23.04.2019 Beograd

Budućnost će tražiti da se poništi finale plej-ofa ABA lige

Budućnost će tražiti da se poništi finale plej-ofa ABA lige Foto: Beta / Branislav Božić
Košarkaški klub Budućnost tražiće od Skupštine ABA lige da se finalna serija plej-ofa protiv Crvene zvezde, saopštio je večeras podgorički klub.

"Snimci pre početka i tokom poslednje finalne utakmice plej-ofa ABA Lige, koji su obišli region, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Bududćnost nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice. Klub će se ;obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA lige sa jasnim zahtevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi", navodi se u saopštenju.

Odlučujuća peta utakmica sinoć je kasnila skoro sat vremena pošto je nekolicina navijača Zvezde ušla na teren prilikom zagrevanja igrača, zbog čega su košarkaši Budućnosti napustili parket. Incidenata je bilo i na prethodne četiri utakmice u Beogradu i Podgorici.

"Biće upućen zahtev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige, koje će propisati drastične kazne za sve klubove koji na svojim utakmicama dozvole i delić onoga što je Crvena zvezda na poslednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu. Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbednosti", dodaju Podgoričani.

Navodi se da će klub o "rasističkom i nacionalističkom navijanju" domaćih navijača obavestiti i Evroligu. "Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno takmičenja sačuva i da ponovo bude primer svim predstavnicima sportova u regionu, koji pokušavaju da formiraju regionalne lige", piše u saopštenju.

Budućnost je navela da je klubu "u razgovorima posle napada navijača" s predstavnicima ABA lige predočeno da će im biti izrečena "ozbiljna kazna" i da će odlučujući meč biti registrovan službenim rezultatom u korist Zvezde.

"Posle napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegata), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslediti i u samoj svlačionici. Glavni ;sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izađe na teren u sledećih pet minuta, beogradski klub biti proglašen pobednikom, a istu informaciju su predsedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima saopštili i predsednik ABA Llige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel", navodi se u saopštenju Budućnosti.

Oni ocenjuju da su predstavnici ABA lige, sudije i delegat "u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva Zvezde" i da su "kao i naši igrači i stručni štab, bili uplašeni za svoju bezbednost".

"U takvoj situaciji procenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se nasi igrači bezbedno vrate u Podgoricu. Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih događaja u hali Pionir i ugrozio njihovu bezbednost", piše se u saopštenju i dodaje:

"Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopšte, pa je uprava našeg kluba donela odluku da umesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu".

Zvezda je sinoćnu petu utakmicu protiv Budućnosti dobila sa 97:54 i tako došla do trijumfa od 3:2 u finalnoj seriji ABA lige.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side