07.11.2018 Beograd

Andrej Zarević: Samo polako

Andrej Zarević: Samo polako
Povodom pada Srbije na listi Duing biznis Svetske banke, premijerka Ana Brnabić je priznala da je Srbija spora u sprovođenju reformi. Uz to, rekla je da je i razočarana i zadovoljna rejtingom Srbije.

Premijerkine reči možda i ponajbolje predstavljaju konfuziju koja vlada Srbijom već više decenija. I to ne samo zbog toga što je premijerka istovremeno u dva suprotna psihološka stanja. Za to je našla neko racionalno objašnjenje. Naime, razočarana je što je Srbija pala za pet mesta na listi, ali zadovoljna je što se u ukupnom skoru Srbija ipak poboljšala u odnosu na pre godinu dana. Stvar je u tome što je Ana Brnabić priznala da kada ne date sve od sebe, neko drugi uloži maksimalan napor i prestigne vas.

Premijerka je, kaže, izvukla pouku i zaključila da treba biti brži. “Dakle, hajde da nastavimo da radimo, ali hajde da radimo brže nego što smo radili dosad”, poručila je ona u izjavi u Oksfordu. Kao da neki apstraktni mi treba da budemo brži, a ne njena vlada i ministri. Pa je izostalo pitanje ko je, eto, odgovoran što je Srbija pala na Duing biznis listi. Nije da je ta lista bogznašta, u mnogim zemljama se ona osporava, ali je ranijih godina nekoliko dana (nedelja, meseci?) slavljen uspeh u napredovanju na njoj. Isto tako bi valjda trebalo pozvati na odgovornost za pad, ali premijerka se o tome nije oglasila. Oglasio se predsednik Vučić, kao da bi on uopšte trebalo da se pita za odgovornost u Vladi. Ali, navodno, oglasio se. Makar tako pišu tabloidi. I ostaje veliko pitanje da li će iko biti odgovoran ili je tabloidno pljuvanje opet samo način da se pojedinci u Vladi upozore da imaju ograničen rok.

Pad na Duing listi samo je jedan od pokazatelja da Srbija zapravo mili umesto da se menja maksimalnom brzinom kako bi mogla ući u Evropsku uniju ili, ako to već baš i ne želi, samo to da njeni građani žive bolje. Privredni rast u proseku je u proteklih šest godina bio manji od jedan odsto i sa ovogodišnjih četiri i kusur odsto Srbija se neće bitno približiti zemljama koje su ispred nje. Potreban je kontiunirani rast od preko pet odsto da bismo se u doglednoj budućnosti približili makar državama koje su ispod evropskog proseka.

Ali nije reč samo o ekonomiji. Gde god da se pogleda, Srbija puzi, a trebalo bi da je u sprintu. Kod ustavnih amandmana u vezi s pravosuđem Vlada je predložila nešto za šta se moglo pretpostaviti da će naići na negativnu ocenu. Pa se onda sačekalo na odgovor, pa nisu usvojene sve preporuke, pa se tako odugovlači reforma pravosuđa, koja je isto tako važna za onu nesrećnu listu.

Ili medijska strategija. Bila je jedna. I onda druga, pa sada treća, šta li. Za to vreme državna novinska agencija, koja je silom zakona ugašena pre tri godine, i dalje funkcioniše. I šta će neki strani investitor da pomisli ako razmatra da investira u Srbiji – da li to da u njoj postoji kompanija koja po zakonu ne treba da postoji, ali je država pomaže iz sve snage zato što joj valjda odgovara kako je ta kompanija hvali na sav glas.

Ili evropske integracije. Kao što znamo, Srbija je, jelte, lider u evropskim integracijama među entitetima na Zapadnom Balkanu. Među šest njih. Ali od 35 pregovaračkih poglavlja, Srbija je otvorila 14. Dakle, nešto više od trećine. Do kraja godine ih možda otvori još tri, pa će više od trećine biti nešto manje od polovine. Crna Gora je u međuvremenu otvorila sva pregovaračka poglavlja. Srbija ovim tempom jedva da će otvoriti sva poglavlja do vremena kada zapravo treba da ih zatvori da bi ušla u EU 2025. I to valjda nešto govori o tome kakva je Srbija zemlja za investiranje.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO

  Iskreni, pravi srpski nacionalista, Srbin sa dna kace, što se kaže, on bi se danas svom snagom zalagao za članstvo Srbije u Severnoatlantskoj ugovornoj organizaciji (North Atlantic Treaty Organisation), poznatoj kao NATO.

 • Vladimir Gligorov: Koliko traje vlast u Srbiji Vladimir Gligorov: Koliko traje vlast u Srbiji

  Počeću od stilizovanih činjenica. U stabilnim konkurentskim parlamentarnim demokratijama više od dva mandata na vlasti je izuzetak, uostalom kao i manje. U tek demokratizovanim zemljama stabilnost bi trebalo da se postigne posle dve nenasilne, dakle izborne, uredne promene na vlasti, svako posle jednog mandata. U evropskim postsocijalističkim parlamentarnim demokratijama uredna smena na vlasti na prevremenim izborima trebalo bi da obezbedi stabilnost demokratskom načinu odlučivanja.

 • Momčilo Pantelić: Najslavniji zatočenik Momčilo Pantelić: Najslavniji zatočenik

  “Vanredno ugrožavate istraživačko novinarstvo i slobodu izražavanja. Ma kakvi, najzad je dolijao kradljivac državnih tajni.” “Neće biti da je tako, onaj ko je otkrio tuđa nepočinstva ne može biti proganjan.” “Pravdajte ga koliko hoćete, ali veliki remetilac internacionalnih odnosa konačno je dopao u ruke nacionalnih pravdi.”

 • Zoran Stojiljković: Čemu služe sindikati? Zoran Stojiljković: Čemu služe sindikati?

  Na samom početku ovog, “prigodnog” prvomajskog teksta sve koji na pomen radnika i sindikata prezrivo odmahnu rukom zamoliću da se, ako se već bacaju kamenom/ciničnim komentarom, prisete šta su sami učinili da siromaštva, nejednakosti, uniženosti bude manje?

 • Mijat Lakićević: Doba izdaje. Ili: vakat za fakat Mijat Lakićević: Doba izdaje. Ili: vakat za fakat

  Crkve su izdale vernike, sindikati su izdali radnike, partije su izdale birače, države su izdale građane, građani su izdali sami sebe.

 • Dimitrije Boarov: Konfuzija Dimitrije Boarov: Konfuzija

  Bizarna izjava Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, da je njegov plan za Kosovo propao jer ga nije prihvatio narod, te da će Srbiju to odbijanje skupo koštati kroz nekoliko decenija, verovatno je namenjena ne samo domaćoj nego i stranoj javnosti.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u senci politike Dimitrije Boarov: Privreda u senci politike

  Nije jednostavno pisati o ekonomskim tokovima u zemlji u kojoj su svi državni (pa i oni vojni) i društveni resursi upregnuti u neprestanu političku bitku za vlast i gde buka sa uličnih mitinga gura privredne vesti na marginu javnog života.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side