01.03.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"

Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"
Izvesna Tatjana, mlađahna kondukterka beogradske autotransportne kuće Lasta, otpuštena je sa posla zato što ju je saobraćajna policija uhvatila pred Kikindom da vozi dabldeker autobus na redovnoj liniji Beograd – Subotica iako nema vozačku dozvolu. Ona se brani kako ume i kaže da “nikoga nije ubila” nego je samo, na molbu kolege vozača, “pomerila” spomenuti autobus sa šest putnika i pri tome nije napravila nijedan saobraćajni prekršaj.

Ovaj bizaran slučaj podseća me kako mi je jedan prijatelj, politikolog po obrazovanju, objašnjavao zašto autobusom može da upravlja samo obučeno i od države licencirano lice, a zašto pojedinim ministarstvima mogu da rukovode i političari koji za dati resor nisu obrazovani – jer su okvalifikovani kao političari.

Navodno, pošto se ministarstva bave samo “politikom” u određenim oblastima, onda nije obavezno da ministar odbrane bude oficir, ministar unutrašnjih poslova policajac, ministar poljoprivrede agronom, da ministar inostranih poslova ne mora da zna strane jezike, itd. Taj politikolog mi je na primeru aktuelnog ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, koji nije ni služio vojni rok (zbog kratkovidosti), dokazivao da u nekim zemljama tu funkciju čak imaju i neke žene, čije ranije karijere nemaju nikakve veze sa vojskom i vojnim službama.

Nisam imao kud već sam prihvatio njegovu argumentaciju, ali sam zadržao mišljenje da bi bilo dobro kada bi ministri bili mnogo kompetentniji za oblasti koje preuzimaju i da je slučaj lekara Laze Pačua, legendarnog ministra finansija Srbije, ipak zaseban i jedinstven u našoj istoriji. Uostalom, u Vladi Srbije danas imamo mnogo ministara koji se prethodno nisu dokazali ni kao kompetentni političari opšte prakse, a uz to nisu na svom terenu ni u sopstvenom resoru, a voze mnogo krupnije “dabldekere” i izazivaju sudbinu ne šest putnika, kao gorepomenuta samouverena Tatjana, nego miliona građana Srbije.

Spomenuti slučaj dobio je proteklih dana veliki publicitet u našim medijima zato što se na opštepolitičkom planu, zapravo, u Srbiji ne događa ništa novo, osim što se zaoštrava sukob između vlasti i snaga koje organizuju i podstiču građanske proteste, a koji traju već skoro dva meseca, pa su zahvatili i mnoge gradove i varoši mimo Beograda. Taktika obe strane je da se čeka neka “velika greška” političkih protivnika, a ta greška bi izgleda trebalo da se tiče kosovskog pitanja – što, samo po sebi, upućuje na zaključak da će rasplet ovog sukoba ići u korist štete po vitalne interese države i njenih državljana.

Vlast se izgleda uzda da će doći do cepanja građanskog pokreta po njegovim jedva sastavljenim “ideološkim šavovima” ili bar da će doći do eskalacije nasilja, što bi možda dalo povod za “oštrije mere” protiv protestantskih kolona. Sa druge strane, oni koji bi nekako da usmere građanske proteste u svoju političku korist, članovi Saveza za Srbiju, smatraju da se pritisak sa ulice na Vučićevu koaliciju već isplatio, a da će pravu dobit oni ostvariti ako se javnosti doista prikažu kao “branioci Kosova” od “izdajničke politike” (koja će se, navodno, tek obelodaniti). Pri svemu tome navodno se traži “promena sistema” vlasti u Srbiji – ali ne i promena Ustava Srbije. Pa šta će onda obezbeđivati “temeljne promene”?

Sve se to događa u vreme kada su, čini se, međunarodni faktori zabavljeni krupnijim svetskim problemima, oko kojih su očigledno podeljeni. Ne verujem da nisu podeljeni i oko pitanja kako se postaviti na Balkanu. Dotle će balkanske Tatjane moći da voze i vozove, kad već to toliko vole.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 1.03.2019, 11:02h Ljuba

  Šta reći a da već nije rečeno i napisano: https://www.danas.rs/ekonomija/trener-sef-rasvete-i-vodja-cuvara-vode-lastu/ https://www.beogradskiportal.rs/2018/05/20/ceo-svet-nam-se-smeje-zbog-laste-niko-se-nije-obratio-mediji-cute/

Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad

  Kažu da su pre 630 godina, posle boja na Kosovu, zvona zvonila čak u Parizu. Danas bi mir na Kosovu imao još širi odjek.

 • Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške" Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"

  Izvesna Tatjana, mlađahna kondukterka beogradske autotransportne kuće Lasta, otpuštena je sa posla zato što ju je saobraćajna policija uhvatila pred Kikindom da vozi dabldeker autobus na redovnoj liniji Beograd – Subotica iako nema vozačku dozvolu. Ona se brani kako ume i kaže da “nikoga nije ubila” nego je samo, na molbu kolege vozača, “pomerila” spomenuti autobus sa šest putnika i pri tome nije napravila nijedan saobraćajni prekršaj.

 • Dimitrije Boarov: Antiglobalizam i njegov rep Dimitrije Boarov: Antiglobalizam i njegov rep

  Može se slobodno reći da je mnoge ljude u Srbiji šokirala vest da se Radnički savet nemačke automobilske kompanije Folksvagen pre neki dan usprotivio planovima menadžmenta ove svetski poznate firme da investira oko milijardu evra u izgradnju nove fabrike automobila u jednoj od zemalja na istoku Evrope (u igri su Srbija, Rumunija, Bugarska i Turska).

 • Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji

  Hoće li tetka iz Kanade doći na ispraćaj i šta si radio devedesetih kad se pucalo, najčešći su komentari brojnih čitalaca posle najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će se prijaviti na 15-dnevnu vojnu obuku 600 muškaraca za rezervni sastav, koji, što zbog prigovora savesti, što zbog zakonske suspenzije redovnog vojnog roka, nisu imali prilike da ovladaju ratnim veštinama.

 • Dimitrije Boarov: Aritmetika zaostajanja Dimitrije Boarov: Aritmetika zaostajanja

  Ovogodišnji Kopaonik biznis forum imao je žučnu predigru koju je pokrenuo doskorašnji ministar finansija Dušan Vujović svojim prilogom za reviju ovog skupa, koji je preneo beogradski NIN (28. februara).

 • Mijat Lakićević: O malinama i ruži Mijat Lakićević: O malinama i ruži

  Ruža je, da izvinete, svinjska, ali su zato maline prave. Koje su, da pođem od njih, u Srbiji postale večna tema – čim grane proleće, počne preganjanje. Koju je, međutim, vladajuća partija izgleda rešila da prekine. Pa je oformila radnu grupu koja je nedavno, tj. 20. marta, gde bi nego u Čačku, utvrdila – zamislite šta – proizvođačku cenu maline. Koja iznosi tačno i precizno – 139,3 dinara.

 • Momčilo Pantelić: Nervoze Momčilo Pantelić: Nervoze

  Kako je krenulo, rat bi mogla da bude reč koja će obeležiti ovu godinu. Ko o čemu, svi o njemu.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side