12.02.2018 Sarajevo

Zvizdić zabrinut i zgrožen porukama mržnje karnevala u Čapljini

Zvizdić zabrinut i zgrožen porukama mržnje karnevala u Čapljini Foto: Beta / AP
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zabrinutost i zgroženost zbog poruka mržnje, etničke i verske diskriminacije koje su proteklog vikenda poslali pojedini građani Čapljine tokom manifestacije Velike maškare.

"Njihova morbidna izvedba predstavlja nedopustiv akt koji vređa žrtve, ruši dostojanstvo pojedinca i potiče strah", stoji u Zvizdićevoj pisanoj izjavi za medije.

On je dodao da u vremenu kada treba da se teži civilizacijskim vrednostima, koje su ugrađene i u evropsku konvenciju o ljudskim pravima i najjasnije osuđuju diskriminisanje po bilo kom osnovu, ponašanje, kako ih je nazvao, ostrašćenih pojedinaca koji vređaju dostojanstvo drugih i veličaju presuđene ratne zločince, predstavlja drzak, necivilizovan i zlokoban postupak.

"Zbog toga, očekujem od nadležnih institucija da u skladu sa zakonskim procedurama preduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaustavile i sankcionisale ovakave demonstracije ideološke, nacionalne i verske mržnje", istakao je Zvizdić.

Na Velikim maškarama u Čapljini najviše pažnje privukao je tabut (mrtvački kovčeg) sa nišanom (muslimanski nadgrobni spomenik) na kojem je stajalo ime "Željko K.", čime je jasno aludirano na na bivšeg člana Predsedništva BiH Željka Komšića.

Pored tabuta su stajali partizani sa zelenim maramama, te ustaša i imam.

Tokom maskara bilo je upriličeno i podizanje optužnice protiv Marka Krnjevala - lika koji simbolizuje haškog sudiju Karmela Agiusa koji je osudio generala HVO-a Slobodana Praljka.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side