Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"
01.03.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"

Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"
Izvesna Tatjana, mlađahna kondukterka beogradske autotransportne kuće Lasta, otpuštena je sa posla zato što ju je saobraćajna policija uhvatila pred Kikindom da vozi dabldeker autobus na redovnoj liniji Beograd – Subotica iako nema vozačku dozvolu. Ona se brani kako ume i kaže da “nikoga nije ubila” nego je samo, na molbu kolege vozača, “pomerila” spomenuti autobus sa šest putnika i pri tome nije napravila nijedan saobraćajni prekršaj.

Ovaj bizaran slučaj podseća me kako mi je jedan prijatelj, politikolog po obrazovanju, objašnjavao zašto autobusom može da upravlja samo obučeno i od države licencirano lice, a zašto pojedinim ministarstvima mogu da rukovode i političari koji za dati resor nisu obrazovani – jer su okvalifikovani kao političari.

Navodno, pošto se ministarstva bave samo “politikom” u određenim oblastima, onda nije obavezno da ministar odbrane bude oficir, ministar unutrašnjih poslova policajac, ministar poljoprivrede agronom, da ministar inostranih poslova ne mora da zna strane jezike, itd. Taj politikolog mi je na primeru aktuelnog ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, koji nije ni služio vojni rok (zbog kratkovidosti), dokazivao da u nekim zemljama tu funkciju čak imaju i neke žene, čije ranije karijere nemaju nikakve veze sa vojskom i vojnim službama.

Nisam imao kud već sam prihvatio njegovu argumentaciju, ali sam zadržao mišljenje da bi bilo dobro kada bi ministri bili mnogo kompetentniji za oblasti koje preuzimaju i da je slučaj lekara Laze Pačua, legendarnog ministra finansija Srbije, ipak zaseban i jedinstven u našoj istoriji. Uostalom, u Vladi Srbije danas imamo mnogo ministara koji se prethodno nisu dokazali ni kao kompetentni političari opšte prakse, a uz to nisu na svom terenu ni u sopstvenom resoru, a voze mnogo krupnije “dabldekere” i izazivaju sudbinu ne šest putnika, kao gorepomenuta samouverena Tatjana, nego miliona građana Srbije.

Spomenuti slučaj dobio je proteklih dana veliki publicitet u našim medijima zato što se na opštepolitičkom planu, zapravo, u Srbiji ne događa ništa novo, osim što se zaoštrava sukob između vlasti i snaga koje organizuju i podstiču građanske proteste, a koji traju već skoro dva meseca, pa su zahvatili i mnoge gradove i varoši mimo Beograda. Taktika obe strane je da se čeka neka “velika greška” političkih protivnika, a ta greška bi izgleda trebalo da se tiče kosovskog pitanja – što, samo po sebi, upućuje na zaključak da će rasplet ovog sukoba ići u korist štete po vitalne interese države i njenih državljana.

Vlast se izgleda uzda da će doći do cepanja građanskog pokreta po njegovim jedva sastavljenim “ideološkim šavovima” ili bar da će doći do eskalacije nasilja, što bi možda dalo povod za “oštrije mere” protiv protestantskih kolona. Sa druge strane, oni koji bi nekako da usmere građanske proteste u svoju političku korist, članovi Saveza za Srbiju, smatraju da se pritisak sa ulice na Vučićevu koaliciju već isplatio, a da će pravu dobit oni ostvariti ako se javnosti doista prikažu kao “branioci Kosova” od “izdajničke politike” (koja će se, navodno, tek obelodaniti). Pri svemu tome navodno se traži “promena sistema” vlasti u Srbiji – ali ne i promena Ustava Srbije. Pa šta će onda obezbeđivati “temeljne promene”?

Sve se to događa u vreme kada su, čini se, međunarodni faktori zabavljeni krupnijim svetskim problemima, oko kojih su očigledno podeljeni. Ne verujem da nisu podeljeni i oko pitanja kako se postaviti na Balkanu. Dotle će balkanske Tatjane moći da voze i vozove, kad već to toliko vole.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 1.03.2019, 11:02h Ljuba

  Šta reći a da već nije rečeno i napisano: https://www.danas.rs/ekonomija/trener-sef-rasvete-i-vodja-cuvara-vode-lastu/ https://www.beogradskiportal.rs/2018/05/20/ceo-svet-nam-se-smeje-zbog-laste-niko-se-nije-obratio-mediji-cute/

Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih

  Kad je teško, onda žene. Pandemiji i manje podležu i više je obuzdavaju nego muškarci.

 • Vladimir Gligorov: Tri napomene Vladimir Gligorov: Tri napomene

  Prva je donekle akademska, mada su posledice po privrednu politiku, zapravo, značajne.

 • Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo

  Smanjuje se Grenland, a nivo morske površine raste. Ima li to neke veze s pojavom koronavirusa i epidemijom Covida-19. Reklo bi se da nema nikakve, ali to je zabluda: sve na ovom svijetu ima neke veze s poremećajem bioravnoteže planete na kojoj živimo.

 • Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini

  Kako se izvini kaže u Kini? Mora da je neka teška reč, kao u Srbiji, kako je to davno (stihom u naslovu) utvrdio Đorđe Balašević.

 • Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter

  U vrhu države vlada zabluda da Srbija ima neke nadnaravne sposobnosti i mogućnosti da bude pametnija i moćnija od svih drugih država, posebno u kriznim vremenima. Pa zašto smo onda jedna od najsiromašnijih država u Evropi i zašto toliko sporo popravljamo svoje mesto na svetskoj ekonomskoj lestvici.

 • Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija

  Pre neki dan visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da svetu i Evropi preti kriza biblijskih razmera zbog koronavirusa jer će zemlje u razvoju izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cena nafte i sirovina, a turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata.

 • Nadežda Gaće: Antiteza COVID-19 Nadežda Gaće: Antiteza COVID-19

  Mnogo je nagađanja i pregršt dobrih i loših informacija, masa lažnih ili, da ublažim, neozbiljnih paranaučnih tekstova i mnoštvo snimaka raznih slavoljuba koji govore neverovatne teorije o koroni.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side