21.10.2018 Beograd

Srbija vicešampion Evropske lige mladih vazdušnom puškom

Srbija vicešampion Evropske lige mladih vazdušnom puškom Foto: pixabay
Reprezentacija Srbije u streljaštvu osvojila je srebrnu medalju u Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom, u kategoriji od 14 do 18 godina, na završnom turniru u finskom gradu Kisakaliju.

Selekcija Srbije izgubila je od Rusije, a obe reprezentacije su do meča za zlato došle osvajanjem prvih mesta u grupama prve faze takmičenja.

Sistem bodovanja u finalu je nešto drugačiji od onog u takmičenju po grupama, u kome svaki strelac ispaljuje po 40 dijabola, a presek se pravi posle svake serije od po 10 metaka.

U finalu svaki od tri člana ekipe ispaljuje po 20 projektila a svaki takmičar, kao i u ostalim fazama lige, ima direktnog rivala u protivničkom timu, ali se presek pravi posle svakog hica.

Precizniji strelac dobija dva poena, ukoliko su izjednačeni svakome ide po jedan poen.

Rusija je osvojila ukupno 74, a Srbija 46 poena.

Rezultat u pojedinačnim duelima bilo je: Tatjana Harkova - Marija Kolarević 25:15, Polina Balotkova - Marija Zavišić 25:15, Aleksandar Vasiljev - Veljko Ilić 24:16.

Rusi su bili možda i najveći favoriti turnira, i vodili su većim delom meča.

Sredinom susreta, posle sedmog hica, razlika bila je dva poena u korist Rusije, ali je u nastavku ruska reprezentacija stigla do ubedljive pobede.

Sem strelaca koji su nastupili u finalu, za Srbiju je u Finskoj gađao i Đorđe Savić, a uz ekipu je bio trener koordinator za mlađe selekcije u stručnom štabu ŠS Ivan Manojlović.

"Objektivno, Rusi su kvalitetnija ekipa. Naše strelce je stigla trema i to je prevagnulo u korist ruske ekipe, koja je znatno iskusnija, a u svom sastavu ima ; i finaliste evropskih prvenstava. Generalno sam zadovoljan onim što je ekipa pokazala, iako su rezultati mogli da budu malo viši", kazao je trener Manojlović.

Srebro u Finskoj je treće odličje srpskoj selekciji u Evropskoj ligi mladih, posle zlata 2009. godine i bronze 2017. godine.

U meču za bronzu Italija je pobedila Švedsku.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side