13.01.2019 Sarajevo

Zvizdić pozvao Srbiju i Hrvatsku da konačno reše pitanje granice sa BiH

Zvizdić pozvao Srbiju i Hrvatsku da konačno reše pitanje granice sa BiH Foto: PrtScn
Predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić pozvao je danas Hrvatsku da ratifikuje, a Srbiju da potpiše Ugovor o granici sa BiH, s ciljem stvaranja prosperitetne budućnosti, izgradnje poverenja i trajnog mira.

"Zapadnom Balkanu ne trebaju nove hegemonističke politike i podele, već pozitivan politički dijalog, mir, međusobna saradnja i napredak. Sada je vreme da se promene trenutne paradigme ponašanja koje vode u slepu ulicu", saopšteno je iz saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Zvizdić smatra da dobri regionalni odnosi moraju biti bazirani na međusobnom razumevanju i bezuslovonom poštovanju suvereniteta, integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja, sa posebnim fokusom na važnost provođenja potrebnih reformi, te rešavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja pre pristupanja EU.

Prema njegovim rečima, reforme i saradnja na polju politike, ekonomije, bezbednosti, obrazovanja, nauke, kulture, mladih su neke od ključnih odrednica zajedničkog delovanja koje, kako se navodi, svi u regionu prihvatili - neki stvarno, a neki deklarativno, kako bi se pred predstavnicima EU i međunarodne zajednice predstavili kao promoteri mira i saradnje.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je istakao da BiH u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih suseda, što potvrđuju potpisivanje sporazuma o granici sa Crnom Gorom i konkretni predlozi da se sporazumi o granici ratifikuju i potpišu i sa ostalim susednim džavama.

"Poznato je da je Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske potpisan 1999. godine i da se primenjuje iako nije ratifikovan, dok sa Srbijom takav ugovor još nije ispregovaran", naveo je Zvizdić.

On smatra da bi finalizacija ovih bilateralnih pitanja imala izuzetnu simboliku međusobnog poverenja i saradnje, kao i da bi bila najbolji izraz političke zrelosti i društvene odgovornosti svih regionalnih lidera koji su iskreno naklonjeni održivoj i trajnoj stabilnosti na Balkanu.

Zvizdić takođe smatra da bi međusobnim potvrđivanjem međunarodno priznatih granica "prestale bi špekulacije o teritorijalnim pretenzijama, otcepljenjima, podelama, etničkim razmenama teritorija i skrivenim namerama stvaranja "velikih" država".

"Ratifikacija, odnosno potpisivanje ugovora o granici između BiH, Hrvatske i Srbije, u ovom momentu bila bi najefikasnija poruka koja bi prekinula spiralu tenzija i pokrenula ozdravljujući proces saradnje, poverenja i pomirenja, razvoja ukupnog regiona i svake države pojedinačno", istakao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side