07.11.2018 Beograd

Andrej Zarević: Samo polako

Andrej Zarević: Samo polako
Povodom pada Srbije na listi Duing biznis Svetske banke, premijerka Ana Brnabić je priznala da je Srbija spora u sprovođenju reformi. Uz to, rekla je da je i razočarana i zadovoljna rejtingom Srbije.

Premijerkine reči možda i ponajbolje predstavljaju konfuziju koja vlada Srbijom već više decenija. I to ne samo zbog toga što je premijerka istovremeno u dva suprotna psihološka stanja. Za to je našla neko racionalno objašnjenje. Naime, razočarana je što je Srbija pala za pet mesta na listi, ali zadovoljna je što se u ukupnom skoru Srbija ipak poboljšala u odnosu na pre godinu dana. Stvar je u tome što je Ana Brnabić priznala da kada ne date sve od sebe, neko drugi uloži maksimalan napor i prestigne vas.

Premijerka je, kaže, izvukla pouku i zaključila da treba biti brži. “Dakle, hajde da nastavimo da radimo, ali hajde da radimo brže nego što smo radili dosad”, poručila je ona u izjavi u Oksfordu. Kao da neki apstraktni mi treba da budemo brži, a ne njena vlada i ministri. Pa je izostalo pitanje ko je, eto, odgovoran što je Srbija pala na Duing biznis listi. Nije da je ta lista bogznašta, u mnogim zemljama se ona osporava, ali je ranijih godina nekoliko dana (nedelja, meseci?) slavljen uspeh u napredovanju na njoj. Isto tako bi valjda trebalo pozvati na odgovornost za pad, ali premijerka se o tome nije oglasila. Oglasio se predsednik Vučić, kao da bi on uopšte trebalo da se pita za odgovornost u Vladi. Ali, navodno, oglasio se. Makar tako pišu tabloidi. I ostaje veliko pitanje da li će iko biti odgovoran ili je tabloidno pljuvanje opet samo način da se pojedinci u Vladi upozore da imaju ograničen rok.

Pad na Duing listi samo je jedan od pokazatelja da Srbija zapravo mili umesto da se menja maksimalnom brzinom kako bi mogla ući u Evropsku uniju ili, ako to već baš i ne želi, samo to da njeni građani žive bolje. Privredni rast u proseku je u proteklih šest godina bio manji od jedan odsto i sa ovogodišnjih četiri i kusur odsto Srbija se neće bitno približiti zemljama koje su ispred nje. Potreban je kontiunirani rast od preko pet odsto da bismo se u doglednoj budućnosti približili makar državama koje su ispod evropskog proseka.

Ali nije reč samo o ekonomiji. Gde god da se pogleda, Srbija puzi, a trebalo bi da je u sprintu. Kod ustavnih amandmana u vezi s pravosuđem Vlada je predložila nešto za šta se moglo pretpostaviti da će naići na negativnu ocenu. Pa se onda sačekalo na odgovor, pa nisu usvojene sve preporuke, pa se tako odugovlači reforma pravosuđa, koja je isto tako važna za onu nesrećnu listu.

Ili medijska strategija. Bila je jedna. I onda druga, pa sada treća, šta li. Za to vreme državna novinska agencija, koja je silom zakona ugašena pre tri godine, i dalje funkcioniše. I šta će neki strani investitor da pomisli ako razmatra da investira u Srbiji – da li to da u njoj postoji kompanija koja po zakonu ne treba da postoji, ali je država pomaže iz sve snage zato što joj valjda odgovara kako je ta kompanija hvali na sav glas.

Ili evropske integracije. Kao što znamo, Srbija je, jelte, lider u evropskim integracijama među entitetima na Zapadnom Balkanu. Među šest njih. Ali od 35 pregovaračkih poglavlja, Srbija je otvorila 14. Dakle, nešto više od trećine. Do kraja godine ih možda otvori još tri, pa će više od trećine biti nešto manje od polovine. Crna Gora je u međuvremenu otvorila sva pregovaračka poglavlja. Srbija ovim tempom jedva da će otvoriti sva poglavlja do vremena kada zapravo treba da ih zatvori da bi ušla u EU 2025. I to valjda nešto govori o tome kakva je Srbija zemlja za investiranje.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Vladimir Gligorov: Kosovske carine Vladimir Gligorov: Kosovske carine

  Ako sam dobro razumeo, Kosovo carini uvoz iz Srbije, i Bosne i Hercegovine, po stopi od 100 odsto.

 • Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni

  Pre 22 godine koleginica S. Č. je, izveštavajući sa protesta tadašnje opozicije – slične današnjoj i po idejnoj šarolikosti i po organizacionim ne/sposobnostima – napisala da se na kišoviti i hladni Đurđic okupilo tridesetak hiljada ljudi.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove

  Čini mi se da nam neprijatelji i nisu potrebni jer sami sebi štetimo više. Mnogi naši mediji, političari, intelektualci i “intelektualci” sa malih ekrana utrkuju se u otkrivanju zavera i neprijatelja: “Ameri obučavaju Šiptare za rat protiv Srba”, “Britanski ambasador je najveći zaverenik i direktni eksponent sve-svetske borbe protiv Srbije”, “Impotentna Evropa, koja se raspada, šuruje sa Prištinom protiv nas”, “Između Putina i Tačija postoji tajna veza” , “Susedi se udružuju protiv nas”…

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side