07.11.2018 Beograd

Andrej Zarević: Samo polako

Andrej Zarević: Samo polako
Povodom pada Srbije na listi Duing biznis Svetske banke, premijerka Ana Brnabić je priznala da je Srbija spora u sprovođenju reformi. Uz to, rekla je da je i razočarana i zadovoljna rejtingom Srbije.

Premijerkine reči možda i ponajbolje predstavljaju konfuziju koja vlada Srbijom već više decenija. I to ne samo zbog toga što je premijerka istovremeno u dva suprotna psihološka stanja. Za to je našla neko racionalno objašnjenje. Naime, razočarana je što je Srbija pala za pet mesta na listi, ali zadovoljna je što se u ukupnom skoru Srbija ipak poboljšala u odnosu na pre godinu dana. Stvar je u tome što je Ana Brnabić priznala da kada ne date sve od sebe, neko drugi uloži maksimalan napor i prestigne vas.

Premijerka je, kaže, izvukla pouku i zaključila da treba biti brži. “Dakle, hajde da nastavimo da radimo, ali hajde da radimo brže nego što smo radili dosad”, poručila je ona u izjavi u Oksfordu. Kao da neki apstraktni mi treba da budemo brži, a ne njena vlada i ministri. Pa je izostalo pitanje ko je, eto, odgovoran što je Srbija pala na Duing biznis listi. Nije da je ta lista bogznašta, u mnogim zemljama se ona osporava, ali je ranijih godina nekoliko dana (nedelja, meseci?) slavljen uspeh u napredovanju na njoj. Isto tako bi valjda trebalo pozvati na odgovornost za pad, ali premijerka se o tome nije oglasila. Oglasio se predsednik Vučić, kao da bi on uopšte trebalo da se pita za odgovornost u Vladi. Ali, navodno, oglasio se. Makar tako pišu tabloidi. I ostaje veliko pitanje da li će iko biti odgovoran ili je tabloidno pljuvanje opet samo način da se pojedinci u Vladi upozore da imaju ograničen rok.

Pad na Duing listi samo je jedan od pokazatelja da Srbija zapravo mili umesto da se menja maksimalnom brzinom kako bi mogla ući u Evropsku uniju ili, ako to već baš i ne želi, samo to da njeni građani žive bolje. Privredni rast u proseku je u proteklih šest godina bio manji od jedan odsto i sa ovogodišnjih četiri i kusur odsto Srbija se neće bitno približiti zemljama koje su ispred nje. Potreban je kontiunirani rast od preko pet odsto da bismo se u doglednoj budućnosti približili makar državama koje su ispod evropskog proseka.

Ali nije reč samo o ekonomiji. Gde god da se pogleda, Srbija puzi, a trebalo bi da je u sprintu. Kod ustavnih amandmana u vezi s pravosuđem Vlada je predložila nešto za šta se moglo pretpostaviti da će naići na negativnu ocenu. Pa se onda sačekalo na odgovor, pa nisu usvojene sve preporuke, pa se tako odugovlači reforma pravosuđa, koja je isto tako važna za onu nesrećnu listu.

Ili medijska strategija. Bila je jedna. I onda druga, pa sada treća, šta li. Za to vreme državna novinska agencija, koja je silom zakona ugašena pre tri godine, i dalje funkcioniše. I šta će neki strani investitor da pomisli ako razmatra da investira u Srbiji – da li to da u njoj postoji kompanija koja po zakonu ne treba da postoji, ali je država pomaže iz sve snage zato što joj valjda odgovara kako je ta kompanija hvali na sav glas.

Ili evropske integracije. Kao što znamo, Srbija je, jelte, lider u evropskim integracijama među entitetima na Zapadnom Balkanu. Među šest njih. Ali od 35 pregovaračkih poglavlja, Srbija je otvorila 14. Dakle, nešto više od trećine. Do kraja godine ih možda otvori još tri, pa će više od trećine biti nešto manje od polovine. Crna Gora je u međuvremenu otvorila sva pregovaračka poglavlja. Srbija ovim tempom jedva da će otvoriti sva poglavlja do vremena kada zapravo treba da ih zatvori da bi ušla u EU 2025. I to valjda nešto govori o tome kakva je Srbija zemlja za investiranje.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu

  Izborni apstinenti i oni koji to po prirodi nisu, ali misle da će im samonametnuta politička izolacija sačuvati zdravlje i raspoloženje, odluku da ne učestvuju u kreiranju svog života najčešće pravdaju sintagmom da su “svi oni isti”.

 • Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu

  Svi smo mi Karakas, moglo bi se prigodno kazati. Doista, gotovo da nema dela sveta koji u dramama prestonice Venecuele ne prepoznaje bar neki delić sebe.

 • Jelka Jovanović: Lekcija No1 Jelka Jovanović: Lekcija No1

  Najbolji svetski teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu na planeti 2018. godine po izboru Akademije Laureus.

 • Momčilo Pantelić: Buka oko bauka Momčilo Pantelić: Buka oko bauka

  Ne verujem u veštice, ali da ih ima, ima ih – svojevremena je izreka jednog argentinskog sveštenika, čiji je smisao ovih dana nehotice preuzeo predsednik SAD. Ni on ne veruje u socijalizam, ali “uviđa” da taj “bauk” ne samo da postoji već i da se oštri da mu preotme Belu kuću.

 • Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad

  Kažu da su pre 630 godina, posle boja na Kosovu, zvona zvonila čak u Parizu. Danas bi mir na Kosovu imao još širi odjek.

 • Dimitrije Boarov: Polovna Srbija Dimitrije Boarov: Polovna Srbija

  Sada kada očekujemo statističke podatke o startnom nivou prosečnih plata u Srbiji u ovoj godini posle Vladine povišice, ponovo se pokreće pitanje zašto mesečne plate u privatnim preduzećima rastu sporije nego one u “opštoj državi”.

 • Jelka Jovanović: Asocijalna mreža Jelka Jovanović: Asocijalna mreža

  Šta to mladi ljudi rade na socijalnim mrežama kad ih iznenada obuzme neodoljiv osećaj promašenosti, pa u rano zimsko jutro izađu napolje i ubiju prvog ko im naiđe?

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side