30.05.2018 Beograd

Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje

Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje
Parlamentarni izbori u Italiji održani su 4. marta, kada i izbori u Beogradu za gradsku vlast. Izbori u Italiji, za razliku od beogradskih, nisu imali jasnog pobednika. Najveći broj glasova i poslanika dobile su populističke stranke koje nemaju mnogo zajedničkog, pa je s rascepkanim parlamentom bilo teško doći do saglasja kako bi vlada mogla izgledati i ko bi je mogao voditi.

U Beogradu, međutim, pobednik izbora je bio jasan – koalicija oko Srpske napredne stranke sama je osvojila apsolutnu većinu. To i teoretski i u dobroj demokratskoj tradiciji znači da je stranka predsednika Aleksandra Vučića u odličnom položaju da odmah obrazuje gradsku vlast i počne da sprovodi program zbog kojeg su joj građani poverili vlast, valjda.

Italijanske populističke stranke, i pored teškog ideološkog galimatijasa, uspele su nekako da se dogovore i 21. maja, nešto više od dva i po meseca od izbora, predložile malo poznatog Đuzepea Kontea za mandatara, nebitno što je u međuvremenu pokušaj propao. Srpska napredna stranka i njen vođa Vučić i dalje navodno ne znaju ko će biti gradonačelnik. Tog 21. maja, kada su italijanski populisti nekako došli do kandidata za šefa vlade, ovdašnji vođa populista kaže da se još ne zna ko će biti gradonačelnik, a njegov čovek za Beograd, s titulom gradskog menadžera, kaže da će gradska vlast biti formirana u zakonskom roku do 9. juna.

I čemu sad zamajavanje?

Zakonski rok za obrazovanje vlasti postoji da bi se dao razuman rok strankama da naprave vladu posle izbora. Ako to ne mogu, onda slede novi izbori i šta već procedure nalažu.

Ali ne, u Srbiji taj zakonski rok ko zna čemu služi jer smo već navikli da iz godine u godinu, sa stalnim izborima, pobedničke stranke uvek biraju vladu, republičku ili gradsku, potpuno nebitno, u poslednjem trenutku. I naravno, nikada ne kažu zašto. Čak i zbijaju šale, kao recimo onomad pre dve godine 6. jula kada je Vučić rekao da će Srbija imati vladu pre nego Velika Britanija novog premijera – Britanci su premijerku dobili nedelju dana kasnije, a Srbija vladu tek mesec dana kasnije.

Na izbore se, tako bi valjda trebalo, izlazi s nekom idejom kako će izgledati vlast i ljudima koji će te ideje sprovoditi. Zato normalan svet čim pobedi na izborima obrazuje vlast i počne da sprovodi te ideje. Ali ako se odugovlači sa obrazovanjem vlasti, možda i nema nekih ideja.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Vladimir Gligorov: Kosovske carine Vladimir Gligorov: Kosovske carine

  Ako sam dobro razumeo, Kosovo carini uvoz iz Srbije, i Bosne i Hercegovine, po stopi od 100 odsto.

 • Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni

  Pre 22 godine koleginica S. Č. je, izveštavajući sa protesta tadašnje opozicije – slične današnjoj i po idejnoj šarolikosti i po organizacionim ne/sposobnostima – napisala da se na kišoviti i hladni Đurđic okupilo tridesetak hiljada ljudi.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove

  Čini mi se da nam neprijatelji i nisu potrebni jer sami sebi štetimo više. Mnogi naši mediji, političari, intelektualci i “intelektualci” sa malih ekrana utrkuju se u otkrivanju zavera i neprijatelja: “Ameri obučavaju Šiptare za rat protiv Srba”, “Britanski ambasador je najveći zaverenik i direktni eksponent sve-svetske borbe protiv Srbije”, “Impotentna Evropa, koja se raspada, šuruje sa Prištinom protiv nas”, “Između Putina i Tačija postoji tajna veza” , “Susedi se udružuju protiv nas”…

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side