Antievropski dim
04.07.2011 Beograd

Antievropski dim

Antievropski dim
"Valjda će ta Evropska unija da se raspadne dok dođe red na nas”, kaže mlada žena svoj starijoj prijateljici vozeći se autobusom 84. Naćulim uši da čujem šta to mlada majka koja drži ćerkicu u krilu ima protiv evropske budućnosti svog deteta i zagrcnem se od smeha na primedbu: “Nisam luda da plaćam kutiju cigareta četri evra, kao kad odem u Francusku!”

Posle mi nije bilo smešno. Ne zato što je u pravu ili nije, nego zbog suženog rakursa, budućnosti svedene na dimenziju koja ne bi smela da bude odlučujuća ni za manje važne stvari. Da ne bude zabune, kao pušač - povratnik posle višegodišnje pauze - ne priželjkujem evropsku cenu kutije cigareta. Naprotiv, biće to skupa zanimacija. Ma, nisam srećna ni što je uporni Tomica Milosavljević, više zbog poriva da nam sredinu učini zdravijom, nego zbog direktiva EU, proterao duvanski dim sa većine javnih mesta; nepraktično mi je da nalazim kutke gde bez griže savesti i kršenja zakona mogu da zapalim duvan.

Začudilo me kako decenijska priča Srbija je Evropa staje u jednu inadžijsku rečenicu koja, uzgred, nema mnogo veze sa EU. Cene duvana su domicilna stvar, od vlasti zavisi hoće li ih i koliko opteretiti porezima i prirezima i tako obezbediti, s jedne strane novac za budžet, a s druge učiniti ih manje dostupnim posebno mladima. Ima, naravno, zdravstvenih i sličnih preporuka i EU-direktiva, ali posle pogroma na duvanski dim koji je sproveo Tomica Milosavljević one su mačiji kašalj.

Pa, ipak, mlada majka od lista duvana ne vidi polje. Zašto? Da li je evroskepticizam u Srbiji toliko jak da nadjača propagandu? Ili je decenijsko izjednačavanje EU sa NATO, koji nas asocira na bombardovanje, ono što tas pomera i traži imaginarne izgovore? Ili je evropropaganda nedovoljna i još više nerazumljiva?

Biće da je od svega pomalo, ali prva dva se leče trećim i to ne floskulama kojima nas zasipaju politčari, već jasnim i prostim objašnjenjima. O svemu. Mladoj majci valja reći da će joj cenu duvana i dalje određivati Vlada, bez obzira koje provenijencije bila, svaka će na grehu pušača puniti budžet. Seljaci će peći rakiju, samo neće biti zozovače, klaće prasce i jaganjce, samo ne sisačad, kuvati džem i raditi sve što i sada, samo sa malo više obzira prema onima oko sebe.

A Kosovo? Pa i to je floskula koja ide u paketu sa anti-EU. Posebno su joj skloni oni koji nogom nisu kročili na tzv. svetu srpsku zemlju i oni koji moraju da traže propusnicu Prištine da bi se prekrstili u Dečanima.

autor: Jelka Jovanović
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 12.10.2011, 22:58h MrGood (4)

  E moja Jelka, kad bi stvari bile tako proste. I kod mlade majke i kod tebe. RAzlika između vas dve je u načinu izražavanja. Ti si rečita, pa ti se čini da ćeš grčko-latinskim izrazima da pokriješ činjenicu da mašiš suštinu. I mlada majka misli iz tupog ugla. Nedostaju joj godine školovanja. Inače među vama nema razlike. Čini mi se da je tvoja učenost produkt kvaliteta srpskog školstva: Malo košta, a još manje vredi.

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture

  Malo je reći da svetsko tržište, od kojeg Srbija sve više zavisi, posle korone neće biti onakvo kakvo je bilo pre pandemije. Neće biti isto ni u samoj Srbiji. Zbog svega toga suočićemo se s hitnom potrebom restrukturiranja cele privrede, što obično prilično košta i donosi nove rizike.

 • Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu

  Znam mnoge ljude koji su se tokom godine mnogo čega odricali da bi putovali i letovali širom sveta i o tome potom sve vreme govorili u svojim prijateljskim krugovima, pokazivali slike, itd. Ako im se to oduzme, njihov život će u suštinskom smislu postati siromašniji.

 • Mijat Lakićević: Dijalog u paklu... Mijat Lakićević: Dijalog u paklu...

  Sportski ideolog Nebojša Čović izjavio je pre neki dan da je “Crvena zvezda narodski klub”, te da je kao takva “prethodnih godina odlično predstavljala državu Srbiju, glavni grad Beograd i region”.

 • Momčilo Pantelić: Korona-triler Momčilo Pantelić: Korona-triler

  Kad se neko zlo izrodi na Istoku, a najveće žrtve odnese na Zapadu, je li to dovoljno za novi Hladni rat? Ovako uprošćena strateška nedoumica razmahala se po svetu povodom pandemije koja se začela u Kini, a dosad najviše ojadila Evropu i Ameriku.

 • Vladimir Gligorov: Virus u regiji Vladimir Gligorov: Virus u regiji

  Srbija ima značajno veći broj obolelih nego zemlje u susedstvu, ali ne i veći broj umrlih. Zapravo, tek nešto više od dva odsto obolelih je umrlo, dok je u svim drugim zemljama u susedstvu taj procenat veći.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Vladimir Gligorov: Hibridi Vladimir Gligorov: Hibridi

  Koja je saznajna korist od hibridnih režima? Takođe, šta se postiže višekriterijumskim ocenjivanjem?

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side