Organizatori OI: Nijedno rešenje neće biti idealno
18.03.2020 Tokio

Organizatori OI: Nijedno rešenje neće biti idealno

Organizatori OI: Nijedno rešenje neće biti idealno Foto: Beta/AP/Jae C. Hong
Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su danas da "nijedno rešenje neće biti idealno", posle optužbi da su doveli sportiste u opasnost.


Olimpijske igre trebalo bi da počnu 24. jula u Tokiju, uprkos pandemiji korona virusa zbog koje su odložena ili otkazana brojna takmičenja, olimpijski kvalifikacioni turniri i pripreme.

Olimpijska šampionka u skoku s motkom iz Rio de Žaneira 2016. godine Grkinja Katerina Stefanidi rekla je da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rizikuje zdravlje sportista.

"Ne radi se o tome kako će biti za četiri meseca, već kakve su sada stvari. MOK želi da rizikujemo naše zdravlje, zdravlje naših porodica i javno zdravlje tako što treniramo svakoga dana? Dovodite nas u opasnost danas, ne za četiri meseca", rekla je Stefanidi, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

MOK je saopštio da je ovo izuzetna situacija koja zahteva izuzetna rešenja.

"MOK je posvećen pronalaženju rešenja sa najmanje negativnim uticajem na sportiste, istovremeno štiteći integritet takmičenja i zdravlje sportista. Nijedno rešenje neće biti idealno u ovoj situaciji i zato računamo na odgovornost i solidarnost sportista", navodi se u saopštenju.

Svetska šampionka, britanska sedmobojka Katarina Džonson-Tompson rekla je da je u ovim uslovima nemoguće trenirati. Ona se vraća u Veliku Britaniju sa priprema u Francuskoj.

Organizatori Igara su u više navrata saopštili da će se takmičenje održati prema planu, a Džonson-Tompson je rekla da su sadašnje smernice MOK zbunjujuće.

"MOK ohrabruje sportiste da na najbolji način nastave pripreme za Olimpijske igre, ali prema preporukama nadležnih moramo da budemo u izolaciji, pošto su staze, teretane i drugi javni objekti zatvoreni. Pod pritiskom sam da nastavim da treniram i održim rutinu, što je nemoguće", navela je ona.

Brojni sportisti su izneli ista ili slična mišljenja po pitanju treninga i priprema za Olimpijske igre.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side