04.04.2018 Beograd

Andrej Zarević: Hoće li biti rata

Andrej Zarević: Hoće li biti rata
Svet se, naoko, odjednom suočio ne s jednim već sa dva rata – diplomatskim i trgovinskim. Zapad i Rusija su se, ne može se reći neočekivano, upustili u masovno proterivanje diplomata posle afere “Skripalj”. Trgovinski rat, takođe ne neočekivano, tiho se rasplamsava preteći da uništi ono malo optimizma u svetskoj privredi.

Dva sukoba nisu tako nepovezana kako se može činiti. Obnovljene težnje Rusije da bude jedan od glavnih igrača na svetskoj sceni, uz odbacivanje liberalnih reformi, pre ili kasnije su morale da dovedu do sukoba sa liberalnim Zapadom, što se i desilo kad već ne sukobom u Gruziji 2008, onda skorašnjim ratom u Ukrajini i ruskom aneksijom Krima koju zapadne sile nikako da svare. Bivšim silama, koje bi da su i dalje važne, malo treba da pravim ili izmišljenim aferama zaoštre situaciju ne bi li projektovale moć, stvarnu ili umišljenu. Ili da zabašure nešto kod kuće. To valjda važi i za Rusiju i za Veliku Britaniju.

Jačanjem moći jednog čoveka i neliberalnim promenama u Rusiji usledile su slične težnje u drugim državama u kojima demokratija nije uzela maha. Mada su se autoritarne težnje prvo pojavile na periferiji Zapada, u Turskoj i Mađarskoj, prema mišljenju mnogih i dalje neobjašnjivo došle su i do SAD, gde Donald Tramp razmatra suzbijanje medijskih sloboda, ukidanje prava opoziciji da u parlamentu sabotira donošenje nepopularnih zakona, poništavanje ostvarenih ličnih sloboda, pa i hvali uvođenje doživotnog mandata za kineskog predsednika. A kad dođe do takvih potresa u velikim silama, opšta katastrofa nije daleko.

Manje katastrofe su se zasad osetile samo na svetskim berzama, gde indeksi malo-malo potonu duboko u crveno posle najava trgovinskih barijera.

Hoće li katastrofa s trgovinskim ratovima biti opšta, ostaje da se vidi. Kina je ove nedelje uvela dodatne namete za određenu američku robu kao odgovor na Trampove takse na čelik i aluminijum. U SAD se uglavnom ne koriste čelik i aluminijum iz Kine, pa šteta nije velika, ali je Peking, i pored simboličnih gubitaka, morao da odgovori. Ako ne da spase obraz, onda da upozori da će oštro odgovoriti na znatno veće namete koje Tramp najavljuje Kini. Spirala odmazdi lako bi mogla da se otrgne kontroli i obuhvati i druge zemlje koje su zasad izuzete iz Trampovih hirova. U srećna vremena diplomatija pomaže, ali u vreme opšteg proterivanja diplomata teško da ima dovoljno poverenja. Svetski privredni rast će sasvim sigurno trpeti zbog toga i eto opet krize, možda ne kao iz 2008, ali ipak dovoljne da se rasprše i nade u naša tri-četiri odsto rasta.

Treba se samo nadati da u slučaju zaoštravanja trgovinskih ratova i pogoršanja ekonomskih prilika domaća pamet na vlasti neće krizu proglasiti novom razvojnom šansom, kao onomad posle 2008. kada je, dok je ceo svet ulazio u štednju, vlast ovde povećavala zaduživanja radi veće potrošnje ili još tamo početkom 90-ih, kada su sankcije proglašene pravom prilikom za razvoj domaće privrede, a ispostavilo se za pljačku svega i svačega.

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih

  Zlatna olimpijska medalja u hokeju najveća je pobeda Rusa posle američkih predsedničkih izbora 2016.

 • Momčilo Pantelić: Glasovi ne poznaju granice Momčilo Pantelić: Glasovi ne poznaju granice

  Birači raznih sorti ovih dana dosežu domete pevača belosvetskih hitova. I njihovi skromni glasovi, takoreći glasići, kao da više ne poznaju granice.

 • Erik Gordi: Univerzitetski štrajk - zašto, kako i šta Erik Gordi: Univerzitetski štrajk - zašto, kako i šta

  Već dve sedmice zaposleni na univerzitetima širom Velike Britanije su u štrajku, koji sigurno ide u treću nedelju, pa ako ne dođe do rešenja, onda možda i u četvrtu. Događaj predstavlja najmasovniji pokret zaposlenih na britanskim univerzitetima u istoriji i prvu takvu uspešnu akciju za mnogo godina

 • Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje

  Od svih skandaloznih vesti po kojima se Srbija razlikuje od ostatka sveta, čini se da je najskandaloznija bila ona iz Niša o posmrtnom pljačkanju sirotinje. Radna grupa koja je kontrolisala poslovanje niškog JKP “Gorica”, koje održava tamošnje groblje, ustanovila je da su takozvani socijalni slučajevi, odnosno siromašni ljudi, sahranjivani u ćebadima i sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad Niš iz budžeta plaćao po 24.000 dinara za pogrebnu opremu i sahranu dostojnu čoveka.

 • Vladimir Gligorov: Kipar i Kosovo Vladimir Gligorov: Kipar i Kosovo

  Ovo je više da bi se razumelo šta je zamrznuti sukob, a manje o kiparskim i kosovskim problemima. Kaže se, naime, da bi trebalo zamrznuti kosovski sukob po ugledu na kiparski – dok se ne promeni odnos snaga u korist srpske strane. Kako stoje stvari sa odnosom snaga u kiparskoj stvari?

 • Dimitrije Boarov: Daleko je pravna država Dimitrije Boarov: Daleko je pravna država

  Izveštaj o radu sudova u 2017. godini, koji je prošle sedmice na skupu u Palati “Srbija” podneo Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, iako pozitivno ocenjuje izvesne pomake u našoj sudskoj praksi, ipak potvrđuje rašireno uverenje da je naš sudski sistem i dalje nedovoljno efikasan i spor, da su sudovi pretrpani sporovima i da je u Srbiji parnica sve više – to jest da su u prethodne dve godine naši sudovi primili “milion i trista hiljada predmeta više nego što je bilo očekivano”.

 • Marko Savković: Ka novoj normalnosti u međunarodnim odnosima? Marko Savković: Ka novoj normalnosti u međunarodnim odnosima?

  U odgovoru na pitanje kako će se dalje odvijati odnosi Rusije i Evropske unije, direktor moskovskog Karnegi centra, Dmitri Trenjin, nedavno je rekao kako je “vreme krize (u njihovim odnosima) prošlo”; nastupila je “nova normalnost” (eng. the new normal) koja će potrajati još deceniju-dve.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw