11.02.2019 Sarajevo

Zvizdić pozvao političke partije u BiH da usvoje Godišnji državni plan za NATO

Zvizdić pozvao političke partije u BiH da usvoje Godišnji državni plan za NATO Foto: PrtScn
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je danas političke partije u toj zemlji da usvoje prvi Godišnji državni plan (ANP) koji bi značio aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), jer je to bitno za mir, stabilnost i prosperitet u BiH.

On je kazao da izjednačavanje ANP-a sa punim članstvom BiH u NATO predstavlja spin koji je, kako je rekao, potrebno razobličiti.

"Takva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi BiH imala usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama", naveo je Zvizdić u pisanoj izjavi za medije.

On je podsetio na izjave NATO zvaničnika da je "ANP tek naredni korak u pružanju pomoći BiH da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i bezbednosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos celokupnoj regionalnoj bezbednosti".

"Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, obavezuju nas i važeći pravni akti i strategije, kao što su Zakon o odbrani, odluke Predsedništva BiH i Strategija spoljne politike BiH", naveo je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, za mlade ljude i perspektivu njihovog zapošljavanja važna je činjenica da je put ka NATO integracijama usko povezan sa ekonomskim napretkom i privlačenjem i povećanim prilivom direktnih stranih investicija, što vodi ka ekonomskom razvoju i otvaranju hiljada novih radnih mesta.

"Zato predstavnici politika koje su proevropski orijentisane i koje zagovaraju saradnju, kompromis i zajedničko delovanje u cilju opšteg dobra, treba da donesu hrabru i dugoročno opravdanu i ispravnu odluku, i glasaju za usvajanje predloga prvog ANP-a i stvore uslove za mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost generacijama koje dolaze", rekao je Zvizdić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je ocenio da su ključni zadaci svih zvaničnika i političkih partija "politička ozbiljnost i odgovornost, mir i stabilnost, socio-ekonomski razvoj, kao i borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH".

Ocenivši da BiH te ciljeve može dostići jedino kroz sprovođenje neophodnih reformi i kontinuiranu realizaciju aktivnosti na putu evropskih i NATO integracija, Zvizdić je kazao da toga "možda nisu svesne antizapadno orijentisane političke snage, ili jesu, ali imaju druge uskostranačke interese".

Članovi Saveta ministara BiH iz Saveza za promene iz Republike Srpske smatraju da pitanje usvajanja NAP-a treba da usvoji novi saziv Saveta ministara BiH, kada bude formiran, u kojem bi iz RS trebalo da budu ministri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Stranke iz RS protive se ulasku BiH u NATO i zagovaraju vojnu neutralnost zemlje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side