01.11.2017 Beograd

Jelka Jovanović: Roditelji ili krvnici

Jelka Jovanović: Roditelji ili krvnici
Teška optužba? Možda, posebno što nije reč o psihopatama koje zlostavljaju svoju decu na sve zamislive i nezamislive načine.

Ovde su glavni junaci pripadnici sve brojnije armije onih koji sopstvenoj, ali i tuđoj deci ispisuju presudu, ponekad i smrtnu, krajnje iracionalnom odlukom da ih – ne vakcinišu. Posebno je na udaru MMR vakcina, pa sve više dece u Srbiji i neposrednom okruženju oboleva od bolesti koje smo smatrali gotovo iskorenjenima. U modi su trenutno male boginje, a na zauške i ovčije boginje se čeka.

Na nesreću, od pošasti prošlosti, kako smo navikli da ih posmatramo, danas ponovo smrtno stradaju i deca koja nisu vakcinisana, ali i nešto stariji koji su pre dve decenije primali manje efikasnu vakcinu, a posebnom riziku su izloženi svi koji iz raznih razloga nisu zaštićeni na vreme. Otprilike svaki deseti stanovnik/ica Srbije. Za slabije u računu, oko 700.000 ljudi.

Na sreću, smrti su zasad srazmerno retke, ali pitanje je do kada će biti tako. U prvih šest meseci ove godine tek svako četvrto dete uzrasta 12-15 meseci primilo je MMR vakcinu, uz prognozu da će ih do kraja godine eventualno još toliko biti vakcinisano. I sve veću izvesnost da će preskočiti narednu i time ostati izloženi vetrometini bolesti.

Jezikom epidemiologa rečeno, naciji u narednim godinama prete epidemije.

Istina je, naravno, da mala deca sve te kolokvijalno nazvane dečije bolesti relativno lako prebole, ali valja znati da su u prethodnim decenijama to bile tek epidemijice, a i pređašnja vakcina, iako nije štitila potpuno, značajno je umanjivala intenzitet i eventualne posledice bolesti. Možda se zbog toga neki među roditeljima iz tzv. antivakcinalnog lobija lako mogu prepoznati u rečenici epidemiološkinje Milene Kanazir: “Vakcinacija je postala žrtva svog uspeha jer mnogi roditelji, pa i lekari, nisu videli zarazne bolesti koje ostavljaju teške posledice”.

Nisu ni mogli videti jer je donedavno obuhvat vakcinacije premašivao 95 odsto dece i rizik od obolevanja, posebno sa drastičnim posledicama, bio je sveden na minimum. Donedavno, a onda je u Srbiju stigao antivakcinalni lobi, predvođen svakojakim mesijama koji tvrde da MMR vakcina izaziva autizam i još silne neželjene nuspojave. I mnogim roditeljima je uzavrela krv – neće niko njihovu decu stavljati pred streljački stoj života. “Ja sam ga stvorio, ja ću mu presuditi”, ponavljaju, uz tvrdnju da država ne može biti bolji roditelj njihovoj deci nego što su oni sami.

Aktivisti antivakcinalnog lobija, među kojima ima i lekara koji se još nisu javno odrekli Hipokrata i državnih poslova, zahtevaju da se Srbija uvrsti među zemlje u kojima imunizacija dece nije obavezna. Pa će tek onda da pregovaraju sa državom! O čemu, samo oni znaju, ali je sva prilika da njima država nisu ljudi već nekakvo nadnaravno biće koje iz ogromnog kotla sipa svakojake boleščine i manipuliše beslovesnim milionima koji vakcinu smatraju civilizacijskim dostignućem.

Dok oni iz antivakcinalnog lobija, bez imalo savesti, armiju roditelja pretvaraju u krvnike sopstvene i tuđe dece.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 21.11.2017, 22:08h uyu

  A [to bi se lekari koji misle odrekli posla_ Jel to kao uslov farma lobija_

Pročitajte i...
 • Nenad Živković: O nelagodi u kulturi Nenad Živković: O nelagodi u kulturi

  Srbija je na svom putu u slavu, večnost i Evropsku uniju zaglavljena ne samo u političkom i emotivnom glibu nerešenog statusa svoje kolevke već i u patetičnim izlučevinama droba severno od svog srca – šta je kome bliže, predmet ili organ; ona je još više, čini se beznadežno, potonula u sopstvenu nesposobnost da se suoči s neophodnošću da se menja zaistinski, temeljno i iznutra, kako bi uopšte postojala.

 • Dimitrije Boarov: Sto godina "Crvenog oktobra" Dimitrije Boarov: Sto godina "Crvenog oktobra"

  Kao i u samoj Rusiji, tako i u Srbiji stogodišnjica Velike oktobarske revolucije (7. novembra 1917) oficijelno praktično nije ni spomenuta iako je poredak “socijalizma”, zasnovan na tekovinama ovog epohalnog događaja 20. stoleća, i kod nas trajao skoro pola veka.

 • Dimitrije Boarov: Koska je bačena Dimitrije Boarov: Koska je bačena

  Nakon što je šef delegacije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf završio svoju “tehničku posetu” Beogradu, Fiskalni savet je izašao u javnost sa svojom analizom fiskalnih kretanja u našoj zemlji ove godine, a tim povodom Pavle Petrović, šef Saveta, izjavio je krajem prošle sedmice da “postoji prostor za povećanje penzija i plata u javnom sektoru u 2018. i to do pet odsto u proseku, što odgovara rastu BDP-a” (Tanjug, 28. septembra).

 • Jelka Jovanović: Roditelji ili krvnici Jelka Jovanović: Roditelji ili krvnici

  Teška optužba? Možda, posebno što nije reč o psihopatama koje zlostavljaju svoju decu na sve zamislive i nezamislive načine.

 • Vladimir Gligorov: Promene Vladimir Gligorov: Promene

  Koliko se privreda promenila u poslednjih nekoliko godina? Odgovor je – ne previše. Ovo se može videti u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku o veličini, strukturi i rastu domaćeg proizvoda i dodate vrednosti od 2013. do danas.

 • Dimitrije Boarov: Novo razmatranje o Jugoslaviji Dimitrije Boarov: Novo razmatranje o Jugoslaviji

  Iako je praktično nestala još pre 27 godina, Jugoslavija očigledno ponovo provocira istraživanja i izjašnjavanja u Srbiji.

 • Nebojša Pešić: Mafija i država Nebojša Pešić: Mafija i država

  Kada je pre godinu dana u sačekuši ubijen Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, inače vođa navijačke grupe “Janičari”, osuđen za dilovanje droge i nelegalno posedovanje oružja, digao se čitav državni vrh.

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije