nešto preko pet tona po hektaru. To bi značilo da će se u narednim sedmicama u Srbiji ovršiti oko 3,3 miliona tona pšenice, što dalje upućuje na zaključak da bi se ove sezone moglo izvesti oko 1,7 miliona tona hlebnog žita.

Istina, dobar rod očekuju i naši regionalni konkurenti na evropskoj pijaci – Rumunija očekuje rod između šest i osam miliona tona pšenice, Mađarska između četiri i pet miliona tona, a Bugarska oko četiri miliona tona. I Ukrajina se nada većem ovogodišnjem rodu pšenice, dok će Rusija zbog suše ove godine imati znatno manju proizvodnju (očekuje se samo 67 miliona tona). FAO je, inače, ovog proleća objavio da su cene pšenice bile u porastu za 4,2 odsto. Istina, u SAD su one bile u padu.

Zbog svega toga, zasad je teško proceniti kolika će biti seljačka zarada na pšenici na domaćem i stranom tržištu. Verovatno ne naročita, ali pšenica se uglavnom uvek može prodati, pa ta sigurnost i opredeljuje proizvođače da se ne okreću profitabilnijim kulturama koje nose mnogo rizika i više trpe zbog slabih agrarnih institucija u Srbiji.

Naime, kako je novosadskom Dnevniku (23. juna) izjavio Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, “pšenica na bazi prinosa od 5,5 tona po hektaru treba da košta 18,53 dinara po kilogramu, bez akumulacije, a sa deset odsto akumulacije treba da je 20 dinara”. Ako ostavimo po strani ovu “troškovnu kalkulaciju”, te cene su neizvesne i zavisiće od mnogo ne samo domaćih faktora. Kao i prošle godine na početku žetve, ovog trenutka su ponude za novu pšenicu niže i cene se kreću oko 15,5 dinara sa PDV-om. U tom smislu direktor “Žita Srbije” Vukosav Savković procenjuje (uz ogradu opreznosti) da će cena novog žita biti oko 16,5 dinara po kilogramu bez PDV-a (oni koji su “u sistemu” plaćaju PDV od 10 odsto, a oni van sistema osam odsto). Naime, očekuje se da će tokom žetve cena postepeno da raste (kao i prošle godine) do negde između 17 i 19 dinara. To je optimističan scenario jer su prošle godine i domaća i svetska ponuda bile slabije.

Država, to jest Republičke robne rezerve, već duže vreme nije bitan faktor na tržištu pšenice. Prošle godine su Republičke rezerve najavile da će otkupiti 32.000 tona, ali je otkupljeno samo 5.500 tona po 18 dinara za kilogram. To nije bila cena koja je interesantna seljacima, otkupljivači su nudili nešto više. I ove godine Rezerve planiraju otkup samo 30.000 tona, ali se još ne izjašnjavaju oko cene koju su spremne da plate. Tako da nedostaje i taj, istina, nebitni cenovni orijentir.

Kao što smo već napomenuli, ni cene pšenice koje trenutno beleži Novosadska produktna berza ne daju osnov za preciznije procene o tome šta će se događati narednih sedmica. Krajem prošle nedelje ponuda stare pšenice bila je veća od tražnje, a ono što se prodavalo išlo je po ceni od 17,70 dinara po kilogramu (bez PDV-a). Kad je reč o novim žitaricama, stočni ječam se, u malim količinama, po ceni kretao oko 15,80 dinara bez PDV-a.

Pšenica, dakle, ostaje jedna od dominantnih kultura u našoj poljoprivredi iako su “teoretičari” mnogo puta dokazali da se obradivo zemljište može koristiti sa mnogo više profita ako se više seje industrijsko bilje, ako se ratarstvo više osloni na stočarstvo, itd. Dok se doista ne steknu uslovi za “strukturni zaokret” u setvi, ne bi bilo loše ako bi naša agrarna politika i naše agrarne institucije više poradili na poboljšanju kvaliteta naše pšenice, koji je nedovoljno dobar za evropsku utakmicu.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Nadežda Gaće: ID SRBIJE Nadežda Gaće: ID SRBIJE

  Srbija ima nesvakidašnji problem; živi sa zabunama oko definicije svoje teritorije.

 • Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo

  Posle makedonskog referenduma i glasanja o ustavnim promenama u Skupštini, ruska reakcija je bila da je sve to nelegitimno.

 • Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti

  Pre neki dan, u našoj štampi su se “srele” dve informacije o poslovanju Gaspromovog NIS-a u Srbiji i o veličini rudne rente koja se sliva u naše državne budžete, koje “povezuje” ne ono što je u njima rečeno već ono što tim vestima nedostaje (ili ostaje nejasno).

 • Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

  Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

 • Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd. Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd.

  Brazil se potvrdio kao zemlja vrhunskih paradoksa: hvaljen po tome što nema spoljnih neprijatelja, najednom je pokazao sklonost da na čelo države dovede političara koji masovno “vidi” neprijatelje unutar njega.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side