Zemlje Kvinte: Dodikove odluke unazađuju BiH
25.02.2020 beograd / Berlin

Zemlje Kvinte: Dodikove odluke unazađuju BiH

Zemlje Kvinte: Dodikove odluke unazađuju BiH Foto: Beta / Miloš Miškov
Zemlje Kvinte - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, saopštile su da je odluka srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad institucija BiH i da dovede u pitanje teritorijalni integritet BiH vrlo štetna za razvoj te države i za njeno približavanje Evropskoj uniji.

"Neophodne reforme, pre svega kada je reč o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, isto kao i neophodnost da se što pre reši pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj način se svesno odlažu na neodređeno vreme", navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koju je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke dostavilo listu Dojče vele.

U izjavi se navodi i da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obavezujuće" i da "secesionistička retorika, isto kao i blokade ili ultimatumi, bacaju unazad" BiH.

"Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne institucije kako bi mogla da napreduje na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tom je poštovanje načela pravne države ključni element, a u svemu tome Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju", stoji u zajedničkoj izjavi.

Navodi se i da "s obzirom na izazove pred kojima BiH stoji, međunarodne sudije Ustavnog suda, koje je u skladu s Ustavom BiH imenovao predsednik Evropskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju".

U izjavi stoji i da "nemačka vlada podržava BiH kao stabilnu i funkcionalnu zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države i njen teritorijalni integritet" i da je "centralni stabilizirajući faktor pridržavanje odredaba Dejtonskog sporazuma u svim njegovim aspektima".

Ustavni sud BiH odlučio je nedavno da je vlasnik državnog poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji država BiH, a ne entiteti.

Parlament Republike Srpske je 17. februara usvojio zaključke kojima, između ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja i stupanja na snagu zakona o prestanku mandata stranih sudija i o izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side