Generalna sekretarka Fife u novoj ulozi u afričkom fudbalu
20.06.2019 Beograd

Generalna sekretarka Fife u novoj ulozi u afričkom fudbalu

Generalna sekretarka Fife u novoj ulozi u afričkom fudbalu Foto: Beta / AP
Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) postavila je generalnu sekretarku Fatmu Samuru za delegata svetske kuće fudbala za Afriku, kako bi rešila probleme u afričkom fudbalu.

Samura će najmanje šest meseci obavljati ulogu generalnog delegata Fife za Afriku. Ona će iz Kaira voditi "punu forenzičku reviziju" Afričke fudbalske konfederacije (CAF). Predsednik CAF Ahmad navodno je umešan u finansijske malverzacije.

Tom imenovanju protivio se predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin iz zabrinutosti zbog sukoba interesa, pošto će Samura ostati generalna sekretarka Fife ali i zbog nedostatka vremena za odobrenje zahteva. Čeferin je rekao da je Infantinov predlog stigao u 1.50 ujutro, a da se odogovor očekivao do 10.30.

Fifa je navela da je njen predlog podržao predsednik CAF Ahmad. Njega su pre dve nedelje francuske vlasti privele na saslušanje, dok je prisustvovao sastanku Fife u Parizu. On je pušten bez optužnice, ali je pod istragom Etičkog komiteta Fife i ostao je potpredsednik svetske kuće fudbala.

Fifa je saopštila da će Samuri pomagati grupa eksperata, koja će partnerski raditi sa Ahmadom, dok nadgleda poslove CAF, uključujući upravne procedure i takmičenja.

U saopštenju, Fifa je navela da želi da "uvede stabilnost, vedrinu, profesionalizam i efektivan razvoj fudbala na afričkom kontitentu, gde vlada ogromna strast za fudbalom". Predsednik Fife Đani Infantino rekao je da će Samura ostati generalna sekretarka i da će svoju funkciju u Fifi obavljati u skladu sa internim propisima.

Samura je iz Senegala i bivša je zvaničnica Ujedinjenih nacija. Ona je 2016. godine, posle imenovanja Infantina, postala prva žena generalni sekretar Fife.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side