09.11.2018 Beograd

Dimitrije Boarov: Budžet za 2019.

Dimitrije Boarov: Budžet za 2019.
Iako predlog budžeta Srbije za iduću godinu još nije usvojen u Vladi i, dakako, još nije poznat ni poslanicima Narodne skupštine, oni koji imaju informacije o njegovoj pripremi u Ministarstvu finansija, na osnovu sporadičnih vesti o projekcijama plata i investicija za 2019. godinu, već govore o njegovom “razvojnom” usmerenju.

Tako je Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta u Beogradu u izjavi Tanjugu (početkom ove sedmice) procenio da je “potpuno jasno da napuštamo rigorozne mere štednje i da je pravi momenat za fiskalnu relaksaciju, s obzirom na to da se čini da imamo blage znake hlađenja konjunkture, pogotovo u industriji, pre svega prerađivačkoj industriji. Dobro je da je sada težište na razvoju”.

Od spomenuta “tri pravca” ka podršci razvoju (veće plate, smanjenje opterećenja privrede i porast javnih investicija) – poznato je, zasad, da će primanja zaposlenih u javnom sektoru iduće godine porasti između sedam i 12 odsto, da će fiskalno opterećenje rada biti smanjeno za oko jedan odsto, te da će se povećati izdvajanja za javne investicije za oko 30 milijardi dinara. Nikolić je u spomenutom intervjuu Tanjugu posebno ocenio da je “dobro da država daje takt investicijama i, ako pogledamo izvore rasta sa proizvodne strane, jasno je da rast nosi građevinarstvo i da je reč o infrastrukturnim projektima. Ali, to se takvim intenzitetom neće nastaviti dogodine, budući da ne možemo održati stopu rasta u građevinarstvu od 25 odsto”.

Nikolićevo upozorenje da je građevinarstvo u Srbiji ove godine abnormalno povećalo aktivnost, pa je nerealno očekivati da ono može i iduće godine održati visok porast radova, svakako je na mestu. Pri tome treba imati u vidu da ono i inače ne utiče na opštu konjunkturu srpske privrede onoliko koliko je uticalo u nekadašnje, socijalističko vreme jer ne samo da se smanjuje učešće domaće industrije u ugradnji opreme u nove objekte nego i same građevinske radove sve više preuzimaju stranci.

U tom pravcu dovoljno je ovde samo ovlaš izneti nekoliko primera. Evo, u Novom Sadu u izgradnji novog, velikog trgovinskog centra “Promenada” multinacionalnog Lidla radili su uglavnom rumunske firme i rumunski građevinski radnici (na stranu što se oko ovog objekta već zavrtela priča da odobreni projekat nije poštovan i da će biti ugroženo ne samo vodosnabdevanje nego i atmosferska kanalizacija celog grada). Zatim, novi čortanovački željeznički tunel na pruzi Beograd – Novi Sad grade Rusi, na koridoru 11 rade Kinezi, budući “Šumadijski koridor” navodno će graditi američki (bolje reći internacionalni) Behtel, itd. Srpsko građevinarstvo je očigledno ostalo bez krupnijih građevinskih firmi i tehnološki je toliko zaostalo da retko uspeva da dobije krupnije poslove.

Ivan Nikolić, što je zanimljivo, smatra da su projekcije budžeta Srbije za 2019. godinu, u pogledu stope rasta, “konzervativne”, što je u ekonomiji praktično postao eufemizam za oprezno, skromno i realistično planiranje budućnosti. On tako spominje da se posle očekivanog ovogodišnjeg porasta BDP-a Srbije od 4,2 odsto, za iduću godinu projektuje stopa realnog rasta od 3,5 odsto, četiri odsto za 2020. i u 2021. godini isto četiri odsto. Sve će to, naravno, zavisiti i od ekonomskih trendova u svetu.

Prema svemu što smo ovde citirali, stiče se utisak da kvalifikovanje obrisa budžeta za iduću godinu kao “razvojnog budžeta” spada u domen “prejake retorike” iako je u stručnoj terminologiji takvo kvalifikovanje korektno kada se budžetska potrošnja koristi makar i za relativno skroman privredni rast u budućnosti. Sa ovakvim zastojem u reformama u Srbiji (navodno zbog Kosovskog pitanja), o čemu postoje brojna svedočanstva, i s pogoršanjem uslova poslovanja (slučaj Duing biznis liste) “konzervativne” projektovane stope privrednog rasta veće od 3-4 odsto godišnje doista deluju nedostižno.

 

 

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Nadežda Gaće: ID SRBIJE Nadežda Gaće: ID SRBIJE

  Srbija ima nesvakidašnji problem; živi sa zabunama oko definicije svoje teritorije.

 • Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo

  Posle makedonskog referenduma i glasanja o ustavnim promenama u Skupštini, ruska reakcija je bila da je sve to nelegitimno.

 • Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti

  Pre neki dan, u našoj štampi su se “srele” dve informacije o poslovanju Gaspromovog NIS-a u Srbiji i o veličini rudne rente koja se sliva u naše državne budžete, koje “povezuje” ne ono što je u njima rečeno već ono što tim vestima nedostaje (ili ostaje nejasno).

 • Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

  Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

 • Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd. Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd.

  Brazil se potvrdio kao zemlja vrhunskih paradoksa: hvaljen po tome što nema spoljnih neprijatelja, najednom je pokazao sklonost da na čelo države dovede političara koji masovno “vidi” neprijatelje unutar njega.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side