05.12.2017 | 20:13h ► 23:03h Lozana

MOK: Rusija suspendovana sa ZOI u Pjongčangu

MOK: Rusija suspendovana sa ZOI u Pjongčangu Foto: Beta / AP
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je danas Rusiju sa predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu nakon dokaza o sistemskom dopingu na Igrama u Sočiju 2014. godine.

MOK je naveo da je Olimpijski komitet Rusije suspendovan, ali da će sportisti iz te zemlje ipak moći da se takmiče u Južnoj Koreji kao neutralni takmičari i pod nazivom "Olimpijci iz Rusije", bez državne zastave i himne.

Odluka je objavljena u sedištu MOK-a u Lozani, svega 66 dana pre početka ZOI u južnokorejskom Pjongčangu, a usledila je posle 16-mesečne istrage "sistematskog manipulisanja anti-doping sistemom u Rusiji".

Zamenik ruskog premijera Vitalij Mutko, koji je bio ministar sporta Rusije u vreme prethodnih ZOI u Sočiju 2014. godine, danas je doživotno suspendavan zbog svoje uloge u doping programu.

 

Zaharova: Bolna oluka, ali preživećemo

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je večeras da je "bolna" odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da suspenduje Olimpijski komitet Rusije sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, u Južnoj Koreji.

"Da li je bolno? Veoma. Da li ćemo preživeti? Da!", napisala je Zaharova na Fejsbuku.

 

Kovaljčuk: Svi čisti sportisti treba da idu na ZOI

Hokejš Ilja Kovaljčuk rekao je večeras da ruski sportisti treba da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama i pored toga što neće biti pod državnom zastavom.

"Svi savršeno shvatamo da je odluka MOK-a čista politika i znamo protiv koga je usmerena. Bilo je jasno da će doći do takve odluke, ali ako sportisti odu u Južnu Koreju, to će ujediniti zemlju (Rusiju). Svi 'čisti' sportisti treba da idu", rekao je Kovaljčuk za R-Sport.

Oni će moći da se takmiče kao neutralni takmičari, pod nazivom "Olimpijci iz Rusije", bez državne zastave i himne.

"Patriotizam i ljubav prema zemlji je u srcu. Za to vam ne treba zastava na grudima. Ako, daće bog, uspemo dobro da se takmičimo, sigurno ćemo pevati himnu", rekao bivši HNL igrač.

 

Žukov: Razmotrićemo učešće na ZOI

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov rekao je večeras da je sportistima te zemlje potrebno vreme kako bi razmotrili da li će učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjončangu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je danas Olimpijski komitet Rusije sa Igara u Južnoj Koreji, ali je ruskim sportistima dozvoljeno da učestvuju na Igrama. Oni će moći da se takmiče kao neutralni takmičari, pod nazivom "Olimpijci iz Rusije", bez državne zastave i himne.

Žukov je naveo da će ruski sportski zvaničnici i sportisti razgovarati i razmotriti sve opcije pre donošenja konačne odluke o učešću, ali nije naveo kada će se taj sastanak održati.

Dvostruka svetska prvakinja u umetničkom klizanju Evgenija Medvedeva nije danas mogla da kaže da li će na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama učestvovati kao neutralni sportista.

"Razgovaraćemo još o tome, još je rano za takva pitanja", rekla je ona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavio da bi bilo ponižavajuće da se sportisti iz te zemlje takmiče bez nacionalnih simbola.

Počasni predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Leonid Tjagačev rekao je večeras je bi sportisti te zemlje trebalo da se takmiče u Pjongčangu kao neutralni sportisti.

"Dozvolite mladim sportistima koji se nisu takmičili u Sočiju da učestvuju, neka pokažuu da smo iz Rusije i da nismo izgnanici", rekao je on.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side