07.11.2018 Beograd

Andrej Zarević: Samo polako

Andrej Zarević: Samo polako
Povodom pada Srbije na listi Duing biznis Svetske banke, premijerka Ana Brnabić je priznala da je Srbija spora u sprovođenju reformi. Uz to, rekla je da je i razočarana i zadovoljna rejtingom Srbije.

Premijerkine reči možda i ponajbolje predstavljaju konfuziju koja vlada Srbijom već više decenija. I to ne samo zbog toga što je premijerka istovremeno u dva suprotna psihološka stanja. Za to je našla neko racionalno objašnjenje. Naime, razočarana je što je Srbija pala za pet mesta na listi, ali zadovoljna je što se u ukupnom skoru Srbija ipak poboljšala u odnosu na pre godinu dana. Stvar je u tome što je Ana Brnabić priznala da kada ne date sve od sebe, neko drugi uloži maksimalan napor i prestigne vas.

Premijerka je, kaže, izvukla pouku i zaključila da treba biti brži. “Dakle, hajde da nastavimo da radimo, ali hajde da radimo brže nego što smo radili dosad”, poručila je ona u izjavi u Oksfordu. Kao da neki apstraktni mi treba da budemo brži, a ne njena vlada i ministri. Pa je izostalo pitanje ko je, eto, odgovoran što je Srbija pala na Duing biznis listi. Nije da je ta lista bogznašta, u mnogim zemljama se ona osporava, ali je ranijih godina nekoliko dana (nedelja, meseci?) slavljen uspeh u napredovanju na njoj. Isto tako bi valjda trebalo pozvati na odgovornost za pad, ali premijerka se o tome nije oglasila. Oglasio se predsednik Vučić, kao da bi on uopšte trebalo da se pita za odgovornost u Vladi. Ali, navodno, oglasio se. Makar tako pišu tabloidi. I ostaje veliko pitanje da li će iko biti odgovoran ili je tabloidno pljuvanje opet samo način da se pojedinci u Vladi upozore da imaju ograničen rok.

Pad na Duing listi samo je jedan od pokazatelja da Srbija zapravo mili umesto da se menja maksimalnom brzinom kako bi mogla ući u Evropsku uniju ili, ako to već baš i ne želi, samo to da njeni građani žive bolje. Privredni rast u proseku je u proteklih šest godina bio manji od jedan odsto i sa ovogodišnjih četiri i kusur odsto Srbija se neće bitno približiti zemljama koje su ispred nje. Potreban je kontiunirani rast od preko pet odsto da bismo se u doglednoj budućnosti približili makar državama koje su ispod evropskog proseka.

Ali nije reč samo o ekonomiji. Gde god da se pogleda, Srbija puzi, a trebalo bi da je u sprintu. Kod ustavnih amandmana u vezi s pravosuđem Vlada je predložila nešto za šta se moglo pretpostaviti da će naići na negativnu ocenu. Pa se onda sačekalo na odgovor, pa nisu usvojene sve preporuke, pa se tako odugovlači reforma pravosuđa, koja je isto tako važna za onu nesrećnu listu.

Ili medijska strategija. Bila je jedna. I onda druga, pa sada treća, šta li. Za to vreme državna novinska agencija, koja je silom zakona ugašena pre tri godine, i dalje funkcioniše. I šta će neki strani investitor da pomisli ako razmatra da investira u Srbiji – da li to da u njoj postoji kompanija koja po zakonu ne treba da postoji, ali je država pomaže iz sve snage zato što joj valjda odgovara kako je ta kompanija hvali na sav glas.

Ili evropske integracije. Kao što znamo, Srbija je, jelte, lider u evropskim integracijama među entitetima na Zapadnom Balkanu. Među šest njih. Ali od 35 pregovaračkih poglavlja, Srbija je otvorila 14. Dakle, nešto više od trećine. Do kraja godine ih možda otvori još tri, pa će više od trećine biti nešto manje od polovine. Crna Gora je u međuvremenu otvorila sva pregovaračka poglavlja. Srbija ovim tempom jedva da će otvoriti sva poglavlja do vremena kada zapravo treba da ih zatvori da bi ušla u EU 2025. I to valjda nešto govori o tome kakva je Srbija zemlja za investiranje.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Nadežda Gaće: ID SRBIJE Nadežda Gaće: ID SRBIJE

  Srbija ima nesvakidašnji problem; živi sa zabunama oko definicije svoje teritorije.

 • Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo

  Posle makedonskog referenduma i glasanja o ustavnim promenama u Skupštini, ruska reakcija je bila da je sve to nelegitimno.

 • Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti

  Pre neki dan, u našoj štampi su se “srele” dve informacije o poslovanju Gaspromovog NIS-a u Srbiji i o veličini rudne rente koja se sliva u naše državne budžete, koje “povezuje” ne ono što je u njima rečeno već ono što tim vestima nedostaje (ili ostaje nejasno).

 • Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

  Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

 • Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd. Momčilo Pantelić: “Tropski Tramp” itd.

  Brazil se potvrdio kao zemlja vrhunskih paradoksa: hvaljen po tome što nema spoljnih neprijatelja, najednom je pokazao sklonost da na čelo države dovede političara koji masovno “vidi” neprijatelje unutar njega.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side