19.09.2019 Cirih

Infantino: Iran mora da dozvoli ženama ulaz na stadione

Infantino: Iran mora da dozvoli ženama ulaz na stadione Foto: Beta / AP
Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je danas da Iran mora da dozvoli ženama ulaz na stadion i da se nada da će zabrana biti ukinuta pre utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u oktobru.

"Naša pozicija je jasna i čvrsta. Ženama treba dozvoliti da uđu na stadione u Iranu", rekao je Infantino.

Od Islamske revolucije 1979. godine ženama je zabranjeno da na stadionima gledaju utakmice muških ekipa.

Svetski mediji dodatno su obratili pažnju na tu zabranu posle smrti 30-godišnje Iranke, koja se početkom meseca zapalila ispred suda kada je saznala da će možda ići u zatvor, pošto je u martu pokušala da uđe na stadion. 

Ona je pokušala da se preruši u muškarca, nosila je periku i široku odeću, kada je zaustavila policija. Provela je tri noći u zatvoru pre nego što je puštena dok sud ne donese odluku. "Sada je trenutak da se stvari promene i Fifa očekuje pozitivan razvoj situacije, počevši od naredne utakmice koju će reprezentacija Irana igrati na domaćem terenu", naveo je Infantino u saopštenju. Iran će 10. oktobra igrati protiv Kambodže, na stadionu kapaciteta 78.000 sedišta u Teheranu. Fifa ima svoje zvaničnike u Iranu koji nadgledaju pripreme na stadionima, u slučaju da zabrana bude ukinuta.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side