05.09.2017 Rio de Žaneiro

Otkrivena korupcionaška šema oko kupovine glasova za OI 2016

Otkrivena korupcionaška šema oko kupovine glasova za OI 2016 Foto: Beta, AP
Brazilske i francuske vlasti saopštile su danas da su otkrile međunarodnu korupcionašku šemu koja je imala za cilj kupovinu glasova za dobijanje organizacije Olimpijskih igara 2016. godine.

Olimpijske igre su prošlog leta održane u Rio de Žaneiru i to je bilo prvi put da se to takmičenje održalo u Južnoj Americi, a današnje saopštenje je još jedno u nizu navoda o korupciji prilikom glasanja.

Policija u Rio de Žaneiru pretresla je kuću predsednika Olimpijskog komiteta Brazila Karlosa Nuzmama i zaplenila dokumenta i kompjuter, a izdati su nalozi za hapšenje Nuzmana i njegovog saradnika biznismena Artura Sesarade Menezesa Soareša Filja. Nuzman je napustio kuću u prisustvu advokata i pojavio se u policijskoj stanici na saslušanju. Advokat Serhio Maziljo rekao je da će njegov klijent sarađivati, ali da "nije počinio nikakve neregularnosti".

"Nažalost, ovo je napravilo medijski spektakl", naveo je advokat. U operaciji nazvanoj "Fer plej", na teritoriji Brazila i Francuske, izdato je ukupno 11 naloga za hapšenje. Istražitelji su naveli da je Nuzman, koji je počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), 2009. godine bio glavni kupac glasova prilikom kandidature Rio de Žaneira za domaćina Igara 2016. On je navodno upoznao Soareša Filja i bivšeg predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamina Dijaka, koji je u to vreme učestvovao u glasanju za domaćina Igara. Kompanija od tog biznismena navodno je platila Dijaku dva miliona dolara preko računa na Karibima.

Tužilac Fabijana Šnajder rekla je da je bivši gradonačelnik Ria Serhio Kabral bio "ključni igrač". On je uhapšen zbog osude za korupciju u nekom drugom slučaju. "Olimpijske igre su iskorišćene kao jedna velika trambolina za korupciju", navela je Šnajder. MOK je saopštio da je o novim okolnostima saznao iz medija i da se trudi da dobije sve informacije.

Nuzman (75) je 12 godina bio član MOK-a i jedna od najvažnijih osoba koja je dovela Olimpijske igre u Rio. On je deo koordinacione savetodavne komisije Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Osim Rija, kandidati za domaćina Igara 2016. godine bili su Čikago, Tokio i Madrid. Glasanje je održano 2009. godine u Kopenhagenu, a Rio je pobedio Madrid sa 66:32. Smatralo se da je kandidatura Čikaga bila najbolja, zbog gotovo spremnih borilišta i infrastrukture, ali je taj američki grad eliminisan u prvoj rundi. Po završetku Igara u Riju, predsednik MOK Tomas Bah nagradio je Nuzmana posebnom medaljom za izuzetan doprinos Olimpijskim igrama.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side