Planira da prepliva put od Kube do Floride u 61. godini
19.07.2011 Njujork

Planira da prepliva put od Kube do Floride u 61. godini

Planira da prepliva put od Kube do Floride u 61. godini
Plivačica Diana Niad (61) sprema se da ovog leta prepliva put od Kube do Floride, skoro 166 kilometara (103 milje) i da u moru provede ukupno 60 sati, plivajući bez prestanka.

Praviće pauzu svakih sat i po vremena kako bi uzela mešavinu proteina, malo banane i puter od kikirikija. Najverovatnije će imati halucinacije, trpeće žestoke ubode meduza a od velike količine morske soli jezik će joj nateći a koža će biti značajno oštećena.

Steven Munatones, šampion u plivanju na otvorenom, nadgledaće ovo putovanje za koje kaže da je nečuveno, da zahteva neverovatnu fizički izdržljivost i da je jednostavno ceo projekat nezamisliv, posebno što Diana Niad ima 61 godinu.

Niadova je sličan poduhvat pokušala davne 1978. kada je imala 28 godina. Plivala je unutar kaveza za ajkule 41 sat i 49 minuta sve dok je loše vreme nije nateralo da, posle preplivanih 80 kilometara (50 milja), odustane. Ipak, godinu dana kasnije uspela je da prepliva 161 kilometar (101 milju) od Bahama do Floride, bez kaveza. Još drži svetski rekord u najdužem plivanju u okeanu.

“Fizički sada sam spremnija nego ikad”, kaže ova šezdesetogodišnjakinja dodajući da iako nije tako brza kao kada je imala 20 godina sada je mudrija, snažnija i u fit formi.

Ako uspe u ovome, biće prva osoba na svetu koja je to uradila plivajući izvan kaveza koji je štiti od ajkula. Jedna Australijanka je 1997. godine uspela u poduhvatu ali u kavezu. Pošto čamac vuče kavez, plivanje je lakše i brže pa je put trajao 24 sata.

Da bi uspela, gospođa Niad angažovala je tim ljudi, ukupno njih 22. Svi zajedno će otputovati na Kubu odakle će krenuti na put. I tehnološki su dobro opremljeni  – sateliti, navigacija, zaštita od ajkula - sve ono što nije bilo dostupno 1978. godine.

Cena ovog neobičnog projekta iznosiće pola miliona dolara. Niadova je skupila većinu ali joj nedostaje još 150.000 dolara.

Stručnjaci trenutno proučavaju vremenske prilike kako bi odabrali najbolji tajming. Do tada, ona nastavlja da trenira - svaki drugi dan i radi kao sportski komentator na jednoj radio stanici.

autor: AM izvor: Novi magazin/NYT
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side