01.11.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model
Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

No, doista, ovaj potez, koji je smešten u projekciju budžeta za 2020, osim političke, ima i dimenziju značajne akcije tekuće ekonomske politike koja u tom pogledu nema podršku ni Fiskalnog saveta, ni Misije MMF-a, a izgleda ni predstavništva Svetske banke u Beogradu. Ove institucije su je čak okvalifikovale kao “neodgovornu”, s obzirom na to da plate u Srbiji i ove godine rastu dvostruko brže od očekivanog nominalnog rasta bruto domaćeg proizvoda.

Oni stručnjaci koji podržavaju povećanje plata, poput Miladina Kovačevića, direktora Republičkog zavoda za statistiku, ističu da bi ova ekonomska mera mogla podržati rast BDP-a, što bi na drugoj strani dovelo do većih budžetskih prihoda, a moguća je u vreme smanjenog javnog duga – pa bi, gledajući u celini, teško postignuta finansijska konsolidacija u Srbiji ostala neugrožena, dok bi zaposlenima naravno bilo bolje (uz “demonstracioni efekat” plata u javnom sektoru na plate kod privatnih poslodavaca). Oni koji kritikuju najavljeni potez Vlade Srbije smatraju, pre svega, da iskustvo pokazuje da u Srbiji nerealno povećanje plata povećava spoljnotrgovinski deficit, koji je i inače u porastu, što u dogledno vreme može da ugrozi njenu platnobilansnu poziciju i u krajnjoj konsekvenci uspori domaću privredu.

Sve ovo podsetilo me je na davnu 1996, kada je tadašnji, čuveni guverner Dragoslav Avramović, nakon što je jednom rizičnom operacijom “spasao” dinar posle hiperinflacije, to jest izjednačio ga s nemačkom markom i istovremeno proglasio njegovu “unutrašnju konvertibilnost” u devize iako je u rezervama imao samo oko 400 miliona maraka – izašao u javnost sa još jednom hazardnom idejom, sa idejom “Singapurskog modela raspodele” (koju je iza zavese zagovarao još 1994). Deda Avram je tada predložio, ukratko, da se politikom raspodele naglo podignu plate u SRJ da bi se ojačala unutrašnja tražnja i pokrenula inače zamrla privredna konjunktura, te da bi se istovremeno privukle investicije koje mogu da izdrže visoke plate, to jest investicije visokoprofitabilnih tehnologija (što je Singapur uspeo, upravo takvim modelom raspodele).

Čak i svi mi koji smo u novinama tada zdušno navijali za deda Avrama, kritikovali smo u početku ovu njegovu ideju jer je Srbija tada imala afričke plate, nikakve rezerve, bila je i dalje pod “spoljnim zidom sankcija” (što je značilo da nema stranih investicija), a državni budžet tek je čekao da mu “refiskalizacija” vrati minimalne prihode (da se prodaja benzina i cigareta vrati sa ulica u legalan promet, itd.). Tek kada je procurilo da je Avramovićevu ideju odbacila grupa promiloševićevih akademika, na čelu sa Kostom Mihailovićem, mi smo razumeli da se u stvari oko raspodele vodi dublja ideološka rasprava.

Naime, Mihailović je svoju kritiku Avramovića (i njegove navodne opsednutosti raspodelom) zaoštrio zbog toga (hajde da citiramo njegovu formulaciju iz famoznog Memoranduma SANU) što zbog duha “posesivnog individualizma i apologije grupnog interesa širim slojevima nedostaje jasna svest o smislu angažovanja i samožrtvovanja za opšte društvene ciljeve”. A poznato je da su tada “opštedruštveni ciljevi” bili Miloševićevi ratni ciljevi.

Naravno da je danas, posle 23 godine, ekonomska situacija u Srbiji i svetu drugačija, pa se i o politici raspodele mora drugačije razgovarati. Da iduća godina nije godina parlamentarnih izbora, o podizanju plata zaposlenih iznad tempa porasta BDP-a i produktivnosti njene privrede, kao hazarderskoj meri ekonomske politike, moglo bi se normalnije diskutovati.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast

  Da bi to bilo moguće, potreban je značajan rast produktivnosti. Ovde je potrebno razdvojiti dve stvari. Jedno je rast po stanovniku, koji može da se ubrzava kako se smanjuje stanovništvo. Čak i ako se ukupna proizvodnja zapravo ne povećava. To je druga stvar, rast ukupne proizvodnje uz smanjenje broja stanovnika. To bi zahtevalo da se s manjim brojem stanovnika postigne veća ukupna proizvodna, što će reći da se povećava produktivnost rada.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Mijat Lakićević: Evropo, sikter Mijat Lakićević: Evropo, sikter

  Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, napušta položaj. Formalno, reč je o ostavci, u suštini – dobila je otkaz.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Ex-Yu investicije Dimitrije Boarov: Ex-Yu investicije

  Protekle sedmice je i u Hrvatskoj i u Srbiji veliki publicitet dobila akcija kiparskog biznismena Nebojše Šaranovića, vlasnika tamošnje kompanije Kappa star limited, na Zagrebačkoj berzi, gde je on, preko Rajfajzen banke iz Beča, dokupio nekoliko procenata akcija poznatog hrvatskog proizvođača bajadera i slatkiša Kraš i tako preskočio pet odsto vlasništva nad akcijama ove kompanije, što ga je obavezalo da to i javno obelodani.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side