21.06.2019 Lozana

Infantino traži od Irana da pusti žene na fudbalske utakmice

Infantino traži od Irana da pusti žene na fudbalske utakmice Foto: Beta / AP
Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino zatražio je od Irana da pruži uveravanja da će ženama biti dozvoljeno da prisustvuju utakmicama u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Infantina su mnogi kritikovali što je u martu prošle godine prisustvovao derbiju teheranskih klubova, pošto je ženama zabranjen ulaz na stadion. Međutim, kada je u novembru u Teheranu prisustvovao finalu Azijske lige šampiona, stotinama Iranki bilo je dozvoljeno da gledaju utakmicu Persepolisa i Kašime iz Japana. "Bio sam u mogućnosti da vidim stvaran i opipljiv napredak vezano za učešće žena u fudbalu. Činjenica da su napravljeni ti prvi koraci i što sam to lično mogao da vidim, još više razočarava jer nije bilo moguće zadržati pozitivan zamajac i nastaviti sličan napredak", naveo je Infantino u pismu predsedniku Fudbalskog saveza Irana Mehdiju Taju.

Infantino je istakao prijateljsku utakmicu između Irana i Sirije 6. juna, kada su "kapije bile zatvorene za žensku publiku i kada su, činilo se, mnoge žene želele da prisustvuju utakmici, ali su ih zadržale bezbednosne snage nekoliko sati". "Nažalost, moram reći, to nije u skladu sa obavezama koje nam je u martu 2018. godine dao predsednik (Hasan) Rohani, kada smo dobili uveravanja da će taj važni napredak biti uskoro načinjen", naveo je Infantino.

Od Islamske revolucije 1979. godine ženama je uglavnom zabranjeno da prisustvuju muškim fudbalskim utakmicama i drugim sportskim događajima.

"Iako smo svesni izazova i kulturoloških osetljivosti, jednostavno moramo da nastavimo da napredujemo, ne samo zato što to dugujemo ženama širom sveta, već i zato što imamo odgovornost da to učinimo, prema najosnovnijim principima Statuta Fife", naveo je Infantino.

"U ovim okolnostima, bio bih vam veoma zahvalan ako biste obavestili Fifu, u što kraćem roku, a ne kasnije od 15. jula, o konkretnim koracima koje će iranske vlasti i čelnici Saveza preduzeti kako bi osigurali da svim Irankama, ali i strankinjama koje to žele, bude dozvoljeno da kupe ulaznice i prisustvuju utakmicama u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, koje počinju u septembru", piše u Infantinovom pismu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side