27.02.2017 Beograd

Poledica: Klubovi i FSS rade na štetu igrača, Super liga je neregularna

Poledica: Klubovi i FSS rade na štetu igrača, Super liga je neregularna Foto: Medija centar Beograd
Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) Mirko Poledica optužio je danas klubove i Fudbalski savez Srbije (FSS) da rade na štetu fudbalera i ocenio da je Super liga Srbije neregularna, pošto u njoj igraju pojedini igrači koji nisu mogli da budu registrovani, zbog zabrane njihovim klubovima.

"Moramo da skrenemo pažnju na nepravilnosti u srpskom fudbalu. Fudbalski klubovi Borac, Novi Pazar, Jagodina, OFK Beograd i Radnički iz Kragujevca su zbog dugovanja imali zabranu registrovanja igrača, ali im je ta zabrana ukinuta poslednjeg dana prelaznog roka. FSS je tako omogućio klubovima da se još više zadužuju i da uništavaju srpski fudbal. Posle te odluke jasno je da su prva dva kola Super lige potpuno neregularna, jer su nastupili igrači koji nisu imali pravo. Uložili smo žalbu", rekao je Poledica.

Na konferenciji za novinare u Beogradu Poledica je najavio krivične prijave protiv Disciplinske komisije, čijije predsednik Žarko Stevanović, koji je i sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, kao i protiv Komisije za licenciranje igrača.

"Disciplinska komisija im je odobrila za registruju igrače uz obrazloženje da klubovi nisu primili odluku, a mi imamo dokaze iz pošte da su je dobili. Klubovi su 20. septembra 2016. godine dobili odluku, tada je Disciplinska komisija konstatovala da su je dobili. Imamo situaciju da taj organ prvo kaže da su klubovi dobili pošiljku, a onda da 17. februara posle njihove žalbe saopšti da nisu i da istog dana ukine odluku o zabrani. Sva tri kluba su radila na identičan način", dodao je on.

Poledica je pokazao dokumentaciju o datumu kada su odluke stigle u klubove. Ukazao je da su klubovi slali žalbe na zabranu Komisiji za žalbe, umesto Disciplinskoj komisiji, ali da je ipak Disciplinska komisija odlučivala o njihovim slučajevima.

On je rekao da Jagodina ima dugovanja prema 11 igrača, jednom treneru i službenim licima i da se radi o dugu od preko 120.000 evra. Za Novi Pazar naveo je da su dugovanja prema devetorici igrača oko 100.000 evra, a za Borac 60.000 evra.

Poledica je rekao da su igrači ogorčeni jer osećaju da nemaju zaštitu FSS.

"Stičemo utisak da se fudbal igra zbog funkcionera a ne zbog fudbalera, trenera, navijača. Odluke koje su donete su pravno neodržive i vređaju inteligenciju svakog čoveka. Te odluke su donete na telefonskoj sednici, a statut FSS kaže da petočlana Disciplinska komisija mora da donese odluke u prisustvu najmanje tri člana", naveo je on.

"Tražimo od FSS da omogući igračima minimum dostojanstva, a to je da prime platu. FSS je privatizovan, za njih ne važe zakoni. Gde god da smo išli crveneli su nam obrazi, što zbog huligana što zbog lošeg poslovanja klubova. Zbog čega moramo da dovodimo druge da nam kažu kako da radimo. Ako je ovo pravna država, ovi ljudi moraju krivično da odgovaraju", dodao je on.

Poledica je upozorio i da štrajk igrača nije daleko i da je pitanja dana kada će se desiti.

"Štrajk je legitimno sredstvo. Igrači u Srbiji su zaposleni radnici. Borac i Jagodina godinama nisu uplatili poreze i doprinose na plate, što znači da igrači nisu mogli da se leče. Pitanje je dana kada će se štrajk dogoditi. Igrači su na dnu i nemaju šta da izgube. Skandalozno je kako posluju naši klubovi", rekao je on.

Poledica je naveo i da su neki igrači dolazili u sindikat sa tvrdnjama da je pojedinim članovima njhovih porodica u firmama prećeno otkazima ako fudbaleri ne odustanu od potraživanja, a da klubovi tada objave da je igrač oprostio dugovanja.

"Svakog dana slušamo o reformi FSS. Ako su ovo reforme, bolje da stavimo katanac na FSS", dodao je predsednik SPF.

Fudbaler Radnika Nemanja Arsenijević je jedan od oštećenih i novac mu duguje Jagodina, za koju je igrao u sezoni 2014-2015.

"Presudu sam dobio pre skoro godinu dana, a slučaj je još u fioci. FSS nam je okrenuo leđa, a klubovima na ovaj način šalje poruku da ne moraju da plaćaju igrače i da zbog toga neće biti kažnjeni. Svuda je bolje igrati fudbal nego ovde, na Malti, drugu ligu Malezije, Kazahstan, svuda gde ćete imati siguran novac", rekao je on.

"Naše karijere će se završiti za dve-tri godine, ali kakav fudbal ostavljamo našoj deci? Država je ta koja neće da reši probleme i ćuti. Ujedinjeni možemo mnogo i pozivam reprezentativce Srbije da se priključe sindikatu. Njihovo prisustvo ima dodatnu težinu", dodao je.

Fudbaler Aleksandar Stoimirović rekao je da "nema svrhe" igrati fudbal u Srbiji.

"Nama nije interes samo da naplatimo to što tražimo, nije to veliki novac, stvar je u budućnosti, šta ostaviti deci. Tu ima pretnji, svačega, užas. Izigrani smo, klubovi vređaju našu inteligenciju, znamo da vlada mišljenje da su fudbaleri glupi, ali to nije tako, ima i obrazovanih", dodao je on.

Sindikat profesionalnih fudbalera broji 550 članova. Konferenciji za novinare prisustovali su pojedini igrači iz domaćih klubova, među kojima kapiten Partizana Saša Ilić i njegov saigrač Marko Jevtović, Igor Matić iz Čukaričkog i drugi.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side