30.03.2018 Beograd

Dimitrije Boarov: Ministarski rezultati

Dimitrije Boarov: Ministarski rezultati
Dok akcionari projekta “zamrznutog sukoba” sa Kosovom dižu veliku galamu povodom potrebnog “istorijskog kompromisa” Beograda i Prištine, valjda da bi predsednik Vučić lakše “utvrdio pazar” oko ovog velikog problema Srbije, javnom scenom se valjaju besmislene afere kao surogat nekog sadržajnijeg političkog života.

 Tu su paradigmatične afere sa “reglerom” javnog TV servisa i noćnim pravoslavnim “vukovima” koji su povodom “prazničnih izbora” u Rusiji prošpartali na svojim motorima kroz “srpske zemlje”. Piši o tim veselim stvarima, kaže mi jedan prijatelj, a ne o dosadnim privrednim reformama i neizvesnim ustavnim promenama koje u suštini nikog ovde ne zanimaju jer niko ne veruje da će Srbija ikad postati pravna država.

U tom konglomeratu neizdrživog oklevanja oko glavnih problema i vatrometa “praznih afera”, ponovo je u centar pažnje izbila najavljena “rekonstrukcija” Vlade Srbije, koja bi mogla biti daleko masivnija od one koja je bila u izgledu (navodno bi se menjalo čak devet ministara, praktično polovina Vladinog tima). Uostalom, u Srbiji je cela politika uvek bila kadrovska politika.

Start ove priče, da podsetimo, obeležila je izjava premijerke Ane Brnabić da će kriterijum za rekonstrukciju biti “rezultati” rada pojedinih ministara oko kojih će se konsultovati sa predsednikom Srbije. Ako ostavimo po strani unutrašnju protivrečnost spomenutog kriterijuma (rezultate bi očigledno procenjivao predsednik Vučić, a ne nešto “objektivno”), postavlja se pitanje šta su “rezultati” onih ministara koji ne brinu da će biti na meti rekonstrukcije Brnabićkinog kabineta. Da li su navodno dobri “rezultati” ministara Dačića i Vulina, na primer, to što su dali po stotinak svađalačkih izjava prema susedima Srbije, pa su tako igrali “duple pasove” sa deklarativno mirotvornim predsednikom Vučićem? Istina, Dačić je smanjio broj država koje su priznale kosovsku nezavisnost za dve ili tri afroameričke “nesvrstane zemlje”, a Vulin će u roku od godinu dana osposobiti dva od sedam lovaca mlaznjaka koje smo dobili od Putina – ali o kakvom “rezultatu” tu može biti reči? Da li se, evo još primera, ministru energetike Antiću može u “rezultat” pripisati to da je NIS, sa većinskim ruskim vlasništvom, 2017. godine povećao profit 80 odsto (što je za godinu sa puzajućim oporavkom cena sirove nafte na svetskom tržištu praktično neverovatan uspeh o kojem druge multinacionalne naftaške kompanije mogu samo da sanjaju) ili ga treba pitati zašto takav profitni uspon u samo jednoj godini treba da plaćaju siromašni potrošači u Srbiji.

Navodno je na glavnom udaru rekonstrukcije Vlade potpredsednica Vlade Srbije i ministarka infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović jer navodno poslovi iz njenog domena (glavne javne investicije) ne rastu dovoljno brzo. Oko njenog sukoba sa premijerkom Brnabić (da ga ima, može se indirektno zaključiti) pletu se mnoge komplikacije. Na jednoj strani reč je o ministarki koja kaže da se njeni rezultati mogu meriti kilometrima drumova i pruga, dok drugi smatraju da je ona samo svetski rekorder po broju “memoranduma o razumevanju” i “pisama o namerama”. Premijerka je, inače, natuknula da hoće da otpusti one koji nisu “timski igrači” jer imaju višak sujete i samopromocije, pa su navodno svi razumeli da je reč o Mihajlovićki. I toj njenoj izjavi, kao i nekim ranijim, mogao bi se prišiti rep jer je golema samozaljubljenost ključna reč za ocenu svih političara, a naročito za vodeće političare u danas vladajućoj stranci. Teško je, uz sve to, očekivati da će Vučić baš sada pustiti niz vodu srpsku ministarku koja je slovila za praktično jedinu istaknutu ličnost iz vrha SNS-a koja ne krije da ima izvesno razumevanje za njegove napore da zadrži poverenje Zapada.

Kad je reč o ekonomiji, veliki je problem što iz Vlade izgleda odlaze i ministri finansija i privrede Vujović i Knežević, “iz ličnih razloga” (možda je u pitanju i narušeno zdravlje). Vujović je dirigovao uspešnom finansijskom konsolidacijom, a Knežević je malo postigao u “ukletom ministarstvu privrede”, na koje se dolazi gotovo po partijskoj kazni jer ono treba da likvidira zaostala “društvena preduzeća” i pronađe partnere za neprofitabilna velika državna preduzeća. Videćemo da li SNS za finansije i privredu može da nađe “sveža” kadrovska rešenja ili će samo proraditi sve uža unutarstranačka kadrovska vrteška.

 

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Vladimir Gligorov: Kosovske carine Vladimir Gligorov: Kosovske carine

  Ako sam dobro razumeo, Kosovo carini uvoz iz Srbije, i Bosne i Hercegovine, po stopi od 100 odsto.

 • Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni

  Pre 22 godine koleginica S. Č. je, izveštavajući sa protesta tadašnje opozicije – slične današnjoj i po idejnoj šarolikosti i po organizacionim ne/sposobnostima – napisala da se na kišoviti i hladni Đurđic okupilo tridesetak hiljada ljudi.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove

  Čini mi se da nam neprijatelji i nisu potrebni jer sami sebi štetimo više. Mnogi naši mediji, političari, intelektualci i “intelektualci” sa malih ekrana utrkuju se u otkrivanju zavera i neprijatelja: “Ameri obučavaju Šiptare za rat protiv Srba”, “Britanski ambasador je najveći zaverenik i direktni eksponent sve-svetske borbe protiv Srbije”, “Impotentna Evropa, koja se raspada, šuruje sa Prištinom protiv nas”, “Između Putina i Tačija postoji tajna veza” , “Susedi se udružuju protiv nas”…

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side