Zvizdić: Evroatlantske integracije nemaju alternativu, ali BiH posvećena i regionu
10.11.2019 | 13:12h ► 14:00h Skoplje

Zvizdić: Evroatlantske integracije nemaju alternativu, ali BiH posvećena i regionu

Zvizdić: Evroatlantske integracije nemaju alternativu, ali BiH posvećena i regionu Foto: Beta, Vlada Severne Makedonije
Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas u Ohridu da su za tu zemlju najvažniji prioriteti dugoročna stabilnost, mir i ekonomski prosperitet.

"Zato evroatlantske integracije nemaju alternativu ali ostajemo snažno posvećeni regionalnim odnosima", rekao je Zvizdić.

On je naveo da region može da bude veoma atraktivan za strane investicije ali da broj investicija ne raste u dovoljnoj meri jer nema pravne sigurnosti.

"Na dnevnoj bazi imamo kreirane tenzije, radikalne izjave koje prave spiralu verbalnog sukobljavanja", naveo je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, to se najbolje vidi na primeru nedavnog sastanka u Ženevi, kada su regionalni zvaničnici posle sastanka s brojnim evropskim i međunarodnim zvaničnicima morali da odgovaraju samo na pitanja o devedesetim godinama i Drugom svetskom ratu dok se nijedno pitanje nije odnosilo na sam sastanak.

Zvizdić je izjavio da svaka zemlja ima svoje prioritete koji moraju biti ugrađeni u regionalne inicijative, i da bi bilo najbolje kada bi se prioriteti svake zemlje mogli pretočiti u zajedničke prioritete.

 

BiH nema definisan stav o mini šengenu

Predsedavajući saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas u Ohridu da BiH nije ni na kom nivou učestvovala u definisanju inicijative o "mini šengenu" i da o njoj nema definisan stav.

"BiH će svoj stav doneti u skladu s procedurama i posle ozbiljne analize institucija, poslovne zajednice i eksperata. Dobili smo neke garancije da inicijativa ne predstavlja pokušaj supstitucije evrointegracija niti da se derogiraju postojeći regionalni sporazumi poput CEFTA", izjavio je Zvizdić i dodao da evrointegracije ostaju "primarni fokus" BiH.

On je naveo da je neophodno da institucije BiH budu zvanično upoznate sa "sadržajem i očekivanim koristima" inicijative i modelima za uklanjanje carinskih barijera.

Kako je naveo Zvizdić, brisanje granica je "nelogično" u regionu u kome sve granice nisu definisane.

Zvizdić je rekao i da je dobro da se sastanci regionalnih lidera više ne održavaju samo u evropskim prestonicama već i u samom regionu.

Prema njegovim rečima, treba raditi na ekonomskoj saradnji u regionu jer ona doprinosi političkoj saradnji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side