16.01.2019 Beograd

Andrej Zarević: Podela vlasti

Andrej Zarević: Podela vlasti
Neke od najstarijih demokratija sad su se, praktično istovremeno, suočile s problemima u funkcionisanju svojih sistema podele i kontrole vlasti. Britanska premijerka Tereza Mej više od mesec dana se muči da dogovor o izlasku iz EU provuče kroz parlament. Američki predsednik Donald Tramp već dve godine pokušava da izdejstvuje novac za izgradnju zida na granici s Meksikom, kako je obećao u predizbornoj kampanji.

Planove Tereze Mej i Donalda Trampa, međutim, kvare tvrdoglavi poslanici. Ne pomaže mnogo britanskoj premijerki ili američkom predsedniku što tvrde da su izabrani da urade to što poslanici neće da prihvate. Velika Britanija je na rubu potpunog političkog haosa, čak i ako Mej bude uspela da ubedi poslanike da prihvate neku verziju njenog dogovora. SAD su već tokom vikenda postavile rekord u dužini delimične blokade vlade, pošto poslanici donjeg doma ne pristaju da u zakon o privremenom finansiranju vlade unesu 5,7 milijardi dolara za izgradnju Trampovog zida.

Ali tome i služi sistem podele vlasti – da izvršna vlast ne može da radi šta hoće. Bez obzira na političku i finansijsku štetu koju SAD i Velika Britanija sada trpe zbog odbijanja poslanika da aminuju ono što im se turi na glasanje, ne treba strahovati ili se sladiti zbog njihovih muka. Te zemlje će već nekako prevazići krizu, kao što su to činile i ranije – nije im prvi put da su u delimičnoj blokadi vlade ili da premijer padne zbog neposlušnosti poslanika, pa čak i iz redova vladajuće partije. Možda su zato i toliko poželjne destinacije emigranata.

Srbija, sa druge strane, nema nikakvih problema s podelom i kontrolom vlasti. Sve ide kao po loju kad je reč o odnosima vlasti i parlamenta. Vladajuća većina usvaja sve što stigne iz Vlade. Stvar je toliko odmakla da predsednik zemlje može bez ikakvog okolišanja da najavi da će biti usvojene promene zakona o kaznenoj politici. Predsednik, koji je uglavnom ceremonijalna funkcija, tako zna da će Vlada predložiti konkretne mere, što će Skupština usvojiti. Da li je ijednom poslaniku Srpske napredne stranke palo na pamet “čekaj, bre, valjda se i ja nešto pitam”? Mogle su to pitanje sebi da postave i premijerka i ministarka pravde.

Prošle nedelje Fondacija Fridrih Nojman objavila je rezultate istraživanja o stanju slobode u evropskim i centralnoazijskim zemljama, što su ovdašnji mediji koji rado objavljuju smislene i besmislene liste na kojima se Srbija pomeri za koje mesto nagore uglavnom propustili da jave.

Srbija je po Barometru slobode na 35. mestu od ukupno 45 zemalja Evrope i centralne Azije. Pored očekivano niskih ocena za slobodu medija i nezavisnost pravosuđa, Srbija je na toj listi dobila ocenu 5,83 od 10 u oblasti političkih sloboda u kategoriji “Odsustvo neustavnih veto aktera”, iza čijeg imena se krije koliko neformalne grupe mogu uticati na političke odluke. “Donošenje odluka u Srbiji je pod efektivnom kontrolom izabranih državnih zvaničnika. Ipak, koncentracija vlasti u ustavno-ceremonijalnoj ulozi predsednika i slab sistem podele vlasti ometaju demokratske institucije i vladavinu prava”, navodi se u izveštaju. S tim u vezi u jednoj od oblasti ekonomskih sloboda – “Bezbednost vlasničkih prava” – Srbija je dobila tek 4,6 od 10, pošto se navodi da privatna svojina nije odgovarajuće zaštićena, dok pravosuđe nije nezavisno od snažnih spoljnih uticaja.

Tako da predsednik može da najavljuje oštriju kaznenu politiku koliko mu je volja, Srbija teško da će biti pristojnija i poželjnija zemlja za život dok on svojata svu vlast. To pokazuje i ovlašno poređenje liste Barometar slobode i liste zemalja po bruto domaćem proizvodu po stanovniku. Dok je Srbija na Barometru slobode na 35. mestu, po BDP-u po stanovniku je na 36. među evropskim zemljama.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu

  Izborni apstinenti i oni koji to po prirodi nisu, ali misle da će im samonametnuta politička izolacija sačuvati zdravlje i raspoloženje, odluku da ne učestvuju u kreiranju svog života najčešće pravdaju sintagmom da su “svi oni isti”.

 • Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu

  Svi smo mi Karakas, moglo bi se prigodno kazati. Doista, gotovo da nema dela sveta koji u dramama prestonice Venecuele ne prepoznaje bar neki delić sebe.

 • Jelka Jovanović: Lekcija No1 Jelka Jovanović: Lekcija No1

  Najbolji svetski teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu na planeti 2018. godine po izboru Akademije Laureus.

 • Momčilo Pantelić: Buka oko bauka Momčilo Pantelić: Buka oko bauka

  Ne verujem u veštice, ali da ih ima, ima ih – svojevremena je izreka jednog argentinskog sveštenika, čiji je smisao ovih dana nehotice preuzeo predsednik SAD. Ni on ne veruje u socijalizam, ali “uviđa” da taj “bauk” ne samo da postoji već i da se oštri da mu preotme Belu kuću.

 • Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad

  Kažu da su pre 630 godina, posle boja na Kosovu, zvona zvonila čak u Parizu. Danas bi mir na Kosovu imao još širi odjek.

 • Jelka Jovanović: Asocijalna mreža Jelka Jovanović: Asocijalna mreža

  Šta to mladi ljudi rade na socijalnim mrežama kad ih iznenada obuzme neodoljiv osećaj promašenosti, pa u rano zimsko jutro izađu napolje i ubiju prvog ko im naiđe?

 • Dimitrije Boarov: Polovna Srbija Dimitrije Boarov: Polovna Srbija

  Sada kada očekujemo statističke podatke o startnom nivou prosečnih plata u Srbiji u ovoj godini posle Vladine povišice, ponovo se pokreće pitanje zašto mesečne plate u privatnim preduzećima rastu sporije nego one u “opštoj državi”.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side