Da li se priprema nova strategija za Kosovo
21.11.2011 Beograd

Da li se priprema nova strategija za Kosovo

Da li se priprema nova strategija za Kosovo
Govor predsednika Borisa Tadića u Londonu može se tumačiti kao nagoveštaj zaokreta, ali i kao pokušaj da se Brisel odobrovolji pred odluku o početku pregovora sa Srbijom.

Srbija nije zvanično promenila politiku prema Kosovu, ali uveliko razmišlja o opcijama koje bi bile prilagođenije realnosti na terenu i odnosima na međunarodnoj sceni. Takav zaključak proizlazi iz prošlonedeljnog govora predsednika Srbije Borisa Tadića održanom tokom posete Londonu.

Tadić je, između ostalog, rekao da treba biti kreativan jer granice u EU postaju manje važne od kvaliteta života građana i zajednica u kojima živimo, da Beograd treba da dobije “garancije za funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu”, da uvek treba “imati u vidu strahove i sudbinu manjinskog stanovništva” i da Srbija želi da Kosovo učestvuje “u našim regionalnim forumima”.

Ovi stavovi srpskog predsednika, koji su u domaćim medijima prošli nezapaženo, a nisu ih komentarisali ni analitičari ni drugi političari, mogli bi da imaju dalekosežan značaj. Jer, u prvi plan se ne ističe teza o Srbima u Srbiji, čiji je Kosovo neotuđivi deo, nego se govori o garancijama za srpsku zajednicu na Kosovu. Granice su manje važne od kvaliteta života, a vrata za učešće Kosova na regionalnim forumima su otvorena.

Da li je reč o nagoveštaju promene kursa, ili čak promene strategije u odnosu na kosovsku krizu ili naprosto o “tekućem prilagođavanju situaciji” sračunatom na to da se Briselu pošalje pozitivan signal pre 9. decembra, kada bi trebalo da bude potvrđena kandidatura Srbije za Evropsku uniju? Definitivnog odgovora na to pitanje nema jer nikome, izgleda, nije jasno da li je i kada moguće sprovesti neku novu platformu.

Obavešteni izvori kažu da će Srbiji ipak biti odobren početak pregovora, bez obzira na to što su izgledi da Beograd do 9. decembra reši krizu na severu Kosova veoma mali. To bi moglo da znači da Brisel i drugi evropski centri veruju u obećanja da će se naći rešenje za sever Kosova, ali je malo verovatno da će prestati da insistiraju na stavu da srpske vlasti politiku prema Kosovu moraju da prilagode realnosti na terenu.  

Ono što je Tadić rekao jeste primereno realnosti na terenu i realnim kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim procenama razvoja situacije u regionu, ali nije pretočeno u konkretan koncept iza koga bi stala vlada i parlament. U politici se, kao i u mnogim drugim oblastima, u stvarne rezultate računaju smao one ideje koje daju rezultate i u praksi.

Da li je, kada i pod kojim uslovima moguće sprovesti ovakve principe i da li se uopšte treba njima baviti za portal Novog magazina govore Jovan Teokarević i Oliver Ivanović

autor: Dragan Janjić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 21.11.2011, 20:10h marica (1)

  Dok Tadic deli albanskoj deci u Presevu i Bujanovcu stipendije, srpska deca ostaju bez njih jer , navodno, nema para u budzetu Srbije.Srbi sa Kosova moraju da traze pasose u Koordinacionom centru u Beogradu i ako zele da putuju po toj Evropi, moraju da mole za vize u ambasadama po Pristini , do koje, vrlo cesto moraju doci uz pratnju policije a za to vreme kosovski siptari se za nekoliko hiljada evra prijavljuju kod rodjaka u Presevu i Bujanovcu i uyimaju beyviyne pasose i slobodno putuju po Evropi kao slobodni gradjani Srbije_Bravo Tadicui! Eto ti tvoje Evrope! A mi Srbi s Kosova neka budemo gradjani dreugog reda i u odnosu na Pristinu i u odnosu na Beograd1 A da nepricamo o neljubaznosti osoblja u Ljermontovoj koje za dvadesetak evrica pokazuje najvecu snishodljivost prema siptarima kad deli pasose a Srbi prolaze kao bosi po trnju. Svaka cast na odbrani Srba i njihovih prava!

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje

  Čadež je nedavno rekao: “Tu smo – gde smo i moramo da radimo zajedno, privrede su nam povezane više nego što ljudi znaju, što mogu i da pretpostave i što političari ne razumeju.” Ne znam zašto se u poslednjim spekulacijama o budućem premijeru Srbije Čadež više ne spominje, ali sada mogu da pretpostavim zašto je tako.

 • Vladimir Gligorov: Plate Vladimir Gligorov: Plate

  Udvostručiti plate u evrima za, recimo, pet godina veoma je teško ostvarljivo.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

 • Vladimir Gligorov: Improvizacije Vladimir Gligorov: Improvizacije

  Kako već i biva sa improvizacijama, i ova oko susreta u Americi neslavno je prošla. Slično će, međutim, biti i sa briselskim zabludama.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side