24.01.2020 Beograd

Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse
Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

Zagađenje vazduha nije jedino koje počinje da se shvata i kao “ekonomski limit” za razvoj srpske privrede već su to i ogromni problemi koje srpski gradovi i naselja imaju s neprerađenim otpadnim vodama, neurednim i zastarelim deponijama smeća, nepripremljenim napuštanjem plastičnih kesa u trgovinama i nizom drugih ekoloških aljkavosti karakterističnim za siromašne države koje ne haju za ugrožavanje prirodnog ljudskog okruženja i zdravlja njihovih građana.

Vlast u Srbiji je, u sedmici u kojoj se čak teško disalo, prilično trapavo pokušala da umiri građane praznom tezom da “zagađenje nije veće nego što je bilo ranije”, te da su, navodno, u toku mere protiv zagađenja, ali da su to dugoročni poslovi koji se ne mogu izvesti preko noći. To je načelno tačno, ali se pri tome Vlada Srbije nije potrudila da temeljnije objasni na šta se troši takozvana ekološka taksa, putem koje se godišnje sakupi oko 400 miliona evra. Jedino što je proizašlo iz nemuštih objašnjenja jeste da se veći deo tog fiskalnog prihoda nenamenski koristi.

Vlada je, kad je reč o administrativnim potezima koji bi smanjili rizike zagađenja gradova i prirode u Srbiji, razapeta između svoje populističke propagande i fiskalnih interesa, na jednoj strani, i očiglednih benefita za ekološku zaštitu koje bi donele strože mere zaštite i kontrole, da se bar neki od krupnijih zagađivača eliminišu s tržišta. Jer, ako već nije moguće u kratkom roku rešiti to što od 16 “velikih ložišta” u industriji Srbije čak devet ne vodi računa o standardima iz Direktive EU, na šta se i formalno žali Evropska energetska zajednica, onda se bar protiv aero-zagađenja mogu preduzeti neke druge restrikcije.

Na primer, prema izjavi nadležnog ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, Srbija godišnje uvozi oko 150.000 polovnih vozila sa euro 3 motorom, koji se zbog štetnih izduvnih gasova već zabranjuju širom Evrope, što bi moglo da znači da je takvih zagađivača blizu polovine od oko 700.000 vozila koja svakodnevno trče kroz Beograd. Ako bi se administrativnom uredbom zabranio uvoz tih starih polovnjaka država bi izgubila značajne carinske i druge prihode, a “sirotinja” koja kupuje takva vozila ostala bi bez transporta i prevoza, itd. Kao da bi to bilo skuplje od “donacije” koju će dobiti taksisti za kupovinu novih vozila, samo da ne blokiraju saobraćaj u glavnom gradu države u izbornoj godini?

Finansijski, ali i politički mnogo je veći problem kako da Srbija, u procesu malaksalog procesa pristupa EU, ozbiljnije uđe u posao “dekarbonifikacije” svoje energetike, kada se ona sa dve trećine kapaciteta oslanja na ugalj u svojim velikim termoelektranama. Navodno je EPS u fazi investicija teških oko 650 miliona evra, koje treba da obezbede “odsumporavanje” i eliminaciju azotnih oksida iz dimnih gasova koje ispušta Termoelektrana “Nikola Tesla” u Obrenovcu (a u planu su dodatna ulaganja od oko milijardu evra). Možda je famozni Investicioni plan Srbije do 2025, koji je promovisan uoči Nove godine, pretežno trebalo da bude posvećen ekološkim investicijama, a ne svim mogućim infrastrukturnim ulaganjima. Međutim, nekako je politički isplativije otvarati auto-puteve nego đubrišne deponije.

Celu “sedmicu teškog disanja”, inače, obeležile su poruke da lokalne samouprave treba da rešavaju ekološke probleme, posebno u vezi s kanalizacijom i čistom vodom. Međutim, u Srbiji koja je centralizovala sve što se moglo centralizovati, lokalne samouprave su prilično osiromašile i ne verujem da su one u stanju (a praktično nemaju ni uži ekonomski interes) da pristupe ovim skupim ulaganjima. Ako čak i u Beogradu, koji Republika pomaže i direktnim dotacijama, čak trećina domaćinstava nema kanalizaciju, a ceo grad u Dunav i Savu ispušta neprerađene fekalne vode, onda možemo razumeti zašto su i gradovi u Srbiji koji su nadomak “vazdušnih banja” i “prirodnih lečilišta” toliko zagađeni (poput Valjeva i Užica) i zašto čak i voda podno Kopaonika (u Brusu) nije za piće.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

 • Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

  “To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side