Dimitrije Boarov: Budžetski deficit
16.10.2020 Beograd

Dimitrije Boarov: Budžetski deficit

Dimitrije Boarov: Budžetski deficit
Kada jedna zaostala zemlja ne postigne visoku pozitivnu stopu rasta, to je gore nego kada jedna razvijena država doživi pad BDP-a u nekoj godini od 10, pa i više odsto.

Budžetski deficit je u prvih osam meseci ove godine u Srbiji dostigao 344,6 milijardi dinara, to jest dosegao je veličinu od oko 2,9 milijardi evra, što je otprilike ravno visini od sedam odsto BDP-a države. To je najviše posledica svetske i domaće krize izazvane koronavirusom i Vladinih mera pomoći privredi i građanima koje su državnu potrošnju u prvih sedam meseci povećale 48 odsto (naspram povećanja budžetskog prihoda od samo pet odsto).

Ova vest bi trebalo da ohladi tekuću vladajuću propagandu “svemoći vlade i države” i da da realističniju dimenziju pohvalama međunarodnih institucija za ekonomsku politiku Srbije tokom pandemije. Tim pre što se negativnim cehovima svetske zaraze covidom-19 još ne vidi kraj (naročito u javnim preduzećima), a sa suzbijanjem budžetske potrošnje nije se ni počelo već se i za iduću godinu planira povećanje plata u javnom sektoru (istina, skromnih dva odsto) i nastavlja se s politikom velikih javnih investicija u građevinsku infrastrukturu (a radove izvode strane kompanije), koja tek za pola veka vraća pare.

Mi zasad ne znamo kako na sve ovo gleda misija MMF-a, koja upravo ovih oktobarskih dana (preko poznatog savetničkog aranžmana “čuvarkuća”) pregovara sa srpskim zvaničnicima o budžetu za iduću godinu i drugim aspektima buduće ekonomske politike. Čuje se samo da Fiskalni savet sugeriše da za 2021. ne treba planirati budžetski deficit veći od dva odsto BDP-a, što bi zaustavilo rast javnog duga, za koji se procenjuje da će ove godine dostići ili prestići učešće od 60 odsto BDP-a. Strah od porasta javnog duga Srbije (dok je javni dug u svetu dosegao 100 odsto svetskog BDP-a) obrazlaže se u Fiskalnom savetu činjenicom da se naša zemlja zadužuje pod kamatama daleko višim od onih koje plaćaju zemlje sa dobrim “investicionim rejtingom”.

Ova opreznost Fiskalnog saveta delovala bi preteranom kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić već danas ne bi govorio o mogućnosti raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora povezanih sa predsedničkim izborima 2022. – a to jednostavno znači (iskustvo nas tome uči) da će skupa “politika uspeha” biti nastavljena kako bi vlast sebi obezbedila novi mandat.

Neko je to već primetio, o novim političkim izborima počinje se govoriti i pre nego što je prethodni izborni ciklus završen, pa od juna (redovnih izbora) do danas još nije potpuno konstituisana ni Narodna skupština, a nije izabrana ni vlada. Nešto se čeka, ali niko ne zna šta. Neki čak tvrde da se čeka okončanje predsedničkih izbora u SAD (3. novembra), kao da očekivane “koalicije” ovdašnjih političkih saveznika i sastav vlade zavise od Trampa ili Bajdena? Sudeći po izboru mandatarke za sastav nove-stare vlade Ane Brnabić, malo čemu “svežem” se možemo nadati, pa je otuda još neobičnije što se sa “rekonstituisanjem” stare vlasti toliko čeka, a poslednja je vest da će ona biti okončana “do 8. novembra”.

Ako se i iduće godine nastavi sa “predizbornom ekonomskom politikom”, a svi su izgledi da hoće, Srbiji će sledovati novi veliki budžetski deficit, s obzirom na ovogodišnju stagnaciju industrije i pad izvoza i uvoza – i neizvesne uslove zaokreta u ovim trendovima. Uostalom, i veliki publicitet hipotetičkih rasprava o tome da li će BDP Srbije ove godine opasti za jedan ili tri odsto više je u vezi s “propagandnom zvučnošću” jedne ili druge stope nego sa razvojnim problemom Srbije. Jer, kada jedna zaostala zemlja ne postigne visoku pozitivnu stopu rasta, to je gore nego kada jedna razvijena država doživi pad BDP-a u nekoj godini od 10, pa i više odsto.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

 • Jelka Jovanović: Čemu prava? Jelka Jovanović: Čemu prava?

  Ustavni sud Srbije je prošle sedmice, prvi put posle mnogo vremena, oborio jednu od mera koje je Vlada Srbije donela, i to tokom vanrednog stanja.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side