Dimitrije Boarov: Industrijske oscilacije
18.10.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Industrijske oscilacije

Dimitrije Boarov: Industrijske oscilacije
Samo gledaj industrijsku statistiku i sve će ti se kazati – to mi je, još dok sam bio sasvim mlad novinar, rekao jedan iskusni privredni analitičar. Zbog toga mi se nisu dopale vesti o praktičnoj industrijskoj stagnaciji u Srbiji ove godine, koje donosi oktobarski broj naše poznate ekonomske publikacije MAT.

Istina, Stojan Stamenković u oktobarskom MAT-u piše da su tekući trendovi proizvodnje ukupne industrije i prerađivačke industrije rastući, s tim što je “trendna vrednost” ukupne industrije veća od prošlogodišnjeg proseka za 0,1 odsto, dok je “trendna vrednost” proizvodnje prerađivačke industrije manja za 0,6 odsto. Tanko je to za ukupnu industriju da bi se ovogodišnji BDP Srbije “izvukao” do projektovanog ovogodišnjeg rasta BDP-a od 3,5 odsto, a veoma zabrinjavajuće za prerađivače, dodajem ja sa svojim “novinarskim mišljenjem”. To, uostalom, kasnije, u svojoj analizi na neki način kaže i Stojan Stamenković, uz procenu da će stvar možda popraviti izgradnja “Turskog toka”.

U stvari, kada ostavimo po strani trendove, vidimo, kaže dalje Stamenković, da je ona u prvom polugođu međugodišnje bila smanjena dva odsto, prvenstveno zbog pada proizvodnje prerađivačke industrije od 2,8 odsto. U julu je izgledalo da je konačno došlo do preokreta: ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje je povećana 3,7 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije šest odsto. Međutim, prerađivačka industrija je u avgustu opet međugodišnje opala (1,8%), pa je to međugodišnji porast ukupne industrije u tom mesecu svelo na 0,5%. Kumulativni međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje u periodu januar-avgust izneo je jedan odsto, a prerađivačke industrije 1,4 odsto.

Stamenković daje i kratku ovogodišnju istoriju velikih industrijskih oscilacija. Posle izostanka međugodišnjeg porasta proizvodnje prerađivačke industrije u novembru i znatnog pada u decembru prošle i januaru ove godine, ta proizvodnja je u februaru ove godine porasla 3,6 odsto, ali je u martu ponovo smanjena i to 6,3 odsto, u aprilu 0,7 odsto, u maju 1,6 odsto i u junu rekordnih 7,7 odsto. U julu je usledio preokret: međugodišnji porast šest odsto, uz desezonirani porast u tom mesecu 7,6 odsto. Međutim, preokret je bio privremen – u avgustu je opet usledio međugodišnji pad 1,8 odsto. Trend je prešao u rastući smer i sasvim se približio prošlogodišnjem proseku (niži je 0,6 odsto) iako je u avgustu ostvaren desezonirani pad 4,8 odsto.

Zašto ovde prenosim ovu gomilu procenata? Zato što oni pokazuju da je industrija Srbije u suštini po obimu mala i da rast ili pad proizvodnje u samo nekoliko sektora od meseca do meseca podiže ili obara statističke stope u prilično velikom rasponu. To, nadalje, znači da je industrija Srbije veoma osetljiva, ne samo prema incidentnim zastojima nego i prema promašajima ekonomske politike (od nefleksibilnog deviznog kursa do raznih drugih spoljnotrgovinskih mera povezanih s političkim turbulencijama u regionu i svetu).

Kad se pogledaju oblasti koje su ove godine dovele do “tapkanja u mestu” u prerađivačkoj industriji, može se uočiti da su glavni problemi koncentrisani u tri proizvodna sektora. To su prehrambena industrija, proizvodnja osnovnih metala i proizvodnja metalnih proizvoda (osim mašina). Te tri oblasti u avgustu su imale međugodišnji minus od tri odsto (naspram minusa 1,6 odsto svih prerađivača). Još konkretnije, Fijat u Kragujevcu u avgustu je potpuno obustavio proizvodnju, kineske Smederevska željezara i RTB Bor usporili su proizvodnju metala najviše zbog izvoznih kvota u Evropsku uniju. Da spomenemo da se u avgustu proizvodnja određenih metala survala čak do 40 odsto. Prehrambena industrija izgleda počinje da trpi posledice svinjske kuge, a to može da potraje.

Inače, RZS je objavio podatke o bruto domaćem proizvodu u 2018. Njegova vrednost iznela je oko 42,9 milijardi evra. U odnosu na 2017. – realni porast iznosio je 4,4 odsto.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 25.10.2019, 09:26h Bojan

  Pa ovo 4,4 odsto rasta GDP-a nije tako loše?

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje

  Čadež je nedavno rekao: “Tu smo – gde smo i moramo da radimo zajedno, privrede su nam povezane više nego što ljudi znaju, što mogu i da pretpostave i što političari ne razumeju.” Ne znam zašto se u poslednjim spekulacijama o budućem premijeru Srbije Čadež više ne spominje, ali sada mogu da pretpostavim zašto je tako.

 • Vladimir Gligorov: Plate Vladimir Gligorov: Plate

  Udvostručiti plate u evrima za, recimo, pet godina veoma je teško ostvarljivo.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

 • Vladimir Gligorov: Improvizacije Vladimir Gligorov: Improvizacije

  Kako već i biva sa improvizacijama, i ova oko susreta u Americi neslavno je prošla. Slično će, međutim, biti i sa briselskim zabludama.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side