30.03.2018 Beograd

Dimitrije Boarov: Ministarski rezultati

Dimitrije Boarov: Ministarski rezultati
Dok akcionari projekta “zamrznutog sukoba” sa Kosovom dižu veliku galamu povodom potrebnog “istorijskog kompromisa” Beograda i Prištine, valjda da bi predsednik Vučić lakše “utvrdio pazar” oko ovog velikog problema Srbije, javnom scenom se valjaju besmislene afere kao surogat nekog sadržajnijeg političkog života.

 Tu su paradigmatične afere sa “reglerom” javnog TV servisa i noćnim pravoslavnim “vukovima” koji su povodom “prazničnih izbora” u Rusiji prošpartali na svojim motorima kroz “srpske zemlje”. Piši o tim veselim stvarima, kaže mi jedan prijatelj, a ne o dosadnim privrednim reformama i neizvesnim ustavnim promenama koje u suštini nikog ovde ne zanimaju jer niko ne veruje da će Srbija ikad postati pravna država.

U tom konglomeratu neizdrživog oklevanja oko glavnih problema i vatrometa “praznih afera”, ponovo je u centar pažnje izbila najavljena “rekonstrukcija” Vlade Srbije, koja bi mogla biti daleko masivnija od one koja je bila u izgledu (navodno bi se menjalo čak devet ministara, praktično polovina Vladinog tima). Uostalom, u Srbiji je cela politika uvek bila kadrovska politika.

Start ove priče, da podsetimo, obeležila je izjava premijerke Ane Brnabić da će kriterijum za rekonstrukciju biti “rezultati” rada pojedinih ministara oko kojih će se konsultovati sa predsednikom Srbije. Ako ostavimo po strani unutrašnju protivrečnost spomenutog kriterijuma (rezultate bi očigledno procenjivao predsednik Vučić, a ne nešto “objektivno”), postavlja se pitanje šta su “rezultati” onih ministara koji ne brinu da će biti na meti rekonstrukcije Brnabićkinog kabineta. Da li su navodno dobri “rezultati” ministara Dačića i Vulina, na primer, to što su dali po stotinak svađalačkih izjava prema susedima Srbije, pa su tako igrali “duple pasove” sa deklarativno mirotvornim predsednikom Vučićem? Istina, Dačić je smanjio broj država koje su priznale kosovsku nezavisnost za dve ili tri afroameričke “nesvrstane zemlje”, a Vulin će u roku od godinu dana osposobiti dva od sedam lovaca mlaznjaka koje smo dobili od Putina – ali o kakvom “rezultatu” tu može biti reči? Da li se, evo još primera, ministru energetike Antiću može u “rezultat” pripisati to da je NIS, sa većinskim ruskim vlasništvom, 2017. godine povećao profit 80 odsto (što je za godinu sa puzajućim oporavkom cena sirove nafte na svetskom tržištu praktično neverovatan uspeh o kojem druge multinacionalne naftaške kompanije mogu samo da sanjaju) ili ga treba pitati zašto takav profitni uspon u samo jednoj godini treba da plaćaju siromašni potrošači u Srbiji.

Navodno je na glavnom udaru rekonstrukcije Vlade potpredsednica Vlade Srbije i ministarka infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović jer navodno poslovi iz njenog domena (glavne javne investicije) ne rastu dovoljno brzo. Oko njenog sukoba sa premijerkom Brnabić (da ga ima, može se indirektno zaključiti) pletu se mnoge komplikacije. Na jednoj strani reč je o ministarki koja kaže da se njeni rezultati mogu meriti kilometrima drumova i pruga, dok drugi smatraju da je ona samo svetski rekorder po broju “memoranduma o razumevanju” i “pisama o namerama”. Premijerka je, inače, natuknula da hoće da otpusti one koji nisu “timski igrači” jer imaju višak sujete i samopromocije, pa su navodno svi razumeli da je reč o Mihajlovićki. I toj njenoj izjavi, kao i nekim ranijim, mogao bi se prišiti rep jer je golema samozaljubljenost ključna reč za ocenu svih političara, a naročito za vodeće političare u danas vladajućoj stranci. Teško je, uz sve to, očekivati da će Vučić baš sada pustiti niz vodu srpsku ministarku koja je slovila za praktično jedinu istaknutu ličnost iz vrha SNS-a koja ne krije da ima izvesno razumevanje za njegove napore da zadrži poverenje Zapada.

Kad je reč o ekonomiji, veliki je problem što iz Vlade izgleda odlaze i ministri finansija i privrede Vujović i Knežević, “iz ličnih razloga” (možda je u pitanju i narušeno zdravlje). Vujović je dirigovao uspešnom finansijskom konsolidacijom, a Knežević je malo postigao u “ukletom ministarstvu privrede”, na koje se dolazi gotovo po partijskoj kazni jer ono treba da likvidira zaostala “društvena preduzeća” i pronađe partnere za neprofitabilna velika državna preduzeća. Videćemo da li SNS za finansije i privredu može da nađe “sveža” kadrovska rešenja ili će samo proraditi sve uža unutarstranačka kadrovska vrteška.

 

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Mijat Lakićević: Na granici Mijat Lakićević: Na granici

  Vrednoća predsednika Srbije već je postala legendarna. To što on sam može da obiđe za jedan dan, ne mogu desetorica drugih. Čovek prosto ruši zakone fizike. Ali sad će se izgleda naći pred istinskim iskušenjem.

 • Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

  Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra “pod zaštitom države”.

 • Vladimir Gligorov: Kineske investicije Vladimir Gligorov: Kineske investicije

  O tome sam pisao više puta. Ali kako raste interes da se razumeju kineske namere na Balkanu i u Evropi, možda da sažmem kako ih ja vidim

 • Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo

  Kriza u pulskom brodogradilištu Uljanik, koje nije u stanju da isplati julske plate za oko 4.500 zaposlenih u svom “škveru” i u riječkom brodogradilištu “3. maj” (koje je pre koju godinu “kupilo” hrvatskim državnim parama, to jest preko kojeg je dokapitalizovano državnim parama u jednoj zamaskiranoj dotacionoj operaciji), ima niz klasičnih karakteristika finansijskog sloma jednog velikog preduzeća, ali i nekoliko specifičnosti koje zaslužuju pažnju i srpske javnosti.

 • Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija

  Ne mogu da kažem da razumem gospodu Vučića i Dačića, već ovaj drugi sada najavljuje međunarodnu konferenciju o Kosovu, drugi Dejton takoreći. Na njoj će, ako sam to dobro razumeo, da se dogovori razgraničenje Srbije od Kosova.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side