04.04.2018 Beograd

Andrej Zarević: Hoće li biti rata

Andrej Zarević: Hoće li biti rata
Svet se, naoko, odjednom suočio ne s jednim već sa dva rata – diplomatskim i trgovinskim. Zapad i Rusija su se, ne može se reći neočekivano, upustili u masovno proterivanje diplomata posle afere “Skripalj”. Trgovinski rat, takođe ne neočekivano, tiho se rasplamsava preteći da uništi ono malo optimizma u svetskoj privredi.

Dva sukoba nisu tako nepovezana kako se može činiti. Obnovljene težnje Rusije da bude jedan od glavnih igrača na svetskoj sceni, uz odbacivanje liberalnih reformi, pre ili kasnije su morale da dovedu do sukoba sa liberalnim Zapadom, što se i desilo kad već ne sukobom u Gruziji 2008, onda skorašnjim ratom u Ukrajini i ruskom aneksijom Krima koju zapadne sile nikako da svare. Bivšim silama, koje bi da su i dalje važne, malo treba da pravim ili izmišljenim aferama zaoštre situaciju ne bi li projektovale moć, stvarnu ili umišljenu. Ili da zabašure nešto kod kuće. To valjda važi i za Rusiju i za Veliku Britaniju.

Jačanjem moći jednog čoveka i neliberalnim promenama u Rusiji usledile su slične težnje u drugim državama u kojima demokratija nije uzela maha. Mada su se autoritarne težnje prvo pojavile na periferiji Zapada, u Turskoj i Mađarskoj, prema mišljenju mnogih i dalje neobjašnjivo došle su i do SAD, gde Donald Tramp razmatra suzbijanje medijskih sloboda, ukidanje prava opoziciji da u parlamentu sabotira donošenje nepopularnih zakona, poništavanje ostvarenih ličnih sloboda, pa i hvali uvođenje doživotnog mandata za kineskog predsednika. A kad dođe do takvih potresa u velikim silama, opšta katastrofa nije daleko.

Manje katastrofe su se zasad osetile samo na svetskim berzama, gde indeksi malo-malo potonu duboko u crveno posle najava trgovinskih barijera.

Hoće li katastrofa s trgovinskim ratovima biti opšta, ostaje da se vidi. Kina je ove nedelje uvela dodatne namete za određenu američku robu kao odgovor na Trampove takse na čelik i aluminijum. U SAD se uglavnom ne koriste čelik i aluminijum iz Kine, pa šteta nije velika, ali je Peking, i pored simboličnih gubitaka, morao da odgovori. Ako ne da spase obraz, onda da upozori da će oštro odgovoriti na znatno veće namete koje Tramp najavljuje Kini. Spirala odmazdi lako bi mogla da se otrgne kontroli i obuhvati i druge zemlje koje su zasad izuzete iz Trampovih hirova. U srećna vremena diplomatija pomaže, ali u vreme opšteg proterivanja diplomata teško da ima dovoljno poverenja. Svetski privredni rast će sasvim sigurno trpeti zbog toga i eto opet krize, možda ne kao iz 2008, ali ipak dovoljne da se rasprše i nade u naša tri-četiri odsto rasta.

Treba se samo nadati da u slučaju zaoštravanja trgovinskih ratova i pogoršanja ekonomskih prilika domaća pamet na vlasti neće krizu proglasiti novom razvojnom šansom, kao onomad posle 2008. kada je, dok je ceo svet ulazio u štednju, vlast ovde povećavala zaduživanja radi veće potrošnje ili još tamo početkom 90-ih, kada su sankcije proglašene pravom prilikom za razvoj domaće privrede, a ispostavilo se za pljačku svega i svačega.

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu

  Izborni apstinenti i oni koji to po prirodi nisu, ali misle da će im samonametnuta politička izolacija sačuvati zdravlje i raspoloženje, odluku da ne učestvuju u kreiranju svog života najčešće pravdaju sintagmom da su “svi oni isti”.

 • Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu

  Svi smo mi Karakas, moglo bi se prigodno kazati. Doista, gotovo da nema dela sveta koji u dramama prestonice Venecuele ne prepoznaje bar neki delić sebe.

 • Jelka Jovanović: Lekcija No1 Jelka Jovanović: Lekcija No1

  Najbolji svetski teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu na planeti 2018. godine po izboru Akademije Laureus.

 • Momčilo Pantelić: Buka oko bauka Momčilo Pantelić: Buka oko bauka

  Ne verujem u veštice, ali da ih ima, ima ih – svojevremena je izreka jednog argentinskog sveštenika, čiji je smisao ovih dana nehotice preuzeo predsednik SAD. Ni on ne veruje u socijalizam, ali “uviđa” da taj “bauk” ne samo da postoji već i da se oštri da mu preotme Belu kuću.

 • Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad

  Kažu da su pre 630 godina, posle boja na Kosovu, zvona zvonila čak u Parizu. Danas bi mir na Kosovu imao još širi odjek.

 • Jelka Jovanović: Asocijalna mreža Jelka Jovanović: Asocijalna mreža

  Šta to mladi ljudi rade na socijalnim mrežama kad ih iznenada obuzme neodoljiv osećaj promašenosti, pa u rano zimsko jutro izađu napolje i ubiju prvog ko im naiđe?

 • Dimitrije Boarov: Polovna Srbija Dimitrije Boarov: Polovna Srbija

  Sada kada očekujemo statističke podatke o startnom nivou prosečnih plata u Srbiji u ovoj godini posle Vladine povišice, ponovo se pokreće pitanje zašto mesečne plate u privatnim preduzećima rastu sporije nego one u “opštoj državi”.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side