Zvezda predlaže baraž za Superligu i Ligu Evrope
21.06.2011 Beograd

Zvezda predlaže baraž za Superligu i Ligu Evrope

Zvezda predlaže baraž za Superligu i Ligu Evrope
Fudbalski klub "Crvena zvezda" predložio je reorganizaciju domaćeg klupskog takmičenja za narednu sezonu po kojem bi se baražom popunjavala Superliga i određivali predstavnici Srbije u Ligi Evrope.

Baraž za učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope bi igrala četiri najbolje plasirana kluba, izuzev šampiona i osvajača kupa.

Na sličan način bi se određivali i učesnici Superlige, jer bi 13. i 14. klub iz elite igrao sa ekipama koje su osvojile treće i četvrto mesto u Prvoj ligi.

Predloženo je da liga u naredne tri sezone zadrži 16 klubova, a da se posle toga raspravlja o eventualnom smanjenju na 12 učesnika.

Klubovi bi imali po jedan glas u novosonovanom preduzeću i činili bi Skupštinu, dok bi Upravni odbor imao šest članova - predstavnici Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine i još tri kluba sa teritorije Vojvodine, zapadne i istočne Srbije.

Pored posedovanje infrastukture, kao uslovi za dobijanje takmičarske licence u Superligi predložene su bankarske garancije i podrška lokalne samouprave.

Zvezdin predlog podrazumeva da budžet Superlige u naredne tri godine iznosi tri miliona evra po sezoni, dok bi narednih godina bio povećavan.

Sav prihod od generalnog sponzora, Tv prava i državne pomoći delio bi se svim superligašima. Novac od TV prava bi se delio na sledeći nači - 35 odsto na jednake delove svim učesnicima takmičenja, 35 odsto u zavisnostu od plasmana na tabeli, a 30 odsto u zavisnosti od toga koliko je koji klub bio zastupljen u prenosima.

Takav način funkcionisanja lige i budžet omogućio bi klubovima iz manjih sredina da renoviraju stadione.

Zvezda je predložila da klubovi koji ispadnu iz Superlige najmanje dve naredne godine ostvaruju prihode kao da su i dalje prvoligaši, dok bi treće godine, ukoliko se ne vrate u Superligu, izgubili pravo na deo prihoda.

Predloženo je i uvođenje sudijskog komesara Superlige, koji bi kao nezavisno telo davao preporuke organima Fudbalskog saveza Srbije nadležnim za arbitražu.

U Crvenoj zvezdi očekuju odgovore ostalih prvoligaša, posle čega će "crveno-beli" organizovati okrugli sto i eventualni zajednički stav proslediti Izvršnom odboru FSS.

izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side