06.02.2020 Beograd

Crvena zvezda podnela tužbu protiv ABA lige pred sudom u Zagrebu

Crvena zvezda podnela tužbu protiv ABA lige pred sudom u Zagrebu
Košarkaški klub Crvena zvezda podneo je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu kojom zahteva poništavanje odluka Skupštine ABA lige, koje su, kako je navedeno, u suprotnosti sa osnovačkim aktima tog regionalnog takmičenja.

Tužba je podneta 3. februara u Zagrebu, koji je nadležan prema mestu registracije ABA lige j.t.d, navodi se u današnjem saopštenju na sajtu Zvezde.

Zvezda je navela da cilj nije da ABA liga prestane da postoji, "već da se otklone ništavne i nezakonite odluke, a da ABA liga uskladi svoje poslovanje i odluke u skladu sa zaključenim Društvenim ugovorom, odnosno osnivačkim aktom i Zakonom o trgovačkim društvima Hrvatske".

U saopštenju se navodi da su Zvezda i njeni predstavnici od 2015. godine na svim sednicama Skupštine i Predsedništva ABA lige insistirali na uređenju i usklađivanju rada ABA lige i da su stalno dobijali uveravanja da će se ti postupci pokrenuti i sprovesti, ali do dana podnošenja tužbe to nije urađeno.

"Košarkaški klub Crvena zvezda kao savesna i zakonita strana ne može dati podršku ništavim i nezakonitim odlukama ABA lige i bio je prinuđen da pokrene tužbu, koja je u interesu svih članova ABA lige, kao i same ABA lige kao organizacije, jer vodi ka usklađivanju poslovanja lige sa odredbama Društvenog ugovora i pozitivnim međunarodnim zakonskim propisima", piše u saopštenju.

Zvezda je navela da se nadala da će pravna pitanja biti rešena, ali da se to do podnošenja tužbe nije dogodilo.

"To praktično znači da su sve odluke koje je donela Skupština i Predsedništvo ABA lige u prethodnom periodu, a naročito od 1. jula 2019. godine ništavne i kao takve nemaju pravnu snagu. U društvenom ugovoru ABA lige koji nažalost nije menjan godinama i koji je i dalje na snazi, kao klubovi osnivači i članovi Skupštine sa pravom glasa i dalje se vode klubovi koji su igrali u ligi 2015. godine, sezona 2015/2016", navodi se.

Crveno-beli su naveli da nisu imali drugog izbora, jer kao jedan od osnivača lige ne žele da podržavaju i da učestvuju na Skupštinama koje donose nezakonite odluke.

"Vremena više nema, među brojnim ispitima na kojima se našla ABA liga ove takmičarske sezone, ovaj je najveći", piše u saopštenju.

Iz Zvezde su naveli da mesec dana čekaju odgovor na nekolicinu dopisa, među kojima i kada će biti doneta odluka oko neodigrane utakmice 13. kola u Podgorici, ali i oko izbora direktora i sportskog direktora ABA lige.

"Zato je krajnje vreme da svi počnu da rade isključivo u interesu lige, a oni koji to ne žele, neka to javno i kažu", navela je Zvezda.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side