Bukvar
03.11.2011 Beograd

Bukvar

Bukvar
Skoro nezapaženo prošlo je vrlo zanimljivo štivo „iz pera“ - Ministarstva finansija. Javnost je ostala ravnodušna na podatke iz izveštaja „Privredni rezultati u 2010“ iz kojeg se vidi ekonomsko stanje u Srbiji deset godina od početka tranzicije i u godini koju je obeležila najžešća globalna ekonomska kriza. Prema onome što je u izveštaju, ispada da je reč o svojevrsnom Bukvaru srpske tranzicije koji bi kao obaveznu lektiru morali da pročitaju politički demagozi, samozvani akademici, izvikani analitičari i priučeni novinari.

Nije prilika i mesto da se prepisuje ceo bukvar, spominjemo samo nekoliko „slova“ (pojmova), tek toliko da se pomogne dekontaminacija u poslednje vreme veoma uprljanog javnog prostora u kojem su učestvovali spomenuti zagađivači. Dakle, evo igre „na slovo, na slovo“ srpske tranzicije.

Slovo P – privatizacija: Podaci govore da je bila uspešna. Najuspešnijih 100 preduzeća u Srbiji ostvarili su neto dobit od 93,7 milijardi dinara (937 miliona evra), a u periodu od 2005. do 2010. godine povećali su broj zaposlenih za 45.000. Cela privreda Srbije je neto gubitaš (89,7 milijardi dinara ili 870 miliona evra) i u njoj je broj radnika smanjen za 117.000.

Slovo S – svojina (privatna): Pokazala se kao superiorna. Vlasnici najuspešnijih preduzeća u Srbiji su strane kompanije. Te firme imale su natprosečnu ukupnu profitnu stopu (7,33 prema 4,45 u celoj privredi) i natprosečnu fleksibilnost jer je njihov oporavak od krize bio efikasniji – u odnosu na 2009. godinu imala su natprosečnu realnu stopu rasta ukupnog prihoda (24,6 odsto prema 7,3 u celoj privredi), rast broja zaposlenih (12,8 odsto, ukupna privreda imala je pad od 5,3 odsto) i rast dobiti. Te firme stvorile su više od petine BDP-a i trećinu ukupne dobiti privrede Srbije.

Slovo J – javna preduzeća (državna svojina): Te firme i pored izdašne vladine podrške i pomoći nisu se pokazale efikasnim i produktivnim. Nerestrukturirana javna preduzeća su neto gubitaši i stvaraju najveći deo gubitka (više od 40 odsto), to čini 10 odsto gubitka ukupne srpske privrede. Državna preduzeća imala su rast neto dobiti ispod jedan odsto, a u dobiti cele privrede učestvuju sa 9,5 odsto.

Slovo R – reforme: Zbog nedovršenih promena privreda Srbije je u 2010. godini imala neto gubitak (870 miliona evra), a ukupan gubitak (četiri milijarde evra) za jednu trećinu veći od ostvarene dobiti, broj zaposlenih smanjen je za 70.000 radnika, osnovano je 6,2 odsto manje, a ugašeno 160 odsto više preduzeća u poređenju sa 2009.

Slovo I – investicije: kad nemaju šta drugo da rade, spin doktori postaju vračare u medijima s pitanjem „Može li Novak da dovede i Mercedes“. Ne može. Ako je 100 najuspešnijih firmi u proseku imalo profit nešto više od devet miliona evra, onda Mercedes neće da dođe ne zato što ne voli Srbiju, nego zato što mu se ne isplati da u njoj posluje.

Slovo K – Kostić Miodrag: omiljeni lik za „ispiranje usta“ srpskih medija („tajkun“) postao je reputabilni biznismen. Njegova firma (Sunoko) za godinu dana napredovala je 42 mesta na listi 100 najuspešnijih, a MK Grupa za šest mesta, i zauzela 29. poziciju.

autor: Miša Brkić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture

  Malo je reći da svetsko tržište, od kojeg Srbija sve više zavisi, posle korone neće biti onakvo kakvo je bilo pre pandemije. Neće biti isto ni u samoj Srbiji. Zbog svega toga suočićemo se s hitnom potrebom restrukturiranja cele privrede, što obično prilično košta i donosi nove rizike.

 • Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu

  Znam mnoge ljude koji su se tokom godine mnogo čega odricali da bi putovali i letovali širom sveta i o tome potom sve vreme govorili u svojim prijateljskim krugovima, pokazivali slike, itd. Ako im se to oduzme, njihov život će u suštinskom smislu postati siromašniji.

 • Mijat Lakićević: Dijalog u paklu... Mijat Lakićević: Dijalog u paklu...

  Sportski ideolog Nebojša Čović izjavio je pre neki dan da je “Crvena zvezda narodski klub”, te da je kao takva “prethodnih godina odlično predstavljala državu Srbiju, glavni grad Beograd i region”.

 • Momčilo Pantelić: Korona-triler Momčilo Pantelić: Korona-triler

  Kad se neko zlo izrodi na Istoku, a najveće žrtve odnese na Zapadu, je li to dovoljno za novi Hladni rat? Ovako uprošćena strateška nedoumica razmahala se po svetu povodom pandemije koja se začela u Kini, a dosad najviše ojadila Evropu i Ameriku.

 • Vladimir Gligorov: Virus u regiji Vladimir Gligorov: Virus u regiji

  Srbija ima značajno veći broj obolelih nego zemlje u susedstvu, ali ne i veći broj umrlih. Zapravo, tek nešto više od dva odsto obolelih je umrlo, dok je u svim drugim zemljama u susedstvu taj procenat veći.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Vladimir Gligorov: Hibridi Vladimir Gligorov: Hibridi

  Koja je saznajna korist od hibridnih režima? Takođe, šta se postiže višekriterijumskim ocenjivanjem?

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side