18.10.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Industrijske oscilacije

Dimitrije Boarov: Industrijske oscilacije
Samo gledaj industrijsku statistiku i sve će ti se kazati – to mi je, još dok sam bio sasvim mlad novinar, rekao jedan iskusni privredni analitičar. Zbog toga mi se nisu dopale vesti o praktičnoj industrijskoj stagnaciji u Srbiji ove godine, koje donosi oktobarski broj naše poznate ekonomske publikacije MAT.

Istina, Stojan Stamenković u oktobarskom MAT-u piše da su tekući trendovi proizvodnje ukupne industrije i prerađivačke industrije rastući, s tim što je “trendna vrednost” ukupne industrije veća od prošlogodišnjeg proseka za 0,1 odsto, dok je “trendna vrednost” proizvodnje prerađivačke industrije manja za 0,6 odsto. Tanko je to za ukupnu industriju da bi se ovogodišnji BDP Srbije “izvukao” do projektovanog ovogodišnjeg rasta BDP-a od 3,5 odsto, a veoma zabrinjavajuće za prerađivače, dodajem ja sa svojim “novinarskim mišljenjem”. To, uostalom, kasnije, u svojoj analizi na neki način kaže i Stojan Stamenković, uz procenu da će stvar možda popraviti izgradnja “Turskog toka”.

U stvari, kada ostavimo po strani trendove, vidimo, kaže dalje Stamenković, da je ona u prvom polugođu međugodišnje bila smanjena dva odsto, prvenstveno zbog pada proizvodnje prerađivačke industrije od 2,8 odsto. U julu je izgledalo da je konačno došlo do preokreta: ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje je povećana 3,7 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije šest odsto. Međutim, prerađivačka industrija je u avgustu opet međugodišnje opala (1,8%), pa je to međugodišnji porast ukupne industrije u tom mesecu svelo na 0,5%. Kumulativni međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje u periodu januar-avgust izneo je jedan odsto, a prerađivačke industrije 1,4 odsto.

Stamenković daje i kratku ovogodišnju istoriju velikih industrijskih oscilacija. Posle izostanka međugodišnjeg porasta proizvodnje prerađivačke industrije u novembru i znatnog pada u decembru prošle i januaru ove godine, ta proizvodnja je u februaru ove godine porasla 3,6 odsto, ali je u martu ponovo smanjena i to 6,3 odsto, u aprilu 0,7 odsto, u maju 1,6 odsto i u junu rekordnih 7,7 odsto. U julu je usledio preokret: međugodišnji porast šest odsto, uz desezonirani porast u tom mesecu 7,6 odsto. Međutim, preokret je bio privremen – u avgustu je opet usledio međugodišnji pad 1,8 odsto. Trend je prešao u rastući smer i sasvim se približio prošlogodišnjem proseku (niži je 0,6 odsto) iako je u avgustu ostvaren desezonirani pad 4,8 odsto.

Zašto ovde prenosim ovu gomilu procenata? Zato što oni pokazuju da je industrija Srbije u suštini po obimu mala i da rast ili pad proizvodnje u samo nekoliko sektora od meseca do meseca podiže ili obara statističke stope u prilično velikom rasponu. To, nadalje, znači da je industrija Srbije veoma osetljiva, ne samo prema incidentnim zastojima nego i prema promašajima ekonomske politike (od nefleksibilnog deviznog kursa do raznih drugih spoljnotrgovinskih mera povezanih s političkim turbulencijama u regionu i svetu).

Kad se pogledaju oblasti koje su ove godine dovele do “tapkanja u mestu” u prerađivačkoj industriji, može se uočiti da su glavni problemi koncentrisani u tri proizvodna sektora. To su prehrambena industrija, proizvodnja osnovnih metala i proizvodnja metalnih proizvoda (osim mašina). Te tri oblasti u avgustu su imale međugodišnji minus od tri odsto (naspram minusa 1,6 odsto svih prerađivača). Još konkretnije, Fijat u Kragujevcu u avgustu je potpuno obustavio proizvodnju, kineske Smederevska željezara i RTB Bor usporili su proizvodnju metala najviše zbog izvoznih kvota u Evropsku uniju. Da spomenemo da se u avgustu proizvodnja određenih metala survala čak do 40 odsto. Prehrambena industrija izgleda počinje da trpi posledice svinjske kuge, a to može da potraje.

Inače, RZS je objavio podatke o bruto domaćem proizvodu u 2018. Njegova vrednost iznela je oko 42,9 milijardi evra. U odnosu na 2017. – realni porast iznosio je 4,4 odsto.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 25.10.2019, 09:26h Bojan

  Pa ovo 4,4 odsto rasta GDP-a nije tako loše?

Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči

  Pita me jedan prijatelj, stari simpatizer SPS-a, zašto sam ja u novinskim napisima toliko “upro” protiv Dačića i SPS-a.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side