Ivan Jovanović: Kultura posle epidemije
17.06.2020 Beograd

Ivan Jovanović: Kultura posle epidemije

Ivan Jovanović: Kultura posle epidemije
Nakon epidemije nikome nije lako da se vrati pređašnjem životu. Svi smo i dalje u strahu ne samo od mogućeg povratka zaraze već i od možda najvećeg straha prisutnog kod građana Srbije – straha za egzistenciju.


Kada smo kod toga, znamo da su neke profesije prošle daleko gore od drugih tokom pređašnjeg perioda. Ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam uopšte, čeka verovatno najgora godina od završetka Drugog svetskog rata, s neizvesnim tokom stvari i u narednom periodu. Građani celog sveta – što situaciju čini i boljom i gorom jer barem nismo jedini u problemima, kako smo navikli u poslednjih 30-ak godina – moraju prvo da nauče da brinu o sebi i svojim bližnjima, a tek onda da opet razmišljaju o zadovoljstvima poput putovanja, opuštenih ispijanja kafa, ručkova, večera. Sve u svemu, život i svet kakav znamo potpuno se izmenio u roku od dva meseca i upali smo u apsolutnu distopiju brže nego što smo mogli da pročitamo u svim romanima i pogledamo u svim filmovima 20. veka.

Jedna profesija ostaje nepravedno zanemarena kada se spominju ekonomske i društvene štete prethodnog perioda, a to je kultura. Iako se situacija donekle popravila, muzeji su tek stidljivo počeli s radom, koncerti se sporadično dešavaju, filmske i televizijske produkcije tek nastavljaju s radom dok se već ugovoreni projekti otkazuju upravo zbog neizvesnosti jeseni koja dolazi pošto niko ne zna kako će se situacija dalje razvijati u svetlu “drugog talasa” epidemije koronavirusa. Zbog svega ovoga umetnici, posebno samostalni koji žive od projekata, a njih je najviše, ostaju na cedilu i umesto da stvaraju postaju maltene socijalni slučajevi.

Zanemarivanje umetnika na globalnom nivou nije promašilo ni nas, pošto su Vladine mere nekako zaobišle samostalne umetnike, ali se desila interesantna stvar, koja možda obećava promenu. Naime, učesnici javne debate “Kultura posle virusa”, održane u beogradskom Dorćol platzu u organizaciji udruženja Kreativna Srbija, uputili su pismo Vladi Srbije u kojem predlažu hitno obezbeđivanje interventne finansijske podrške za obnovu i razvoj kreativnog sektora, kontinuiranu podršku za slobodne umetnike, restrukturiranje šeme stalnog zaposlenja i osnivanje Fonda za kulturu.

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je na pismo i zakazala sastanak za 10. jun u Vladi, na koji su otišli predstavnici “Kreativne Srbije” predvođeni predsednikom organizacije Nebojšom Bradićem i direktorom izdavačke kuće Clio Zoranom Hamovićem. Nakon sastanka izdato je zajedničko saopštenje u kojem se premijerka zahvaljuje na predlozima i poziva umetnike i Vladu da sarađuju, a došlo se i do zajedničkih zaključaka povodom određenih pitanja.

Svako će formirati mišljenje o ovome na osnovu svog, prvenstveno političkog stava. Uostalom, ove nedelje su i izbori, pa smo svi u tom elementu. No, ovo bi možda mogao biti početak rešavanja nekih problema. I u kulturi, a pogotovo u kulturi komunikacije.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Kristalna noć Mijat Lakićević: Kristalna noć

  Kristalna noć, poznato je iz istorije, zbila se 9. novembra 1938, kada su nacisti razbijali izloge jevrejskih radnji u Nemačkoj. Noć u ponedeljak 3. maja – mada ne kao početak nego kao završni čin – kristalno jasno je pokazala da su građani Srbije postali neka vrsta “modernih Jevreja” čije su, ne izloge nego živote, razbijale grupe razularenih bandita.

 • Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture

  Malo je reći da svetsko tržište, od kojeg Srbija sve više zavisi, posle korone neće biti onakvo kakvo je bilo pre pandemije. Neće biti isto ni u samoj Srbiji. Zbog svega toga suočićemo se s hitnom potrebom restrukturiranja cele privrede, što obično prilično košta i donosi nove rizike.

 • Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu Dimitrije Boarov: Kako pomoći turizmu

  Znam mnoge ljude koji su se tokom godine mnogo čega odricali da bi putovali i letovali širom sveta i o tome potom sve vreme govorili u svojim prijateljskim krugovima, pokazivali slike, itd. Ako im se to oduzme, njihov život će u suštinskom smislu postati siromašniji.

 • Momčilo Pantelić: Korona-triler Momčilo Pantelić: Korona-triler

  Kad se neko zlo izrodi na Istoku, a najveće žrtve odnese na Zapadu, je li to dovoljno za novi Hladni rat? Ovako uprošćena strateška nedoumica razmahala se po svetu povodom pandemije koja se začela u Kini, a dosad najviše ojadila Evropu i Ameriku.

 • Mijat Lakićević: Dijalog u paklu... Mijat Lakićević: Dijalog u paklu...

  Sportski ideolog Nebojša Čović izjavio je pre neki dan da je “Crvena zvezda narodski klub”, te da je kao takva “prethodnih godina odlično predstavljala državu Srbiju, glavni grad Beograd i region”.

 • Dimitrije Boarov: Varljive prognoze Dimitrije Boarov: Varljive prognoze

  Valjda iz predizbornih razloga, predsednik Aleksandar Vučić poslednjih dana uporno ponavlja da će Srbija u ekonomskom pogledu sjajno izaći iz korona-krize s “najboljim rezultatom u Evropi” kad je reč o stopi rasta BDP-a.

 • Momčilo Pantelić: Obični, a vrlo važni Momčilo Pantelić: Obični, a vrlo važni

  Pandemijska kriza uzdrmala je hijerarhiju autoriteta. Odjednom smo uvideli da nam životi neposredno više zavise od dotad nepoznatih nam raznovrsnih “majstora svog zanata” nego od svakojakih političkih usmerivača naših sudbina.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side